Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

Чеський прем’єр виявився українським гуцулом

Прем’єр-міністр уряду Чехії є гуцулом з корінням у Ясіня?! Про це у мережі Фейсбук розповів Ivan Berets.319053

ФОТО: Президент та Прем’єр Чехії

Наводимо текст автора:

«Останні події в Чехії щодо мітингів проти нинішнього глави уряду зацікавили багатьох моїх друзів і знайомих. Звісно, Чехія – є найближчою ментально до України, в якій українці становлять найбільшу нацменшину – понад 170 тисяч наших співвітчизників офіційно проживає в країні. Проте чимало наших співгромадян знаходяться в цій центральноєвропейській країні нелегально. Тому можемо сміливо стверджувати, що в Чехії проживає близько мільйона українців. Їх присутність тут відчувається всюди. А ще …, що Україна, чи то пак українці, давно облюбували цю місцевість і проживають тут не один десяток років. Особливо багато наший співгромадян переїхали до Чехії після подій в Карпатській Україні та під час другої світової війни. Власне, саме цим і можемо пояснити зацікавленість останніми подіями в Празі українцями.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИДІДО ПРЕЗИДЕНТА ПОЛЬЩІ ЗАГИНУВ В ЛАВАХ УПА ПІД БОЛЕХОВОМ

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Утім, тема еміграції українців до Чехії є доволі масштабною і потребує глибокого дослідження. Нерідко в соціальних мережах чехи пишуть, що скоро їм самим доведеться вчити українську мову… 

Отож, слідкуючи за подіями довкола керівника уряду, випадково дізнався, що прем’єр-міністр уряду Чехії Andrej Babis (Андрій Бабіш) має … українське походження. Його мама Adriana Babisova (дівоче прізвище Scheibnerova) народилася в 1927 році в селищі Ясіня Закарпатської області.  Родина мами Андрія Бабіша Андріани були карпатськими німцями.  Ймовірно, що вони прийшли в Карпати в 18 столітті зі Словаччини, де жили поблизу міста Spis. До речі, Spis –  історична область у північно-східній Словаччині, розташована у Центральних Карпатах і Західних Бескидах; охоплює котловини гори Попраду і гори Гернаду, гірські масиви Списька Магури і Левоцьких гір та невеликі частини Татр і Словацьких Рудних Гір.

В Ясінях мати Бабіша жила зі своєю родиною до кінця Другої світової війни. Відповідно до Мюнхенської угоди від 29 вересня 1938 року Закарпатська області (в той час Подкарпатська Русь) була віддана Хортійській Угорщині. Саме тоді родина Шнайбнерових, мабуть, отримала угорське громадянство і після того, як Червона Армія прийшла регіон у 1944 році, їм довелося переселитися до Угорщини. Однак у рамках репатріації вони переїхали до Словаччини після закінчення війни. Невдовзі Андріана Шнайбнерова закінчила економічний університет у Братиславі, де і познайомилась із батьком Андрія Бабіша – Стефаном (Stefan Babis),  який був компартійним зовнішньоторговим функціонером, дипломатом; працював торговим консультантом в ООН і представляв Чехословаччину в переговорах GATT. Завдяки цьому Бабіш провів своє дитинство у Парижі та Женеві. Після закінчення в 1974 році гімназії в Женеві навчався на торговому факультеті Вищої господарської школи Братислави (1974—1978), за фахом «міжнародна торгівля».

Люди, які знали маму Бабіша, описують її як дуже розумну, енергійну, освічену і елегантну жінку, яка, серед іншого, шила свій одяг сама.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За словами самого Андрія Бабіша, його мати була двигуном їхньої сім’ї і вона все життя боролася за те, щоб її діти мали успіх. 

Готуючи цей матеріал, мені пригадалось перше телевізійне інтерв’ю в якості прем’єр-міністр Чехії Андрія Бабіша. Тоді він в ефірі висловлював обурення і здивування, чому Європа змушує Чехію приймати емігрантів із північної Африки, в той час, коли він би хотів, аби до Чехії більше приїжджало українців, котрі ментально є близькими до чехів…

Окрему подяку хочу висловити приятелю з Фейсбуку – Zena Ohar (Євгену Огару) за підказки щодо біографічних даних Андрія Бабіша».

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності