Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Без своїх заводів, а тепер і медіаімперії Ахметов став уразливим перед Коломойським

Український бізнесмен і конкурент Ігоря Коломойського Рінат Ахметов, який з початком повномасштабної війни позбувся своєї перлини “Азовсталі” та ряда іншик заводів і комбінатів, заявив, що його інвестиційна компанія SCM виходить з медійного бізнесу й передає усі свої ліцензії державі.

Це рішення він назвав вимушеним.

“Цього тижня Медіа Група Україна відмовиться на користь держави від усіх ефірних і супутникових телевізійних ліцензій наших каналів і від ліцензій наших друкованих медіа в Україні. Ми також припинимо діяльність онлайн-медіа МГУ”, – йдеться в заяві Ахметова.

Це рішення він пояснив тим, що в Україні набув чинності так званий закон про деолігархізацію – “про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“Як найбільший приватний інвестор в економіку України я неодноразово казав, що не був, не є й не буду олігархом”, – наголосив Ахметов.

“Короткий шестимісячний термін, визначений законом для продажу медіаактивів, і російська воєнна агресія проти України не дають можливості компанії SCM продати медіабізнес на ринкових умовах”, – додав він.

Медіахолдинг Ахметова складається з 10 ефірних і супутникових телевізійних каналів, зокрема до нього належать канали “Україна”, “Україна 24”, канали групи “Футбол”, а також інтернет-ресурси та друковані ЗМІ.

Загальний обсяг інвестицій, вкладених у цей медіахолдинг, перевищив 1,5 млрд доларів США, наголосив Ахметов.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“Мені важко приймати рішення про вихід із медійного бізнесу”, – наголосив він, подякувавши глядачам і читачам.

Президентський закон про деолігархізацію, покликаний обмежити вплив олігархів на політичне життя та бізнес в Україні, Верховна Рада ухвалила ще минулого року.

Ухвалення викликало шквал емоцій в парламенті.

Головна критика документа стосувалася повноважень Ради нацбезпеки і оборони України визначати, хто є олігархом. Однак і інші статті критикували і називали популістськими та такими, що не мають правових механізмів для реалізації.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Закон передбачає, що РНБО включатиме особу до реєстру олігархів за наявності трьох із чотирьох ознак:

  • значний вплив на засоби масової інформації;
  • участь у політичному житті;
  • бенефіціарне володіння компанією-монополістом;
  • статки понад 1 млн прожиткових мінімумів (близько 83 млн доларів).

РНБО формуватиме та вестиме реєстр олігархів, а також забезпечуватиме відкритий, цілодобовий доступ до нього.

Президент України є керівником РНБО та фактично контролює його роботу.

Якщо особу визнають олігархом, вона не зможе фінансово підтримувати політичні партії напряму чи через інших осіб, а також брати участь у купівлі об’єктів великої приватизації.

Крім того, олігархи повинні подавати такі самі декларації, як і держслужбовці за законом “Про запобігання корупції”.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності