Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

«Безбожний» автобус з’явився в Лондоні

Мешканка Лондона 28-річна журналістка Аріан Шерін (Ariane Sherine), сівши в автобус, звернула увагу на рекламну листівку однієї з християнських церков, яка свідчить, що всі атеїсти будуть горіти в пеклі. В управлінні громадським транспортом міс Шерін пояснили, що не бачать у рекламі нічого образливого, оскільки це всього лише вираження приватної думки рекламодавця.

У пошуку адекватної відповіді журналістка за сприяння Британської асоціації гуманістів відкрила в Інтернеті сайт з закликом пожертвувати гроші на незвичайну рекламну кампанію: борти знаменитих двоповерхових автобусів повинні були прикрасити банери з написом: «Можливо, Бога немає. Більше не хвилюйтеся і насолоджуйтеся життям».

Тільки за перші чотири дні вдалося зібрати 150 тис. фунтів стерлінгів. До Нового року організатори акції змогли розмістити рекламу на 200 автобусах в Лондоні, а також ще на 600 автобусах в інших містах Англії, Шотландії та Уельсу.

Рекламна кампанія викликала протести з боку ряду релігійних організацій. Рон Хитрий, один з водіїв автобусів, навіть відмовився сісти за кермо «безбожного» автобуса. «Моєю першою реакцією був шок. Я відчув, що не можу керувати цим автобусом, про що повідомив начальству. Мені відповіли, що підмінити мене нікому, і тоді я просто пішов додому».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Управління з рекламних стандартів, проаналізувавши більше трьохсот скарг з приводу «богохульної» кампанії Аріан Шерін, прийшло до висновку, що «дана реклама є вираженням думки рекламодавця і висловлені в ній твердження не підлягають об‘єктивному доказу».

Тим часом, ідею «безбожних» автобусів підхопили атеїсти інших країн. Члени Американської гуманістичної асоціації розклеїли в листопаді на автобусах банери з написом: «Навіщо вірити в Бога? Будьте хорошим просто так!».

А ось у католицькій Італії агентство по рекламі заборонило експлуатацію транспорту з рекламою атеїзму. В Генуї в лютому повинні були вийти на маршрути автобуси з написами: «Погана новина: Бога немає. Хороша новина: Бог нам не потрібен». Геную вибрали не випадково: там розташована резиденція архієпископа Анжело Баньяско. «Ця кампанія — виклик, кинутий Баньяско, який відомий тим, що завадив проведенню гей-параду, а також регулярними випадами на адресу науки», — цитує газета роз’яснення президента італійського союзу атеїстів і раціоналістів Рафаеля Каркано.

«Безбожні» автобуси наштовхнулися на шалений опір і в Австралії. Тамтешні атеїсти планували випустити на дороги громадський транспорт із закликом: «Виспіться в неділю». Проте влада відмовилася видати необхідний дозвіл. Один з організаторів акції Девід Ничоллс заявив: «Я вражений. Це серйозний удар по свободі вираження думки в нашій країні».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В Росії досі ніхто не робив аналогічних спроб розміщення атеїстичної реклами. Втім, на думку експертів, нічого подібного в нашій країні чекати не доводиться, констатують «Нові Вісті».

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності