Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Чергове ноу-хау Яценюка – 30-% податок на витрати фізосіб

З 1 січня 2016 року планують ввести 30% податок на витрати фізичних осіб, які перевищують їхні доходи. Відповідна бюджетна резолюція вже прийнята Верховною Радою.

Ідея введення такого податку обговорювалася ще в минулому році. Але тоді вона не пройшла через парламент. Тепер Рада прийняла відповідну резолюцію, і податок прописаний в основних напрямках розвитку на 2016 рік. Значить, варто чекати поправок до Податкового кодексу України.

«Даний податок – не особисте винахід Яценюка. Це одна з вимог Європи, зазначена в договорі про асоціацію. Ця директива ЄС, прописана в розділі про імплементацію податкового законодавства», – пояснив глава Українського аналітцентру Олександр Охрименко.

За словами експерта, в Європі співвідношення витрат і доходів фізосіб враховується за поданими ними податковими деклараціями. Чи можна не подати декларацію – це загрожує великими штрафами та адміністративною відповідальністю.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Крім того, зазначив Охрименко, в ЄС податковими службами застосовується так званий непрямий метод. Це означає, що якщо ви не подали декларацію, то фіскальна служба має право сама нарахувати вам податок і виставити рахунок. І якщо цей рахунок, з вашої точки зору, буде неправомірний, то вже вам доведеться доводити, що відомство помилилося.
«Так-так, ось так живе Європа. Податкову службу там лають всі! В ЄС головне не заробити (з цим проблем немає), а легалізувати доходи», – підкреслив експерт.

При подачі декларації вам доведеться врахувати всі ваші доходи – зарплату, пенсію, відсотки за депозитами, доходи від здачі житла або земельної ділянки в оренду, від продажу сільгосппродукції та т. п. При цьому ви ще повинні вказати ваші витрати. Якщо ви купите товар на суму понад 10 тисяч гривень, обов’язково збережіть чек і врахуйте цю суму в декларації. Іншими словами, задекларувати доведеться покупку автомобіля, житла, нових меблів, побутової техніки. Витрати на обіди, звичайно, податкова поки враховувати не буде.

Якщо в результаті виявиться, що ваші доходи склали 20 тис. грн, а витрати по комуналці – 30 тис. грн, то з різниці в 10 тисяч доведеться заплатити 30-відсотковий податок. Відзначимо, що прибутковий податок склав би всього 15%, тобто вдвічі менше. Таким чином, податок на витрати – це свого роду покарання за «сірі» зарплати і хабарі. В ЄС вигідно отримувати доходи по-білому.

Погодьтеся, що далеко не у кожного вийде все це грамотно порахувати. За словами Охрименка, в Європі на цей випадок існує система бухгалтерів. І, як правило, там наймають сімейного бухгалтера. Завдання ж родини – правильно зібрати всі чеки.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Якщо ви розраховуєтесь банківською картою, проблем менше – просто берете роздруківку, віддаєте вашому бухгалтеру, і він готує декларацію за відповідну плату.
«Я знаю, як ця система працює в ЄС, але абсолютно не уявляю, як це буде працювати в Україні. Наприклад, як у даній системі координат працювати з індивідуальними приватними підприємцями. У Європі ПП нема. Вони там звітують, як фізособи. Загалом чекаємо змін до Податкового кодексу», – резюмував експерт.

Висновок:
Якщо цей податок запровадять, то жителям материкової України буде простіше відмовитися від громадянства України і проживати тут на правах людей без громадянства, або як сотні французів включаючи Депардьє, оформити громадянство іншої країни – наприклад Молдови та жити тут з видом на проживання.

Народжуються у нас люди за гроші, лікуються, теж за гроші, причому, що громадяни, що іноземці всі платять однаково. А ось тепер нас змусять заплатити за те, що ми накопичили за роки. Як довести, що за 15 років роботи ти зібрав якусь суму на яку і живеш поки в країні немає роботи? А якщо це не довести, то тобі нарахують 30% штрафу та позбавлять всього, що нажив.

Тому такі геніальні ідеї Яценюка можна розцінювати, як пряму загрозу цілісності України, бо такі рішення призведуть до того, що люди почнуть відмовлятися від громадянства!

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За матеріалами Рolitica-ua

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності