Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Новини з дурдому

Чому усі античні скульптури білі? Непорядок! – чорні расисти з BLM до Кембриджського музею

Лист, у якому студенти, деякі викладачі та активісти вимагали позбутися расизму в класиці, розділив учених на два табори, вимагаючи скульптури із європеоїдними рисами обличчя перефарбували у чорний колір, але вони ж не негроїди! Виявляється їм мало, того що у новому серіалі Netflix англійську королеву Анну Болейн, дружину Генріха VIII, яка жила на початку 16 ст. в Англії, де неграми тоді і близько не пахло, зіграла чорношкіра актриса, як перед цим інша темношкіра актриса зіграла Маргариту Анжуйську, дружину Генріха VI (Англія, 15 ст.) чи чорношкірого Зевса у останній версії “Єлени Троянської”, так?!

“Антирасистська” або як її тепер ще називають “чорна расистська” кампанія не обійшла стороною один з найвідоміших у світі університетів — Кембриджський, і тепер Музей класичної археології, що діє в навчальному закладі, змушений буде додати вивіски, що пояснюють “білизну” колекції грецьких і римських статуй, повідомляє Telegraf.

Факультет класики, частиною якого є музей, взяв на себе цю місію у відповідь на відкритий лист, підписаний десятками студентів, випускників та науковців, зокрема кафедри самого факультету класики. У листі міститься заклик до “визнання існування системного расизму в класиці” і затверджується, що білі гіпсові зліпки класичних статуй створюють “оманливе враження” про “відсутність різноманітності” в стародавньому світі.

Така ініціатива розділила вчених на два табори. Одні стверджують, що плями і розводи на багатьох статуях є не результатом віку і знебарвлення, як припускали вчені століттями, а залишками яскравих кольорів, у які скульптури були розфарбовані багато століть тому.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Однак, друга група дослідників стверджує, що мислителі епохи Відродження і Просвітництва, зокрема, чинили опір дикості кольору, вважаючи за краще дотримуватися віри в ідеальній білій формі.

Крім того, переважна більшість статуй у колекції музею, що складається з 600 штук, належать грекам і римлянам, які в принципі не могли бути темношкірими.

Аналогічної думки дотримуються і спонсори Кембриджського університету. Ідею з панелями, що пояснюють “білизну” римських статуй, вони називають “безперспективною й “екстраординарною”.

Учені факультету класичної літератури жахнулися від планів, які були опубліковані в минулому місяці як частина “плану дій” після звинувачень у расизмі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ви могли майже зрозуміти, що це виходило від студента, але ідея про те, що це було схвалено факультетом, настільки ж жахлива, як і комічна“, — заявив один з академіків журналістам.

План був складений після того, як минулого літа було направлено відкритого листа голові ради факультету класичної літератури, у якому містився заклик “публічно визнати проблеми расизму в класичній науці і необхідність активної антирасистської роботи в рамках нашої дисципліни“.

Нагадаємо, серіал з чорношкірою англійською королевою Анною Болейн провалився на IMDb, де глядачі поставили йому вкрай низькі оцінки. Правда, уже незабаром рейтинг проекту з якихось причинним виріс, хоча у відгуках користувачі все так само переважною більшістю голосів розкритикували його.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності