Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

Чи спіткає в Івано-Франківську “Тисменецьку браму” доля “Галицької”

Днями в історичному центрі Івано-Франківська під час робіт з облаштування болардів на вулиці Лесі Українки розкопали фрагменти Тисменицької брами Станиславівської фортеці.36264061_1543805335730122_1562738749891149824_n

Комунальники призупинили роботи і поступилися археологам, які виявили на місці рештки старої фортечної кладки, знайшли глиняні черепки.

Розкопи в історичному місці здійснювалися на замовлення міського управління транспорту і зв’язку спільно із Департаментом ЖКГ . Тут планували встановити боларди. Під час земляних робіт підрядник натрапив на рештки старого муру. Пам’яткоохоронці припускають, що це рештки Тисменицької брами Станиславівської фортеці.

Наступного тижня керівники департаменту житлової, комунальної політики і благоустрою, департаменту містобудування, архітектури і культурної спадщини, а також археологи і громадські діячі зберуться на спільну нараду, аби вирішити, як бути з цими розкопками.

Проте городяни підозрюють, що рештки Тисменицької брами може спіткати гірка доля Галицької брами, на рештках котрої майже два десятиліття тому з попусту тогочасної міської ради звели торговий центр “Меркурій”. Подібна доля була і в підземних ходів із цегляною кладкою 17-18 ст., в якихось 30 метрах від щойно знайденої брами, які впродовж кількох місяців десять років тому розчищали волонтери з ГО “Поклик Нації” на чолі з Тарасом Боднаром, але вже й наступна міська влада прийняла рішення засипати ці  підземелля поруч “Пасажу Гартенбергів”. Так само вже з попуску нині діючої влади в місті відбувається руйнація забудовниками Гетьманських валів…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тому громадськість і боїться, що дальше балачок справа зі збереження бодай Тисменецької брами теж нікуди не зрушиться, а отже її теж може бути назавжди втрачено для наступних поколінь.

Підготував Остап Сливка

 

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності