Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Чехія продає РФ американську зброю

Польське видання Rzeczpospolita повідомляє, що РФ може використати куплену в чехів зброю для провокації.

Попри ембарго на продаж зброї Росії, яке Євросоюз ввів 9 місяців тому через військову агресію Москви проти України, Чехія продовжує продати російській стороні найсучаснішу стрілецьку зброю США і Німеччини.
Польське видання посилається на документи, які опинилися в нього руках. Зокрема, у лютому чеська сторона продала Росії американські автомати Bushmaster 90705, 90838 i 90899, DPMS RFA 3–3G2. Крім того, росіяни змогли придбати німецькі автомати Heckler-Koch і пістолети Sig Sauer.

«Це озброєння, яке використовує спецназ різних країн світу, зокрема американський загін Delta Force», – пише видання.

В Чехії ж пояснюють, що цю зброю продають нібито «мисливцям». А відповідальний Європейської ради за дотримання ембарго проти Росії П’єр-Арно Лоттон пояснив, що чеські контракти на її постачання були підписані ще до початку війни в Україні. Тому продаж американської і німецької зброї Росії не порушує режим ембарго.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Rzeczpospolita пише, що інформація про поставки західної зброї росіянам шокує, оскільки США і ЄС досі не наважилися продати її Україні.

«Зброя, яку поставляє Чехія, може бути не лише використана в боях проти українських солдатів, але і задля провокації з боку Росії. Якщо вона буде застосована на Сході України, Кремль зможе заявити, що Вашингтон вже таємно передає озброєння Україні, з якого нібито вбивають мирних мешканців», – йдеться в статті.

На думку оглядача, сценарій провокації правдоподібний з огляду на те, що в Росії є багато сучасної зброї власного виробництва. В цей же час, президент США Барак Обама поки не прийняв остаточного рішення про постачання зброї Україні. Хоча гідно з даними останніх опитувань, у США зросло число прихильників поставок зброї Україні. Американський генерал Уеслі Кларк, який командував силами НАТО в часи конфлікту в Косово, написав у своїй статті на USA Today, дипломатія не спрацює, поки США не озброять Україну. Він нагадав, що всі міжнародні конфлікти закінчувалися тоді, коли США втручалися. Тим часом в ООН підтверджують, що Росія продовжує забезпечувати бойовиків зброєю.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності