Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

ЧЕРВОНЕ ТА ЧОРНЕ – ІДЕОЛОГІЯ ОДНОГО ПРАПОРА

Мешканці Галичини вже давно звикли до добросусідства двох прапорів на вулицях своїх міст – синьо-жовтого та червоно-чорного. А ось для більшої  частини українців з інших регіонів від моменту визвольної боротьби на Майдані в Києві червоно-чорні стяги в оточенні Правого Сектору  нагадали вже, можливо, й призабуті  радянські “страшилки про бандерівців”.

Нажаль, навіть на галицьких землях далеко не всі знають значення та походження даного прапору. Варто розуміти, що вважаючи його виключно  “бандерівським”, “ОУНівським” чи “прапором УПА” людина демонструє лише власний брак історичних знань.

Тож, давайте зазирнемо в минуле та пошукаємо відповіді на запитання – а про що ж він насправді цей червоно-чорний прапор?

ДНК кольорів

З прадавніх часів у представників різноманітних культур та цивілізацій по усьому світу активно використовувались червоний та чорний кольори. Це пояснюється легкістю отримання таких барвників з природних матеріалів. В різних куточках світу їх наділяли своєрідними значеннями, енергетикою. Але в більшості ці характеристики збігались. Чорний колір здебільшого означав тривогу – адже давні люди боялись темної ночі, чорних проваль та морських глибин і через те “населяли” в них усіляких злих духів та богів.  От і досі в багатьох традиціях чорний колір – це символ смутку, страху, страждань, смерті, зла.  Але, у випадку нашого піддослідного  червоно-чорного прапору не слід шукати відповідей стосовно його ідеології у тих найдавніших часах. Відповідь значно ближче, та про це дещо згодом…

Що ж стосується червоного, то значення цього кольору зазнало найрізноманітніших інтерпретацій. У часи Древньої  Греції він асоціювався з війною та хоробрістю, в Римській Імперії – з владою, імператорським богонамісництвом. З появою християнства червоний вважався кольором крові Ісуса Христа, тож і ніс у собі послання страждань та любові (любові через страждання та навпаки).

А от у деяких племен індіанців, у індусів, іудеїв та гуцулів з давніх-давен  речі червоного кольору вважались захисними, оберегами від злих духів та людських помислів. Традиційна вишивка червоно-чорними нитками наділялась здатністю оберігати від злого та насичувати енергією до життя. Але ближче до нашого часу люди знаходили більш зрозумілі та простіші значення, що добре ілюструє текст пісні “Два кольори” – “…сорочку мати вишила мені червоними та чорними нитками. Два кольори мої, два кольори. Оба на полотні, в душі моїй оба. Два кольори мої, два кольори. Червоний – то любов, а чорний – то журба”.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Іспанський слід

Сучасні історичні згадки про червоно-чорні стягу у різних варіаціях (горизонтальні, вертикальні, діагональні) відносять нас до 1890-х років та до таких країн, як Італія та Мексика. Не залежно від того, що дані країни знаходяться на різних половинах земної кулі, майже одночасно там відбулись повстання громадян проти ущемлення їх прав та свобод під знаменами червоно-чорних кольорів. Дослідники цих історичних подій зазначають, що на боротьбу виходив  нижчий робочий клас (оскільки середнього вже майже не існувало). Саме на їхніх стягах чорний колір означав пряму дію (мітинги, стачки, протест), а  червоний – робітничий рух. В радянські часи усі добре знали поняття “рохінегра” зі шкільних підручників – саме так називався прапор мексиканського повстання. Як зазначає дослідник Дональд Ходжес, “на прапорі мексиканського Дому робітників  світу червона полоска символізує економічну боротьбу проти класів власників, а чорна – повстанську”.  Дуже ілюстративним є і дане визначення поняття анархізму – “Свобода індівіда та соціальна співпраця всього громадянства” (P.Kropotkin. Act for Yourselves. P.102). Під такими ж стягами пройшла і революція в Іспанії  в 1936 році. Отже, можна підсумувати, що червоно-чорний прапор прийшов в Україну з інших європейських країн та Мексики. Він давав натхнення людям, котрі змучились від рабського існування, несправедливої  тотальної бідності та свавілля багатіїв.

Від славетних козаків до сучасних героїв

Чому в години смутку та в години радості ми завжди піднімаємо стяги? Наші предки слов’яни обожнювали свої знамена та вірили, що у часи військові вони стають святішими за ідолів. Ця традиція була відроджена Запорізьким козацтвом. Свій прапор там мали всі куріні й сотні. А також був загальний прапор Запорізького козацтва. І ось, докази того, що червоно-чорний прапор став побратимом жовто-блакитного вже в ті далекі та неспокійні часи – на своїй шедевральній картині “Запорожці пишуть листа…” Ілля Репін зобразив два прапори – жовто-блакитний та червоно-чорний! Ці стяги зображені не мимохідь, на них робиться своєрідний акцент, адже вони дублюються по обидві сторони від центру полотнища.

Козаки пишуть листа турецькому султану І.Рєпін червоно чорний прапор

Прапори змотані, адже бойові дії  не відбуваються. Якщо згадати, що консультантом Іллі Репіна під час написання даної картини був сам Дмитро Яворницький – відомий історик, дослідник українського козацтва, то стає зрозуміло, що помилка неможлива.

Вдруге червоно-чорний прапор починає активно використовуватись в Україні під час повстанської боротьби за незалежність членами ОУН та  воїнами УПА. Часто відбувається підміна понять і завдяки старанням комуністичної номенклатури донині безліч людей вважає, що на ОУНівському прапорі чорна полоса має значення “смерть”, а червона – “вороги”. Це хибне трактування. Насправді ж однодумці Бандери та Шухевича вважали, що чорний колір зображує рідну землю, а червоний – кров борців, які захищають свою родючу чорну землю. Тобто, важливо – власну кров, а не кров ворогів чи “москалів”. В такому контексті стає зрозуміло, що даний прапор не можна вважати екстремістським, а тим паче забороняти у сучасному суспільстві його використання.

Українська державна символіка

В світлі революції, котра підняла на боротьбу українське суспільство сьогодні, червоно-чорний прапор знову замайорів на флагштоках по всій державі та на Майдані Незалежності. І все більше людей починають шукати правильні відповіді на важливі питання власної історії. Розуміння істиної ідеології червоно-чорного стягу робить нас на крок ближчими до самоусвідомлення себе як великої української нації. Червоно-чорний прапор – це прапор країни, яка охоплена боротьбою! В даний час він надзвичайно актуальний.
Матеріал підготовано редколегією www.UAMODNA.com
Автор: Ольга Польова

Читайте також:
“Слава Україні!” –  шана героям чи “фашистське гасло”?
Стяги Майдану: жовто-блакитний Vs. синьо-жовтий
Тризуб: закодоване повідомлення від наших предків

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності