Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Чому посварилися Порошенко і Наливайченко

Візит глави СБУ Валентина Наливайченка в США скасували через повістку на допит, отриману від Генпрокуратури. Шефа спецслужб викликають, щоб він розповів слідчим про причетність колишнього керівництва Генпрокуратури до нафтопереробної бази «БРСМ», у Василькові під Києвом. Але це – верхівка айсберга: на ділі Президент хоче вибити з-під Наливайченко крісло заради власної креатури.

Перерваний політ
Жаль про зірвану поїздку речник СБУ Маркіян Лубківський вилив у своєму «Фейсбуці». «Наливайченко не полетить до Вашингтона, бо отримав відмову Адміністрації президента України… Замість цього, він отримав повістку від слідчого ГПУ, яка таким чином реагує на заяву глави СБУ під час останнього засідання Кабінету міністрів про причетність колишнього керівництва ГПУ до палаючої нафтобази «БРСМ», – зазначив Лубківський.

«Виступи в Палаті представників і Конгресі США, а також зустрічі з впливовими і високопоставленими партнерами скасовані, американська сторона не розуміє, що відбувається, а Україна втрачає серйозну можливість посилити свої позиції у протидії агресору», – плачеться речник СБУ. Все – через виступ Наливайченка за круглим столом напередодні. Не розкриваючи прізвища чиновника, він звинуватив колишнього заступника голови ГПУ (на осінь 2014-го) в корупційному інтересі до бази «БРСМ»: нібито він всупереч закону володів базою через офшори.

«Очевидно, що такі твердження потрібно підтверджувати слідству. Щоб не було як минулого разу, коли Наливайченко розповів про Суркова, який командував снайперами на Майдані – він прилетів до Києва 5 годин опісля, – парирував Лубківського нардеп від БПП Сергій Лещенко. – Сам Лубківський (читайте – сам Наливайченко) кидає виклик Порошенку. Адже зрозуміло, що скасування візиту глави СБУ в Вашингтон могло відбутися лише за його вказівкою».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ЗАМАХНУВСЯ НА ЦІННІ КАДРИ
При цьому Лещенко пов’язує діяльність шефа спецслужб з Фірташем, натякаючи на «дефірташізацію», що проводиться президентом (у 2009 році замом Наливайченка був бізнес-партнер Фірташа Валерій Хорошковський). Плюс у Наливайченка налагоджені контакти з американськими конгресменами: за даними джерела видання «Вести», у Вашингтоні глава СБУ міг «включити зв’язки», тоді звільнити його було б складніше з репутаційної точки зору.

«Президенту потрібен більш керований глава СБУ. Логіка простежується дуже чітко: УДАР – проект Фірташа, другим номером у списку є Наливайченко. Посада глави СБУ спочатку була квотою УДАРу, як партнерів Порошенка по партпроекту – сьогодні вона за Президентом. І раз горщики з Фірташем побиті, можна зносити Наливайченка з дошки. Потрібен був зручний привід, за ним справа не стане», – пояснив політолог Вадим Карасьов. Втім, близький до Фірташа депутат Ради Михайло Папієв назвав версію неспроможною.

«По-перше, Наливайченка абсолютно даремно пов’я­зують з Фір­та­шем. Я знаю його друзів, і глави СБУ серед них немає. По-друге, історією з відставкою Наливайченка можуть відволікати увагу від більш насущних справ. Згадайте, пару тижнів тому так само пророкували звільнення міністру Авакову – і нічого, працює», – сказав Папієв.

Джерела в правоохоронних органах кажуть, що на Банковій вже давно були незадоволені Наливайченком, в тому числі дратували його голослівні звинувачення всіх і вся (за що його за очі стали називати «заливайченком»). Згадана вище історія з Сурковим – лише один приклад. Проте остаточно зіпсувалися відносини у глави спецслужби і Президента зовсім недавно, коли Наливайченко замахнувся на людей Порошенка, впроваджених в спецслужбу для підтримки кадрової рівноваги, а також на близьких до глави держави екс-керівників ГПУ. За даними видання, йдеться про першого заступника голови СБУ та керівника Управління «К» Юрія Артюхова, а також про Миколу Герасим’юка (колишній перший заступник голови ГПУ).
Колишнього керівника прокуратури, хоч і без називання прізвища, Наливайченко звинуватив у кришуванні махінацій навколо палаючої нафтобази «БРСМ-Нафта» і навіть пригрозив кримінальним провадженням. А по Артюхову пройшовся у зв’язку з розквітом незаконного видобутку бурштину в Рівненській і Житомирській областях.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко в липні 2014 призначив Юрія Артюхова першим заступником голови Служби безпеки України – начальником Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ. Знаючі люди в СБУ і ГПУ кажуть, що колишній перший заступник голови ГПУ Герасимюк в дуже хороших відносинах з тим же чинним поки першим замом СБУ Артюховим (Артюхова підлеглі називають Юра Армані або Юра Мерседес за любов до дорогих речей).

Після гучних заяв глави СБУ, який фактично звинуватив Президента у корупції (так як нападкам піддалися саме люди з найближчої орбіти), відставка Наливайченка, мабуть, питання фактично вирішене. На нього також збираються звалити провал оперативного супроводу розслідувань вбивств на Майдані і профанацію боротьби з корупцією. Хто очолить відомство, поки що достеменно невідомо, але не виключено – на час політичних торгів командувати спецслужбою в статусі в. о. залишиться близький до Банкової недруг Наливайченка – Юрій Артюхов.

А в Адміністрації президента та Верховній Раді уже давно говорять, що Наливайченко намагається бути «слугою всіх панів», натякаючи на його протеже Дмитра Яроша, якого називають людиною Коломойського, тісні зв’язки з США, на вулиці Володимирській у Києві (головний офіс УСБУ) жоден документ сьогодні, як і в помаранчеві часи, не підписується без погодження в кабінеті, де знаходиться американський представник, і т. д. «Тому такий флюгер Президенту не потрібен», – кажуть в АП.

P. S. Наливайченко 15 червня журналістам перед допитом в ГПУ назвав того, хто згідно його попередньої заяви, намагався зупинити розслідування проти «БРСМ-Нафти»:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Заступник генерального прокурора, який у жовтні «кришував» і фактично сприяв злочинної діяльності, є фігурантом цього кримінального провадження. Я називаю це прізвище, це громадянин України, 1963 р. н., його прізвище Даниленко», – заявив Наливайченко…

P.P.S. У вівторок Президент запропонував Наливайченку очолити Службу зовнішньої розвідки

За матеріалами вітчизняних ЗМІ

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності