Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Банк-підробка “безкарно” відмив $30 млрд за три місяці, – афера гідна екранізації

Ця грандіозна афера увійшла в історію, але по-тихому.
У 2015 році світову пресу вразила новина з Китаю – в провінції Гуандун був “знайдений” банк, що називався іменем найбільшої американської банківської корпорації “Голдман Сакс”. І те, що він “не зовсім справжнім” було виявлено майже випадково.
Геніальних рішень в цій афері кілька.

Спочатку шахраї скористалися безпечністю топ-менеджерів “Голдман Сакса” і зареєстрували торгову марку банку в Материковому Китаї на себе. Потім аферисти отримали “обрізану”, але справжню банківську ліцензію та відкрили маленький банк з гучною назвою. І тепер вони могли відкривати кореспондентські рахунки у великих солідних банках, без внесення страхових депозитів і перевірок. Хто відмовить “Голдман Саксу”? Та не хто. Магія бренду робила свою справу.
І робота закипіла.

Банк фізично перебував на території Материкового Китаю, але зовсім поруч з Макао – Китайським “Лас-Вегасом”. Саме на обслуговування “чорних” ігрових грошей все це було швидше за все і розраховано. Якщо банківські перекази на рахунки в маленьких приватних китайських банках підлягають ретельній перевірці, то в підроблений “Голдман Сакс” платежі проходили без затримки.

Працювало це так. Сидить допустимо в Нью-Йорку на 5-му поверсі департаменту контролю “Банк оф Америка” міс Джуді і бачить прохання перевести з китайського “Голдман Сакс” на панамський офшор, пару мільйонів доларів. Міс Джуді розуміє, що “Голдман Сакс” має свій строгий департамент контролю і, що хлопці там вже сто разів перевірили цих “вузькооких” і натискає кнопку – “Виконати”. А в цей час в Китаї, в кабінеті директора “банку-підробки” відкривають французький коньяк. Черговий китайський чиновник або мафіозі притягнувши валізу набиту юанями – став володарем захмарного рахунку панамського офшору. Відмотати назад потім ніхто навіть і не намагався.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Та так би все і працювало б, все зруйнувала чужа проста помилка.


Американське казино MGM в Макао мало рахунок в цьому банку. При оплаті замовлення ігрового столу, дівчинка з бухгалтерії в банк-клієнта неправильно вказала рахунок одержувача. Робочий момент, – нічого страшного. Пишіть коригування, надсилайте її по банк-клієнті і на наступний день одержувач побачить гроші, немає проблем. Але була п’ятниця, вечір і менеджер MGM вирішив набрати головний офіс “Голдман Сакс”. В Америці і попросити провести платіж все ж сьогодні. Ось тут все і розкрилося. Виявилося, що найближчий офіс “Голдман Сакс” в Гонконзі, а на території Материкового Китаю – немає ні офісів, ні відділень. Скандал швидко зам’яли, банк закрили, аферистам знайшли що пред’явити крім цієї афери.
За попередньою оцінкою управління поліції Гонконгу, через цей банк за три місяці “відмито було” приблизно близько 30 мільярдів доларів.

Так само поліція зазначає, що стосовно банку Goldman Sachs (Shenzhen) немає інформації про невиконання ним своїх зобов’язань. У банку не було незадоволених клієнтів. Всі претензії стосуються тільки імені кредитної установи.

І під смішну заставу 25 000 дол США містер Чанг незабаром вийшов із залу суду і розчинився, як написали місцеві газети: “У джунглях Макао”…

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності