Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Фоторепортажі

ДЕМ’ЯНІВ ЛАЗ. 25 РОКІВ

Дем’янів Лаз – урочище біля Івано-Франківська є символом тих змін, що сьогодні тягарем лягають на свідомість українців, як пам’ять про «Золотий вересень» 1939 року, який приніс галичанам червоний прапор масових репресій -катувань, розстрілів та зісланнь.

Що стосується Дем’янового Лазу поблизу старого Станіславова, а нині Івано-Франківська, то найбільш масові розстріли тут розпочали проводили вже в кінці червня в 1941 році, перед втечею радянських військ від наступаючих армій ІІІ Рейху…
В 1970 році після передачі на Радіо Свобода місцевий ландшафт змінили важкою технікою (екскаваторами, бульдозерами), щоб завадити майбутнім спробам пошуків.
Під час розкопок, що тут проводилися місцевим відділення «Меморіалу» та добровольцями з 1989 року і які тривали кілька років, було знайдено тисячі людських кісткок, які свідчили про надзвичайно страшні катування, що їх зазнали перед смертю нещасні жертви червоного терору лише за то, що вони родилися українцями. По віднайденим решткам і особистим речам тоді змогли ідентифікувати тільки 524 осіб. Дізнатися імена частини осіб, що знайшли свій вічний спочинок тут, також дозволила свого часу і робота в архівах УСБУ.
В 1998 році поруч поховань відкрили меморіальний комплекс «Дем’янів Лаз».
Цього тижня виповнилося 25 років з часу відкриття для світу страшних таємниць Дем’янового Лазу. Отож з цієї нагоди тут відбулася урочиста панахида за усіма безневинними жертвами комуністичного терору.
Вічна пам’ять героям!

Тарас Боднар

12-1

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності