Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Членом британської Палати лордів призначено сина співробітника Служби зовнішньої розвідки РФ

Євген Лебедєв, власник кількох великих англомовних видань, зокрема – газети The Evening Standard, отримає перство і стане членом верхньої палати британського парламенту.

Список з 36 осіб, які отримають перство за рішенням королеви Єлизавети II, вчора, в п’ятницю 31 липня, представив прем’єр-міністр країни Борис Джонсон. Крім Лебедєва, в списку виявився брат прем’єра Джо Джонсон, який в минулому році покинув уряд, пояснивши це рішення незгодою з позицією свого брата по брекзіту.

Чим відомий Євген Лебедєв?
Лебедєв – син акціонера російської “Нової газети” Олександра Лебедєва, який багато років тому був співробітником Служби зовнішньої розвідки, після чого звільнився в 1991 році і зайнявся комерцією.

Але, як відомо, “колишніх” тут не буває…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Олександр Лебедєв довгий час займався банківським бізнесом, але в 2019 році продав свій пакет акцій Національного резервного банку Державної транспортної лізингової компанії. Він пояснив своє рішення тим, що хотів би уникнути “репутаційного дисонансу”, оскільки багато років займається діяльністю, пов’язаною з розслідуванням випадків корупції у фінансовому секторі.

Євген Лебедєв більшу частину життя провів в Британії і є громадянином цієї країни з 2010 року. Він відомий як видавець популярних газет Evening Standard і The Independent.

Також відомо, що Євген Лебедєв полягає в хороших відносинах з прем’єром Борисом Джонсоном: в ЗМІ з’являлися їхні спільні фотографії з святкових заходів і вечірок. Зокрема, Джонсон був на вечірці, організованій Лебедєвим незабаром після перемоги консерваторів на виборах.

Євгенія Лебедєва і його батька Олександра британські ЗМІ обговорювали не так давно – у зв’язку з довгоочікуваною доповіддю про вплив Росії на британські вибори, яка була опублікована лише тиждень тому.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У цій доповіді, зокрема, стверджується, що Кремль нібито намагався втручатися у внутрішню політику в Британії, а саме – намагався вплинути на результати референдуму про незалежність Шотландії. Крім іншого, в доповіді розглядаються окремо про якихось “російських олігархів”, близьких до Володимира Путіна, які успішно інтегрувалися в політичне життя Британії.

Імена в документі не називаються, але відомо, що крім публічної версії доповіді існує і закрита її частина, яка не буде оприлюднена. Експерти вважають, що саме там містяться додаткові подробиці і обґрунтування доводів авторів документа.

Однак ще до публікації доповіді видання Sunday Times називало декілька імен російських бізнесменів, які згадали автори документа. Зокрема, за даними видання, в доповіді фігурує Олександр Лебедєв.

Видання тоді акцентувало увагу на тому, що за радянських часів Лебедєв служив в КДБ, а його син запрошував Бориса Джонсона на вечірку. Немає підтверджень того, що ім’я Олександра Лебедєва дійсно міститься в закритій частині доповіді, як і немає ніяких відомостей про те, чи могло там згадуватися ім’я Євгена Лебедєва.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Сам Олександр Лебедєв так реагував на замітку Sunday Times: “Просто сміх. Думаю, так само Дональд Трамп сміявся з приводу так званого” досьє Стіла “. Найгірший досвід російської журналістики стає стандартом репортажів великих західних газет“.

Що кажуть газети?
Найбільше уваги привернула ім’я Євгена Лебедєва, а й висунення в пери брата прем’єр-міністра Джо Джонсона і чоловіка колишнього прем’єра Терези Мей Філіпа Мей теж викликало безліч обурених коментарів у пресі та соцмережах.

Ось так прем’єр-міністр сподівається вирівняти рівень розвитку (levelling up – один з передвиборних гасел Джонсона): це роздача довічних містечок в невиборчій Палаті лордів своїм дружкам /…/ і родичам“, – заявив депутат Палати громад від Шотландської національної партії Пітер Уішарт.

Список нових перів – це просто повне безсоромність“, – пише оглядач “Гардіан” Джон Грейс @JohnJCrace в “Твіттері”. Ліберальна газета докладно обговорює інших номінантів, а кандидатуру Лебедєва називає сюрпризом.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Я не кажу, що це бананова республіка, але ми маємо перство для брата Бориса Джонсона і лицарський титул для чоловіка Терези Мей“, – написав там же, в “Твіттері”, політичний кореспондент Financial Times Джим Пікард @PickardJE.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності