Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Британія виплачувала “соціалку” мігранту, поки той воював на боці терористів ІДІЛ у Сирії

У Сирії затримано уродженця Бельгії і жителя британського Бірмінгема Ануара Хаддуші. Екстреміст, прозваний “катом Ракка” обезголовив в “столиці ІДІЛ” понад сто осіб.orig-1499689789_igil_kazn_0_e485a059a8fd242fb48199c70c4a226c

Після від’їзду Хаддуші в Сирію влади Бірмінгема продовжувала виплачувати на його рахунок соціальну допомогу на житло. Прокурори вважають, що ці гроші використовувалися для фінансування терактів в Парижі і Брюсселі.

35-річний Хаддуші і його дружина Жюлі Мейс були затримані сирійськими демократичними силами після битви за Багуз, один з останніх оплотів “Ісламської держави” в провінції Дейр-ез-зор.

Хаддуші і його дружина – уродженці Бельгії. У Британію вони приїхали в 2009 році і оселилися в Бірмінгемі. Через шість років, в 2014-му, пара поїхала до Сирії, де приєдналася до екстремістів.
Затримувачі чоловіка вважають, що він був одним з основних катів “Ісламської держави”, які здійснювали страти дезертирів, людей іншої віри, полонених і журналістів.hqdefault

В ІДІЛ Хаддуші імовірно був відомий під ім’ям Абу Сулейман аль-Бельгіка. Одним з перших про ката розповів сирійський юрист Ібрагім аль-Фараж в ході візиту бельгійської делегації до Сирії в минулому році. За свідченням аль-Фаража, на рахунку “ката Ракка” більше сотні жертв.
Крім цього Хаддуші імовірно фінансував тероризм. У 2014 році господар будинку, де Хаддуші з дружиною жили в Бірмінгемі, сповістив адміністрацію району про те, що мешканці від нього з’їхали. Однак після цього виплати допомоги сім’ї ісламіста не припинилися.
У 2015 з рахунків Хаддуші і його дружини були зняті 3 тисячі фунтів (3,6 тисячі доларів), які в Бірмінгемі передали Мухаммеду Абріні, обвинуваченому в причетності до організації нападу в Парижі і вибухів в брюссельському міжнародному аеропорту Завентем.

Гроші зняли з рахунків і передали Абріні спільники екстремістів Закарія Буфассіль і Мохаммед Алі Ахмед. У 2016 році британський суд засудив їх до всього трьох і восьми років ув’язнення за підготовку теракту.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИОбмеження для біженців у Німеччині – заборона візитів на батьківщину

Гроші Абріні передали 11 липня 2015 року. У листопаді того ж року відбувся напад в Парижі, в організації якого його звинувачують.

Вибухи в Брюсселі сталися 22 березня 2016 року. Перші два вибухові пристрої спрацювали в аеропорту Завентем, третій – на станції метро “Маальбек”. Ще одна бомба в аеропорту не вибухнула: її знешкодили сапери.

Серія вибухів і нападів на мирних громадян в Парижі відбулася в листопаді 2015 року. Бойовики відкрили вогонь по людям в кафе і ресторанах, а також взяли в заручники відвідувачів концерту. Тоді в результаті того, що сталося, загинули 130 осіб; поранення отримали ще кілька сотень.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Як вдалося з’ясувати ВВС в 2016 році, вже після від’їзду до Сирії, Хаддуші і його дружина отримали близько 10 тисяч фунтів (12 тисяч доларів). Британське слідство вважає, що всі ці гроші могли піти на фінансування тероризму.

Зараз Хаддуші з дружиною перебувають у в’язниці сирійських демократичних сил – альянсу, що протистоїть режиму президента Сирії Башара Асада за підтримки західних країн. Суду над ув’язненими поки не було. У разі, якщо Хаддуші передадуть владі Іраку, йому може загрожувати страта.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності