Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

День 5 березня виявився багатим на події:

За допомогою українських морських дронів Magura V5 був потоплений нещодавно побудований російський корабель «Сергій Котов», який до цього відстрілював наші безпілотники. Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт командувача дальньої авіації ВКС росії, генерал-лейтенанта Сергія Кобилаша та командувача Чорноморського флоту ВМФ рф, адмірала Віктора Соколова. А у Німеччині екстремісти атакували автомобільний завод Tesla.

Ліквідація ще одного судна Чорноморського флоту рф

Головне управління розвідки Міноборони України організувало чергову успішну операцію зі зменшення боєздатності ЧФ рф. Вночі 5 березня українські морські дрони Magura V5 наздогнали російський корабель проекту 22160 «Сергій Котов». Корабель зазнав пошкоджень корми, правого та лівого бортів, та благополучно пішов на дно. На підтверджені цього ГУР виклало переговори командира 184 бригади кораблів охорони водного району Новоросійськ, у чиєму підпорядкуванні перебував патрульний корабель «Сергій Котов», який описав деталі знищення судна. Унаслідок знищення корабля було ліквідовано сім ворожих моряків.

Вогневе ураження відбулось у територіальних водах України, неподалік Керченської протоки. «Сергій Котов» — новітній патрульний корабель проєкту 22160, який побудували у Керчі вже після анексії Криму і спустили на воду у 2021 році. До складу Чорноморського флоту рф корабель увійшов вже після початку повномасштабного вторгнення в Україну — всього лише у липні 2022 року. Минулого року були повідомлення, що цей корабель відбивав атаки дронів і нарешті його вдалося знешкодити.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Експерти зазначають, що ворожий флот має ще три кораблі того ж проекту «Дмитро Ригачов», «Василь Биков» та «Павло Державін». У рф позиціонують корабель як перший із застосуванням модульної концепції озброєння і навіть можливістю встановлення контейнерного озброєння, зокрема крилатих ракет «Калібр» або Х-35 у складі ракетного комплексу «Калібр-К». Проте, за фактом цього не сталося. Завдання «Сергія Котова» полягало в охороні територіальних вод, проведення пошуково-рятувальних операцій та охорони морських конвоїв.

В цілому, як відомо, ЗСУ потопили вже з десяток російських кораблів, залишилось ще декілька десятків.


Британський міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс з цього приводу зазначив, що ліквідація російського патрульного корабля «Сергій Котов» остаточно продемонструвала, що Чорне море не є безпечним для путінського флоту.

Тепер, коли Захід підтримав Україну, це не викликає сумнівів. Якщо ми дамо їм те, що їм потрібно, хоробрість і майстерність українських Збройних Сил можуть розблокувати перемоги, які колись вважалися неможливими.

Грант Шаппс

Британський міністр оборони Великої Британії

Міжнародний ордер

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ще одна погана новина для Кремля надійшла з Гааги. Розташований тут  Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт командувача дальньої авіації ВКС росії, генерал-лейтенанта Сергія Кобилаша та командувача Чорноморського флоту ВМФ рф, адмірала Віктора Соколова. Визнано, що вони несуть індивідуальну кримінальну відповідальність за військові злочини у вигляді нанесення ударів по цивільних об’єктах та за військові злочини у вигляді заподіяння надмірної випадкової шкоди цивільним особам або шкоди цивільним об’єктам.


«Два ордери на арешт були видані за клопотаннями прокуратури. Палата попереднього провадження II визнала, що є достатні підстави вважати, що двоє підозрюваних несуть відповідальність за ракетні удари, завдані силами під їхнім командуванням по українській електричній інфраструктурі щонайменше з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року. У цей час відбулася ймовірна серія ударів по численних електростанціях і підстанціях, які були здійснені російськими збройними силами в багатьох місцях України», — сказано у повідомленні суду.

Це вже друге рішення Міжнародного кримінально суду щодо російських воєнних злочинців. Обидва стосуються вищого військово-політичного керівництва рф. І обидва є результатом системної роботи слідчих СБУ. За кожен злочин, скоєний в Україні, росія буде відповідати і на полі бою, і в міжнародному трибуналі. Такі злочини не мають строку давності.

Василь Малюк

Голова СБУ

У Києві схвалили таке рішення міжнародної установи.

Обидва ці персонажі системно й навмисно використовують військові інструменти для масового умертвіння цивільного населення України та завзято виконують замовлення на масштабні ракетні обстріли території суверенної країни. Це рішення явно вказує на три обставини, що змінилися. 1. Воєнні злочини росії отримають належні юридичні оцінки… 2. Глобальний світ чітко фіксує тип тієї війни, яку росія веде на території України й проти цивільного населення… І 3. Більше жодних табу на ордери для росії та жодних «історичних відстрочок».

Михайло Подоляк

Радник керівника ОП

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

741 доба війни

5 березні російські окупанти обстріляли село Курилівка Куп’янського району на Харківщині. Внаслідок цієї атаки загинула жінка. Зранку у лікарні померла жінка, яка зазнала поранень унаслідок російського обстрілу села Чорне Куп’янського району Харківської області ще 15 лютого.

Вночі російські війська обстрілювали Вовчанськ на Харківщині, є пошкодження, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов. Також обстріляли Нікополь з РСЗВ «Ураган». Тут вдалося уникнути жертв серед цивільного населення. У черговий раз завдали російські терористи артилерійських ударів по житловим кварталам Херсона. Офіс генпрокурора повідомив про двох постраждалих мирних мешканців, які отримали поранення, перебуваючи у своїх домівках. Пошкоджень зазнала цивільна інфраструктура: житлові будинки, господарчі споруди, автотранспорт.

За даними Генштаб ЗСУ, за минулу добу славні наші захисники ліквідували ще майже тисячу окупантів, а також дев’ять танків та 48 артилерійських систем.

Гучні справи

Служба безпеки завершила досудове розслідування щодо керівника забороненої партії «Наші», екснардепа Євгена Мураєва, який причетний до підривної діяльності на користь рф. Його справа передана до суду. Як встановило слідство, Мураєв задіяв власний медіаресурс для подачі викривленої інформації про внутрішню ситуацію в нашій державі. Зловмиснику загрожує до 15 років тюрми з конфіскацією майна.

Здолбунівський райсуд зобов’язав повернути державі 0,6 га території Кунинського городища в урочищі «Замок» Здовбицької територіальної громади, яку сільрада віддала фермеру. Попри законодавчу заборону, рішенням сільської ради у приватну власність фізичній особі передали земельну ділянку, на якій розташована пам’ятка археології місцевого значення. Ділянку, вартість якої оцінюють у 3,2 млн грн, використовували для ведення сільського господарства.

НАБУ і САП скерували до суду справу про завдання держкомпанії «Центренерго» понад 176 млн грн збитків. Обвинувачення раніше отримали три особи. Йдеться про ексчлена дирекції ПАТ «Центренерго» Олександра Уварова, ексначальницю департаменту товариства Катерину Токар та Андрія Короткевича-Лещенка – керівника приватної компанії «Юнайтед Енерджі», яку пов’язують з Ігорем Коломойським.

 Міжнародні новини

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Заступник держсекретаря США з політичних справ Вікторія Нуланд залишить свою посаду найближчими тижнями. Про це повідомив держсекретар США Ентоні Блінкен на сайті установи.

Вікторія Нуланд повідомила мене, що має намір піти у відставку найближчими тижнями з посади заступника держсекретаря з політичних питань – ролі, в якій вона уособлювала прагнення президента Байдена повернути дипломатію в центр нашої зовнішньої політики та відновити глобальне лідерство Америки у вирішальний час для нашої країни й світу.

Ентоні Блінкен

Держсекретар США

На росії саме ця міжнародна новина стала головної, а не виписаний ордер на арешт кровавих командирів.

Причину вам не скажуть. Але вона проста – провал антиросійського курсу адміністрації Байдена. Русофобія, запропонована Вікторією Нуланд як основна зовнішньополітична концепція США, каменем тягне демократів на дно. Чого вже там, не дає від нього відірватися.

Маша Захарова

Рупор МЗС росії

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Лівоекстремістське угрупування Volcano Group взяло на себе відповідальність за ранкову атаку на автомобільний завод Tesla поблизу Берліна. «Ми здійснили акт саботажу на (заводі) Tesla сьогодні», – йдеться у листі Volcano Group, в якому уточнюється, що це була «атака на електромережу». Минулого тижня екологічні активісти, які протестували проти розширення заводу, заявили, що планують окупувати довколишній ліс на тиждень.

Прем’єр-міністр Болгарії Ніколай Денков подав заяву про відставку свого уряду відповідно до домовленості між двома найбільшими парламентськими блоками. Останнім часом між учасниками урядової коаліції виникли розбіжності.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності