Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Чи готові українці до широкого діалогу

Президент України Віктор Янукович закликав усі політичні сили, а також священнослужителів, представників громадськості до загальнонаціонального діалогу. Про це йдеться у зверненні Глави держави до українського народу, поширеному сьогодні прес-службою Адміністрації Президента.

«Запевняю, що влада діятиме виключно в рамках закону і ніколи не вживатиме сили проти мирних зібрань», – запевнив Президент у своєму зверненні.

Прокоментувати ініціативу глави держави ми попросили деяких мешканців Прикарпаття:

«Сьогодні очевидно одне: з політичної кризи, яка склалася в Україні, треба виходити – виходити якомога швидше і обов’язково мирно, – говорить голова Молодіжної адміністрації Івано-Франківської області Катерина Говера, – події останніх днів показали: використання сили, радикальні дії, екстремізм в жодному разі не дають бажаного результату. Надто вже багато накопичилось непорозумінь між учасниками майданів з одного боку та владою – з іншого. Сьогодні градус таких відносин зріс до критичної точки. Достатньо одного сірника – і в Україні може спалахнути велика пожежа. Єдиний вихід – це мирний, цивілізований діалог, пошук компромісу. При цьому що більше верств населення буде до цього діалогу залучено, то кращим буде результат такого діалогу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Я не розумію тих політиків, які називають себе сьогодні лідерами опозиції. Говорячи про мирний характер протестів, вони одночасно відмовляються сідати за круглий стіл. Чому? Адже метою мирних протестів, власне, і є мирне вирішення конфлікту. А мирне вирішення лише і можливе за столом перемовин».

«Діалог, безумовно, потрібен. Ми цивілізовані люди, ми живемо у 21-му сторіччі, – міркує підприємець з Калуша Петро Веселенко, – Хто не розуміє цього – той або не сповна розуму, або не бажає щастя своєму народу. Невже комусь потрібно пояснювати: альтернативою діалогу є війна. Війна – це кров, страждання, голод, холод, відкат на десятки років назад у економіці, соціальній сфері, освіті. Не вірите? Ми маємо сьогодні безліч прикладів у далекому і близькому зарубіжжі… Діалог потрібен і той, хто сьогодні відмовляється від перемовин – той просто не любить власний народ».

В свою чергу івано-франківський політексперт Микола Кучернюк переконаний, що усім учасникам конфлікту «давно пора спам’ятатись». «Перший Президент України Леонід Кравчук разом з Президентами Леонідом Кучмою та Віктором Ющенком ініціювали круглий стіл щодо врегулювання ситуації, яка склалася в Україні, – висловив він свої думки нашим кореспондентам, – Ідея хороша за умови, що усі сторони конфлікту на неї пристануть. Що ми маємо на виході? Янукович, якого опозиція звинувачує у ескалації протистояння та спробах силового розгону майдану, на круглий стіл прийшов, лідери ж опозиції, які всюди розповідають про мирний, ненасильницький характер своїх акцій, його проігнорували. Постає питання: то кому ж потрібне мирне врегулювання конфлікту? Моя думка: пора вже усім спам’ятатися і сідати домовлятися, бо так і до біди не далеко…»

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності