Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Чи можна буде довіряти вакцині з написом “made in India”?

Наприкінці минулого тижня голова МОЗ Максим Степанов вилетів рейсом Київ-Дубай-Делі-Пуне в Індію з метою домовитися про постачання антикоронавірусних вакцин AstraZeneca і Novavax з їх виробником.

Сьогодні особисто проконтролював відвантаження першої партії вакцин AstraZeneca (CoviShield) з заводу-виробника в індійському місті Пуне. 500 000 доз вакцини їдуть до України, і далі будуть розподілені між регіонами згідно плану МОЗ“, – написав міністр у неділю.
За його словами, пандемія буде світовою проблемою кількох наступних років, тому треба «контрактувати необхідні обсяги» препаратів і зараз вони готуються до переговорів «з найбільшим виробником вакцин у світі Serum Institute of India».

«Основне завдання до вже законтрактованих 12 млн доз досягти прямих домовленостей на поставку додаткових обсягів вакцин Oxford/AstraZeneca і Novavax в 2021-2022 році безпосередньо з виробником», — підкреслив Степанов.

Тільки ось тепер постає запитання: у більшості цивілізованих країн світу не довіряють лікам з Індії, навіть, якщо їх виготовляють під найвідомішими брендами, адже ця півторамільярдна “країна-нечистот” є розсадником чи не більшості усіляких хвороб, воду п’ють прямо з тієї ж річки, куди скидають прах не до кінця кремованих своїх покійників, антисанітарія на кухні, в побуті, на роботі, в тому числі, кажуть і на фармпідприємствах…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

А  згадаймо дитячі вакцини індійські, – в Україні вони йшли за держпрограмами безкоштовно для населення, але користували ними хіба ті, хто не міг дозволити придбати своїй дитині європейської чи американської, про що потім дехто дуже шкодував і тоді ж писало чи мало ЗМІ.

А “славнозвісні” індійські таблетки для похудання – забули? Хіба можна забути, як кілька поважних зірок пострадянської естради, значить гроші на якісні аналізи є, виявили в себе і в таблетках ціп’яка?..

Можна ще багато полемізувати довкола індійських ліків, але пам’ятаймо, що індійці можуть у себе в дома ще багато експериментувати із вакциною – їх там півтора мільярда, а ось українців залишилося трішки більше тридцяти мільйонів...

Що таке Covishield

Вакцину Oxford-Astra Zeneca виробляють у місцевому Інституті сироватки крові – це найбільший у світі виробник вакцин. Зазначають, що він виробляє понад 50 мільйонів доз на місяць (чи не відбивається це на якості?).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Вакцину, відому як Covishield, виготовляють з ослабленої версії вірусу застуди (відомого як аденовірус) шимпанзе. Його модифікували, щоб він був більше схожий на коронавірус – однак він не може спричиняти хвороби.

Коли вакцину вводять пацієнтові, вона спонукає імунну систему виробляти антитіла і готує її для атаки на будь-яку коронавірусну інфекцію.

Щеплення роблять двічі, з інтервалом 4-12 тижнів. Вакцину можна безпечно зберігати при температурі від 2°С до 8°С, а щеплення робити у наявних кабінетах лікарів.

Це полегшує розповсюдження та використання цієї вакцини, у порівнянні з деякими іншими.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Наприклад, вакцину Pfizer-BioNTech треба зберігати при -70°С і переміщуватися лише обмежену кількість разів – це становить особливу проблему в Індії, де температура влітку може досягати 50°С.

Наскільки ефективний Covishield?

Міжнародні клінічні випробування вакцини Oxford-Astra Zeneca показали, що коли людям вводили половину дози, а потім повну дозу, ефективність досягла 90%.

Водночас неопубліковані дані свідчать про те, що триваліший проміжок між першою та другою дозами збільшує загальну ефективність щеплення – у підгрупі, яка отримувала вакцину таким чином, її ефективність після першої дози була 70%.

Інститут сироватки крові, який виробляє вакцину в Індії, вважає, що Covishield є високоефективним, що підкріплено даними досліджень III фази у Бразилії та Великій Британії. Клінічні випробування – це трифазний процес, під час якого визначають, чи викликає вакцина гарну імунну реакцію та чи не має вона неприйнятних побічних ефектів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Але група з питань захисту прав пацієнтів All India Drug Action Network заявила, що з її затвердженням поспішили, оскільки виробник не завершив “перехідне дослідження” вакцини на індійцях.

Компанія заявила, що спробує провести перехідне випробування вакцини в Індії в лютому (тобто випробувальний період ще не завершився?..). Деякі  (але не всі) експерти стверджують, що немає підстав вважати, що воно не матиме такого ж успіху, враховуючи, що вже завершені клінічні випробування включали людей різного віку та етнічного походження (не забуваймо, що в Індії існує досі розподіл за кастами, який також є етнічним).

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності