Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Блоги

Чому Мінськ “образився” на Київ і чи є загроза вторгнення з півночі.

Українсько-білоруські відносини загострились напередодні вторгнення рф: сьогодні Мінськ надає свою територію як плацдарм для ракетних атак і логістики російським окупаційним військам.

За інформацією Генерального штабу Збройних Сил України, у повідомленні станом на шосту годину ранку 7 серпня, на території Білорусі окупанти розгортають додаткові сили і засоби протиповітряної оборони.

Примітно, що 4 липня голова ГУР МОУ Кирило Буданов в інтерв’ю РБК-Україна заявив, що зараз в Білорусі знаходяться незначні військові сили Росії, і нарощення не спостерігається. Більше того, за словами Буданова, на сьогодні немає підстав вважати, що Росія буде збільшувати війська в Білорусі.

Стосовно ракетних обстрілів українських міст з території Білорусі, то їх варто розглядати, як асиметричну відповідь росіян на знищення одного з ключових елементів логістики окупантів на півдні України, зокрема Антонівського мосту під Херсоном. Однак, на мою думку, роль власне офіційного Мінська у цій “відплатній акції” – досить неоднозначна. Адже прийняття рішення про нанесення ракетних ударів по території України з території Білорусі – це рівень навіть не Лукашенка, а безпосередньо путіна.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Напруга в українсько-білоруських стосунках різко зросла саме напередодні вторгнення. І, не в останню чергу, – через незграбні дії української розвідки.

У взаєминах із Республікою Білорусь ГУР МОУ вистрелив собі в ногу. До 24 лютого з території Білорусі постачалося 60% паливно-мастильних матеріалів для ЗСУ, близько 40% бітуму – для президентської програми “Велике будівництво”, плюс товари подвійного призначення для українського ВПК. І тут починається активна фаза антибілоруської істерії.

Напередодні війни, після затримання СБУ комбата Семенченка, останній на пресконференції заявив, що брав участь у спецоперації української розвідки щодо ситуації в Білорусі.

“Наша ветеранська організація “Батальйон “Донбас” увесь 2020-2021 рік співпрацювала з Головним управлінням розвідки Міністерства оборони. Зокрема, особисто я – з керівником цієї служби нашої розвідки, полковником Будановим у якості конфіденційного співробітника та структури-прикриття”, – розповів він.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За його словами, він разом зі ще декількома ветеранами, які також співпрацювали з ГУР, орендували кілька таборів у Волинській області “для прийняття родин білоруських патріотів, які братимуть участь, якщо до цього дійде, у батальйонах самооборони та у майбутньому – в добровольчих батальйонах”. Крім того, “для передачі досвіду” Семенченко зустрічався з білоруськими патріотами, які приїздили для цього до України.

Реакція Мінська була миттєвою: це – втручання у внутрішні справи держави.

Тому, коли наразі ми говоримо про те, що в лютому російські війська “випадково” вторглися в Україну з території Республіки Білорусь, то у мене виникає відповідне запитання: а для чого ГУР Міноборони створювало передумови для активної участі Білорусі? Тим більше, що Лукашенко неодноразово заявляв, що територія його країни ніколи не стане плацдармом для вторгнення в Україну.

На пресконференції Лукашенко заявив, що розміщувати нові російські військові бази на території Білорусії недоцільно. “Ніколи Росія сюди не пересуне, тим більше ядерні боєголовки. Зараз у цьому немає ніякої необхідності, у нас досить міцні, згуртовані, компактні збройні сили… Якщо буде мало, сюди будуть введені всі збройні сили Російської Федерації. Такого ніколи не буде”, — сказав він.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Попри заяви про проросійську налаштованість Лукашенка, Росією було скорочено постачання нафти для потреб РБ. Варто зазначити, що у липні 2021 року по магістральному нафтопроводу “Дружба” було прокачано 3,517 млн тонн нафти, що на 6,2% нижче показника аналогічного періоду минулого року.

Це яскраво свідчило про те, що тези про проросійськість режиму Лукашенка не витримували критики.

Я неодноразово попереджав, що не варто створювати власними руками образ ворога в безпосередній близькості наших кордонів, штовхаючи РБ в так звані “братні обійми” Росії.

Натомість наразі ми маємо те, що маємо. Білоруські війська демонструють активність поблизу кордонів з Україною, і Українські сили Оборони змушені відтягувати на прикриття спільного кордону протяжністю тисячу кілометрів значну частину військового контингенту, який мав би бути задіяний на сході чи півдні нашої країни.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаю, з території Білорусі зранку 28 липня випустили понад 20 ракет по областям України. За день до цього ватажок так званої “ДНР” Денис Пушилін приїхав у Брест, де закликав “звільняти російські міста” в Україні.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності