Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Де міг би бути ваш дім у доісторичні часи, і які поруч жили динозаври, знає загальнодоступна програма

Як відомо, сучасні материки і океани за всю історію нашої планети неодноразово змінювалися, в тому числі змінюючи один одного. Вчені припускають, що вік Землі становить близько 4,5 мільярдів років.

Дуже часто, геологічна історія планети нам не цікава через те, що там немає якогось нашого внеску, нехай навіть пасивного. При цьому, багатьом з нас часто хочеться зменшити масштаб до мінімального – до території, наприклад, на якій зараз знаходиться будинок або рідний населений пункт; повернуться в минуле і подивитися, як давним-давно все було влаштовано.

І нещодавно, завдяки зручному інтерактивному веб-сайту, який вже став популярним, ця можливість надається всім користувачам інтернету.

Ресурс отримав назву «Глобус Стародавньої Землі» і показує, наскільки сильно змінилося те чи інше місце за сотні мільйонів років. Ця ідея належить палеонтологові Яну Вебстеру, який доклав дуже багато зусиль для об’єднання відомих науці карт, де зображено геологічне минуле нашої планети.

За словами вченого, він був здивований, що геологи зібрали достатньо даних, щоб зобразити поверхню Землі 750 мільйонів років тому і, зокрема, дізнатися, де був би його будинок в цей час. Цю ідею він розширив і втілив в життя, припускаючи, що іншим людям також буде цікаво подивитися, як мінявся вигляд планети.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Так, за допомогою інструментів на сторінці «Глобуса Стародавньої Землі» можна переглянути геологічні зміни на Землі за останні 750 мільйонів років. Це не вся історія планети, але вона включає період існування чотирьох суперконтинентів – Паннотія, Гондвани, Лаврентія і Пангеї.

Коли ви вперше переходите на ресурс і відкриваєте карту, за замовчуванням відображається дата 240 мільйонів років тому – середній тріас, коли на земній кулі панувала Пангея, останній суперконтинент перед появою сучасного світу. Життя відновлювалася після руйнівного пермському-тріасового вимирання, приблизно 10-12 мільйонів років тому, коли починали процвітати динозаври і багато ссавців.

У лівому верхньому кутку є поле, в якому можна ввести назву цікавить населеного пункту, вибрати його із запропонованого програмою списку, після чого він буде відображений червоною крапкою на тривимірної моделі Землі. Що цікаво, обриси сучасних держав автори ресурсу зберегли, щоб користувач міг простежити і за їхніми долями.

У нижньому лівому кутку вказано час, якому відповідає поточне зображення Землі та короткий опис до нього. Користувач може самостійного його ставити в поле у ​​верхній частині сторінки, по центру.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У правому верхньому куті доступний список з подіями глобального масштабу (поява рослин, приматів, вимирання динозаврів т.д.), вибираючи які, користувач відразу переноситься до Землі того часу.

Ну і після встановлення геолокації на віртуальній моделі планети, дуже зручно змінювати дати горизонтальними стрілками на клавіатурі.

Насправді забавно повернутися в минуле і побачити своє рідне місто глибоко під хвилями або поступове поява гірських хребтів. Це нагадування про те, що ніщо – навіть ця прекрасна наша планета – не залишається незмінною.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що древній вид людини, названий «Денисівським», передав ген, який допомагає сучасним людям справлятися з труднощами на великих висотах.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності