Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Бензин коштуватиме 30 грн

Незважаючи на анонсовану Міністерством інфраструктури грандіозну реформу дорожньої галузі, відчути під колесами європейські дороги українським автомобілістам вдасться нескоро. Нові чиновники, замість боротьби з корупцією у своїх рядах, що й гальмує оновлення вітчизняних автотрас, заговорили мовою попередників – акцентують катастрофічну нестачу грошей і необхідність чергового підвищення акцизів на пальне.
Так глава дорожнього департаменту МІУ, відповідальний за реформу «Укравтодору» Роман Хміль, який лише кілька місяців тому прийшов у міністерство з ІТ-сфери, каже, що модернізація українських доріг – справа досить витратна, тільки на їх ремонт необхідно близько 1 трлн. грн. А таких коштів у бюджеті немає. Вийти з ситуації, на думку Хміля, можна шляхом підвищення паливного акцизу. Для українців подібні аргументи чиновників давно знайомі. Нестачею грошей активно прикривалися в уряді Азарова, йшлося про мільярдні суми. Правда, ніхто не хотів і не хоче помічати очевидного – як би не росли ставки акцизу на продаж нафтопродуктів, це мало впливає на якість українських доріг.

На думку Хміля, якість українських доріг буде відповідати європейським, якщо до європейських стандартів збільшити і паливний акциз, а саме – з 20% до 30-50%.

Але експерти з його точкою зору категорично не згодні.

«Якщо порівнювати рівень акцизів на паливо у нас і в сусідніх країнах, то, дійсно, в Україні він нижчий. Але не потрібно забувати, що рівень доходів громадян України значно менший, ніж у сусідніх країнах», – прокоментує ініціативу міністерства екс-заступник міністра інфраструктури України Олександр Кава.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Позицію екс-чиновника транспортного відомства розділяє аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко. При цьому він підкреслює, що європейський стандарт паливного акцизу розраховується, чи не з урахуванням необхідних розмірів надходжень, а з розрахунку доходів населення.
«У Європі ставки податків на паливо різні. Вони коливаються від 50% до 70-75%. Найвищі податки і ціни на паливо – в Туреччині, Великій Британії, Голландії, Італії, де частка податків сягає 75-80%. У нас податки в ціні бензину складають близько 40%, дизельного палива – 30%, але все одно це – дуже висока ціна», – розповів директор консалтингової групи «А‑95» Сергій Куюн.

Експерти запевняють, що нинішній розмір паливного акцизу цілком забезпечує потреби галузі, основна проблема – корупція і відсутність жорсткого адміністративного контролю.

«Без реформування системи, скільки б не збирали, все буде йти через решето. За минулий рік обсяг реалізації нафтопродуктів в Україні склав 10 млн. тонн. За приблизними розрахунками, при ціні 150 доларів за тонну це складає близько 1,5 млрд. доларів, або близько 30-35 млрд. грн, ще плюс місцевий акциз, який складає близько 10 млрд. гривень. А щорічна потреба фінансування доріг – близько 50 млрд. грн», – пояснює ситуацію транспортний експерт громадської ініціативи «Реанімаційний пакет реформ» Андрій Мартенс.

За словами Сіренка, ініціативи уряду про введення додаткових акцизів не результативні: бюджетних грошей від них немає, але в ціну бензину вони, звичайно, входять і становить близько гривні на літрі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Збільшення надходжень від акцизу, на думку експертів, залежить не від його постійного зростання, а від боротьби з внутрішнім тіньовим ринком нафтопродуктів, через який бюджет України щорічно втрачає кілька мільярдів гривень.

«Якщо переглянути звітність Держстату, то ми побачимо дивну ситуацію, коли енергоносії, крім нафтопродуктів, мають приблизно однаковий обсяг виробництва і споживання. Що стосується бензину і дизельного палива, то статистичне розбіжність офіційно становить більше 25%. Це означає, що 25% палива щорічно береться невідомо звідки», – зазначає директор спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

За підрахунками Куюна, за перші чотири місяці цього року втрати бюджету від несплати акцизу і ПДВ з «тіньового» обсягу нафтопродуктів склали близько 1,3 млрд. грн. Він переконаний, що при черговому підвищенні акцизу бюджетні надходження скоротяться від ще більшої тінізації ринку і від падіння споживання бензину, яке за підсумками минулого року вже склало близько 35%.

До слова, будь-яке підвищення вартості палива відразу ж позначається на всій продукції, що продається в країні – зростає ціна транспортування, дорожчають товари. А це, знову-таки, б’є по кишені споживача – пересічного українця.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Рішення проблеми експерти бачать в одному – необхідно підняти рівень збирання акцизів, без чого надходження до бюджету не збільшаться, а чергове підвищення податків призведе тільки до подорожчання і так недешевого палива.

Важливо враховувати і той факт, що, незважаючи на падіння ціни нафти на світовому ринку, вартість бензину в Україні не знижується. Причина – девальвація гривні і збільшення витрат на заправках. Що ж буде з цінами на бензин, якщо «чорне золото» подорожчає з 65 доларів за барель до 80-100 доларів, при цьому паливний акциз буде збільшений? Тоді, найімовірніше, паливо в Україні подорожчає до 30 гривень. І відразу ще одне питання – кому воно буде по кишені?

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності