Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Трафунки: надзвичайні новини та кримінал

БАТЬКО НАЦІЇ ВИЯВИВСЯ АГЕНТОМ КДБ

Норвегія перебуває в стані глибокого шоку: знаменитий в країні політик Ейнар Герхардсон, що довгі роки очолював уряд, співпрацював з КДБ. Про це стало відомо після того, як був відкритий публічний доступ до так званого архіву Мітрохіна.

За інформацією каналу TV2, в архіві Мітрохіна є згадки більш ніж про 40 норвезьких військових, політиків і громадських діячів.

Телеканал випустив в ефір серію репортажів, де йдеться про попередні висновки дослідника архіву, історика Осмунда Егге. Егге особливо відзначає, що Норвегія привертала і привертає значну увагу розвідувальних служб світових держав.
За словами історика, «батько нації» (так часто Герхардсена називали в країні) дав згоду на співпрацю з КДБ в 1957 році і отримав конспіративну кличку «Ян». Егге стверджує, що два міністри кабінету Герхардсена також були агентами КДБ: Йохан Странд Йохансен працював під кодовим ім’ям «Норман», Гуннар Бо проходив у секретних документах як «Моно».
Дослідники архіву відзначають, що деякі із згаданих співробітників МЗС Норвегії залишалися на службі до 2000-х років. Експерти вважають, що ця інформація зробить істотний вплив на зовнішньополітичну ситуацію в країні.

Герхардсон, лідер соціал-демократичної Норвезької робочої партії, двічі очолював норвезький уряд: в 1945–1949 і 1955–1965 роках. Він став першим керівником на Заході, офіційно відвідав СРСР після закінчення другої світової війни.
Начальник архівного відділу Комітету держбезпеки Василь Мітрохін переїхав до Великобританії в 1992 році у віці 70 років. З його допомогою британська розвідка вивезла на Захід шість величезних контейнерів, набитих секретними документами КДБ. Мітрохін копіював їх протягом 12 років.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Архіваріус виносив секретну інформацію в черевиках, шкарпетках і брюках. Копії Мітрохін зберігав у себе на дачі, під підлогою в пакетах з-під молока. Архів Міт­рохіна стосувався розвідданих за період 1918–1980 рр.

Згодом колишній архіваріус КДБ разом з професором Крістофером Ендрю написав книгу «Архів Мітрохіна».
Видання вийшло в світ на Заході і спровокувало хвилю гучних скандальних викриттів. Зокрема, йдеться про справу «бабусі-шпигунки» Меліти Норвуд, 40 років інформувавшої Москву про ядерні сек­рети Лондона.

В архіві Мітрохіна була інформація про плани радянської розвідки по зриву інвеститури принца Уельського в 1969 році з метою дискредитації MI5, про спроби скалічити радянських втікачів на Захід танцівників Рудольфа Нурієва та Наталю Макарову.

ФБР назвав архіви Мітрохіна «найповнішою розвідувальною інформацією, що коли-небудь була отриманою з якого б то не було одного джерела». Мітрохін помер у Лондоні в 2006 році.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тож, коли норвезький «батько нації» виявився радянським шпигуном, на Заході все частіше починають задаватися запитанням, ким насправді є німецька подруга кадебіста Володимира Путіна фрау Меркель, і чи не бере їхня дружба свій початок з часів набагато давніших ніж дата їх офіційного знайомства?

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності