Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

Давні тризуби в оздобленні давньої дерев’яної церкви на Прикарпатті (фото)

Тим, що коловорот чи сварга (свастика) є елементом церковного оздоблення та вишиваної сорочки навіть ще дослов’янського (трипільського) періоду на території України сьогодні майже нікого не здивуєш, але ось…

У церкві Св. Параскеви, що в с. Великий Ключів Коломийського району Івано-Франківської області, під час реставраційних робіт було знайдено зображення чотирьох великих тризубів. Вони були приховані від знищення радянською владою, повідомляється на Facebook-сторінці краєзнавчого проекту «Україна Інкогніта» з посиланням на настоятеля храму Св. Параскеви Арсенія Ужитчака.

За словами священика, купол вівтарної частини церкви здавна прикрашали чотири великі медальйони із зображеннями святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги, а також святих Бориса і Гліба і архистратига Михаїла. Вони були нанесені на листах фанери. Однак, коли під час реставрації фанеру зняли, виявилося, що під ними були приховані зображення тризубів.

«І це мали його попросити свідомі ключівські люди, які тоді були в селі та яким були дорогі наші національні символи. А потім прийшла російсько-комуністична влада і вони приховали тризуби. Але не стерли, не зшкребли, а зберегли, сподіваючись, що хтось колись їх виявить. А ті люди, які знали цю таємницю, померли, очевидно, ще на початках нашої Незалежності. І ось через 90 років це сталося: тризубний мальований квартет більше не в забутті!», – переконаний Ужитчак.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Зауважимо, що Павло Запоріжський – малознаний український іконописець ХХ ст., який залишив по собі значну спадщину у царині церковного мистецтва. Як стверджують науковці Олександр Нога та Ігор Савицький, роботи Павла Запоріжського зафіксовані в різних регіонах України та поза її межами, зокрема на сьогодні мистецькі здобутки Павла Запоріжського фіксуються на Львівщині, Тернопільщині, Івано-Франківщині та на території сучасної Польщі – на Лемківщині. За їхніми словами, «один з небагатьох, народжених на східних теренах нашої держави, який зумів залишити рельєфний слід в історії мистецтва західноукраїнських земель. Своєю діяльністю він реально показав єдність українського народу від Сходу до Заходу нашої країни, спільну духовність і ментальність, щирість у своїх бажаннях і починаннях. Адже спільна боротьба за єдину національну державу гуртувала українців із заходу і сходу наших земель довкола значущих ідей, всупереч тому, що території з об’єктивних причин були роз’єднані».

Віднайдені науковцями світлини вказують на те, що Павло Запоріжський з дружиною дійсно був у церкві Св. Параскеви у селі Великий Ключів на Коломийщині у 1933 році де розписував церковні бані, а також створив 12 образів «Хресної дороги». То ж цілком імовірно, що віднайдені зображення тризубів є ще одним витвором мистецтва українського іконописця. Звісно, що це твердження ще потребує фахового висновку мистецтвознавців.

До слова, дерев’яну церкву з дзвіницею на честь Преподобної Параскеви Сербської почали зводити у 1862 році та вже у 1865 році храм був освячений для звершення богослужінь.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності