Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Чи реально під час війни викрасти з Києва перебіжчика для показової страти? (відео) оновлено

Члена ПВК “Вагнера”, який здався в полон, імовірно викрали в Києві і показово стратили перед відеокамерою.

Відеоролик з’явився в ніч на 13 листопада – його опублікував телеграм-канал Grey Zone, який пов’язують із ПВК Вагнера. Принаймні канал згадує ПВК чи не щодня, навіть розміщує оголошення про найм туди бійців.

На відео чоловік у військовій формі, чия голова примотана скотчем до цегли, називає себе Нужиним Євгеном Анатолійовичем 1967 року народження і каже, що він “вирушив на фронт, щоб перейти на бік України та воювати проти росіян”.

За його словами, 4 вересня йому вдалося “здійснити план переходу на бік України”.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Чоловік каже, що 11 листопада він був на вулиці в Києві, “отримав удар по голові, внаслідок чого знепритомнів. Прокинувся в цьому підвалі, де мені повідомили, що мене судитимуть”.

Після цього його забивають на смерть кувалдою. Особи, яка б’є, на відео не видно.

Євген Нужин – не випадкова людина, про неї багато писали українські ЗМІ у вересні.

У нього – російського військового в українському полоні – взяв відеоінтерв’ю український журналіст Юрій Бутусов. На тому відео Нужин розповідає, що Пригожин завербував його у колонії, де чоловік сидів за вбивство. Але пішов він воювати з первісним наміром здатися в полон і перейти на бік українців. Також він розповідав про жорстокі порядки у ПВК Вагнера: за його словами, за провини солдатів “обнуляли”, тобто вбивали.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Людина, “жахливо схожа на Пригожина”, як свого часу коментувала ролик із вербуванням ув’язнених на війну в Україні пресслужба компанії “Конкорд”, теж обіцяла вбивство як покарання.

Наприклад, за пияцтво чи здачу в полон. Про це відомо з відео, де, ймовірно, Пригожин вербує ув’язнених на фронт.

Там Пригожин стоїть перед ув’язненими у тюремному дворі та перераховує “гріхи”, неприпустимі в ПВК Вагнера, перший з них – дезертирство. “Хто першого дня приїжджає і каже “Кудись я не туди потрапив”, ми робимо позначку “дезертирство”, і слідує розстріл”, – наголошує Пригожин.

Сам Пригожин прокоментував і ролик із вбивством Нужина. “Прекрасна режисерська робота, дивишся на одному диханні“, – сказав він через пресслужбу “Конкорду” у відповідь на запитання журналістів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У цій історії багато питань, на які поки що немає відповіді.

Наприклад, неясно, як убитий потрапив до ПВК, якщо він був в українському полоні. На те, що його викрали з України, натякають передсмертні слова самого Нужина, ніби його вдарили по голові на вулиці, але вони викликають сумніви.

Дивно, що військовополонений міг вільно ходити вулицями Києва. Після викрадення Нужина не обов’язково було вивозити за межі Україні для показової страти, – в Україні теж повно власних закинутих будинків з підвалами…

Також є припущення, що українська сторона могла обміняти його, фактично прирікаючи на смерть, але поки що жодних офіційних коментарів з України про цю справу не було.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Дивує також, що перед стратою Нужина помили, поголили, дозволивши залишити піжонську борідку, переодягли у чисту військову форму, хоча останнє можливо було необхідним для спрощення ідентифікації страчуваного для показового відео, що він дійсно був військовим…

Щодо російської сторони, то син Євгена Нужина Ілля у жовтні розповідав виданню “Важные истории”, як звертався до всіх інстанцій, намагаючись знайти батька.

“Коли я побачив це відео, одразу зателефонував до міністерства оборони, там мені сказали: “Ми до ПВК ніякого стосунку не маємо, це не наші проблеми”.

“Порадили звернутися до Червоного Хреста – там путнього нічого не сказали, типу відваліть і все. Дзвонив (уповноваженому. – ред.) з прав людини – так, там зробили заявку, що він у полоні, дзвонили, що вона зареєстрована – і все, мовчання. Я дзвонив у колонію, де він сидів. Там, як почули його ім’я – “ми нічого не знаємо” і кидають трубку”, – описував він.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

І додавав, що на долю батька, здається, “усім пофіг”. Він дійшов висновку, що батькові “пощастило потрапити в полон. Хоч у полоні, зате живий“.

ОНОВЛЕНО:

“Резонансне відео начебто страти колишнього ув’язненого Рязанської ВК-3 і члена ПВК “Вагнер” Євгена Нужина є спланованою інформаційно-психологічною операцією, мета якої – відбити у військових рф бажання здаватися в полон”, – повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО.

У Центрі протидії дезінформації наголосили, що офіційно смерть Нужина не підтверджувалася і коментарів від правоохоронних органів поки що немає, тому не можна ігнорувати варіант, що це постанова.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності