Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Божевільний тиждень для Києва та москви…

Весь тиждень російські терористи руйнували крилатими ракетами та безпілотниками логістичну інфраструктуру, яка була задіяна  у «зерновій угоді». Паралельно кремль займався відновленням незаконного «Кримського мосту» після вибуху невідомого походження, а також з’ясуванням стосунків із блогером-терористом Ігорем Гіркіним. В Україні відбулися суттєві кадрові події.

Другий проліт на «Кримському мості»

У ніч на 17 липня було частково обірвано головну артерію постачання зброї та підкріплення окупаційній армії на південному фронті.


– Український контрнаступ: кацапи наступають у двох напрямках?!

З достеменно невідомих причин, була пошкоджена 145-а опора «Кримського мосту» з боку Краснодарського краю росії, один з прольотів автомобільної дороги повис у повітрі. Раніше російські ЗМІ повідомляли, що переправа недосяжна для ворогів і охороняється цілодобово не гірше кремля.
Результатом надзвичайної події стало закриття:

    • для легкового транспорту однієї смуги автомобільної частини переправи через Керченську протоку до 15 вересня
    • другий проліт мосту будуть ремонтувати до 1 листопада;
    • для вантажного транспорту проїзд закритий до закінчення ремонту;
    • залізничний транспорт курсує через міст за розкладом.

Так чи інакше, російському командуванню потрібно враховувати надзвичайну подію на мосту при забезпеченні південного фронту. Якщо згадати нещодавні удари по Чонгарському мосту, який наразі непридатний для перекидання вантажів, можна говорити про сплановану кампанію ЗСУ по ліквідації ланцюга постачання окупаційних військ.

Руйнування портів

З 18 липня російські терористи почали масовані удари по українській інфраструктурі, яка була задіяна у так званій «зерновій ініціативі». Перед цим сплив термін відповідної угоди, у якій була задіяна Всесвітня продовольча програма Продовольчої та сільськогосподарської організації (FAO) при ООН та Туреччина.

Ердоган докладає відповідних зусіль, щоб питання було вирішено на користь відкритого коридору. Але натякає, що потрібно виконати вимоги москви. А це:

    • Відновлення роботи аміакопроводу «Тольятті-Одеса»;
    • Поновлення постачання сільгосптехніки, запчастин та сервісного обслуговування;
    • Перепідключення «Россєльхозбанку» до SWIFT;
    • Скасування обмежень на страхування та перестрахування;
    • Зняття заборони на доступ до портів;
    • Розблокування за кордоном активів та рахунків російських компаній, пов’язаних з виробництвом та транспортуванням продовольства та добрив.
Припинення Чорноморської зернової ініціативи матиме цілу низку негативних наслідків, зокрема зростання світових цін на продовольство, голод і нова хвиля міграції. Ми продовжимо брати на себе ініціативу, щоб запобігти подібному збігу обставин. У нього (путіна – ред.) також є певні очікування від західних країн, і ті зі свого боку мають вжити відповідних заходів, – заявив султан Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

А поки росія оголосила війну усім суднам, що із 20 липня будуть рухатися до українських портів у Чорному морі. Згідно відповідної заяви Міноборони рф, такі судна будуть вважатися перевізниками військових вантажів і стануть цілю для російських кораблів.

Під час нічної атаки російських окупантів на Одеську область  ворожі ракети влучили по території портів. Більшість влучань припало по портовій та критичній інфраструктурі. Було зафіксовано влучання в зерновий і олійний термінали, пошкоджено резервуари та обладнання для завантаження.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Під час першого удару у зерносховищах порту знаходилося та було знищено 60 000 тонн зерна, які повинні були відвантажити китайським замовникам ще два місяці тому, але росія блокувала коридор. На наступний день вони знищили 100 тонн гороху та 20 тонн ячменю. Постраждали двоє людей.

У ніч на 20 липня, окупанти знову атакували південні регіони України. Під обстрілом опинилися Одеса та Миколаїв, протиповітряна оборона знищила 18 повітряних цілей із 38.
Унаслідок масованої ракетної атаки був пошкоджений історичний центр Одеси, який є об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, і три музеї.

21 липня під час ліквідації наслідків чергового удару по портовій інфраструктурі російські терористи навмисно удари по рятувальній техніці.

Знищуючи нашу техніку ворог вкотре нагадує про те, що норми міжнародного права, якими рятувальники захищені від атак під час своєї роботи, для нього не мають ніякої ваги і поваги. Повторний ракетний удар залишив особовий склад без двох пожежних машин. Нова автоцистерна навряд чи підлягає відновленню і у такому стані вже точно нікому не допоможе. На щастя, рятувальники не постраждали, – каже голова ДСНС Сергій Крук.

Знакові арешти на московії

Несподівано 21 липня стало днем арештів відомих російських терористів, які у 2014 році відзначилися під час захоплення частини Донецької та Луганської областей. Вранці стало відомо про затримання Ігоря Гіркіна (псевдонім Ігор Стрєлков, мав документі на ім’я Сергія Рунова). Довгі роки він вважався недоторканим і спокійно критикував російське командування на чолі з володимиром путіним за недолугі дії на українському фронті. Але наразі за доносом члена ПВК «Вагнер» Міщанський суд москви відправив його у СІЗО до 18 вересня.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Увечері з’явилася інформація про затримання українського колабораціоніста Павла Губарєва, який у 2014 році оголосив себе «народним губернатором» Донецької області.
Його затримали біля Міщанський суд москви, де він влаштував прес-конференцію з приводу арешту спільника Гіркіна/Стрєлкова.

Знакові відставки

Тим часом в Україні сталося дві помітні відставки.

21 липня відповідним указом президент України Володимир Зеленський звільнив Вадима Пристайка з посади посла України у Великій Британії. Він не допрацював на цій посаді рік до кінця першої 4-річної каденції. Спостерігачі пов’язують його відкликання з нещодавньою заявою про «нездоровий сарказм» президента відносно висловлювання міністра оборони Великої Британії Бена Воллеса про потреби краще Україні дякувати за військову допомогу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Напередодні міністр культури України Олександр Ткаченко написав заяву про звільнення.

Приніс сьогодні ввечері Прем’єру заяву про відставку, через хвилю непорозуміння щодо важливості культури під час війни. Лише потім здивувався заяві Президента щодо цього ж питання. Культура під час війни важлива, бо це війна не тільки за території, а за людей, а люди – це наша памʼять, історія, мова, творчість попри війну, спадщина і минуле заради майбутнього, – завив міністр культури України, соросятко і протеже Коломойського, – Олександр Ткаченко.

А НАБУ заявило про викриття корупційної схеми на 450 млн грн в держпідприємстві «Поліграфічний комбінат Україна» в 2013-2016 роках. Тоді керівником підприємства був Максим Степанов, який з 30 березня 2020 року по 18 травня 2021 року був міністром охорони здоров’я України.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності