Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

День 7-го березня теж видався багатим на події

Прискорене прийняття Швеції до НАТО в реальності затягнулося на два роки і сьогодні ця країна стала 32-м членом НАТО незважаючи на всі старання Туреччини та Угорщини. Великий друг України Урсула фон дер Ляєн збирається переобратися на посаду президентки Єврокомісії, а Зеленський призначив Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.

Комітет Європарламенту підтримав пропозицію Єврокомісії продовжити для України дію безмитної торгівлі ще на один рік. Раніше таке ж рішення схвалили посли держав-членів ЄС у рамках COREPER.

Ще тиждень тому до пропозиції Єврокомісії було подано більше 100 правок в аграрному та торговому комітеті. Майже всі вони пропонували звузити доступ до ринку ЄС української продукції. Причина – вимоги фермерів та прийдешні вибори до Європарламенту. Через активну роботу з державами-членами – і перш за все Польщею, з євроінституціями і євродепутатами вдалось зменшити кількість правок, які голосувалися до двох. І вони не набрали достатніх голосів. Вже це означає, що нормальна європейська політика бере верх над передвиборчою гонкою за медійно привабливими рішеннями. Зрештою, як би не було складно вибудовувати внутрішню аграрну політику ЄС, підтримка Європарламенту для нас політично важлива. Щоб ніхто не спекулював, що егоїзм бере верх над солідарністю з Україно.

Тарас Качка

Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства і торговий представник України

Президент України Володимир Зеленський схвалив кандидатуру колишнього головнокомандувача України Валерія Залужного на посаду посла у Великій Британії. Відповідна інформація з’явилася на сайті МЗС України. «У четвер, 7 березня 2024 року, Президент України погодив кандидатуру Валерія Залужного на посаду Надзвичайного і Повноважного Посла України в Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії. Міністерство закордонних справ України спрямувало британській стороні відповідний запит на агреман», – сказано у повідомленні.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Також Зеленський підписав указ про звільнення в запас військовослужбовців строкової військової служби. Указ набирає чинності з дня публікації.

Вночі 7 березня сайт та пошта Ukr.net перестали працювати. Всі сервіси Ukr.net були недоступні декілька годин. В компанії пояснили, що домен UKR.NET із невідомих причин був відключений реєстратором доменних імен. До вечора робота серверів була відновлена.

Польські протестувальники продовжують блокувати пункти пропуску на кордоні України. Тому  на ранок 7 березня у черзі залишалися 2300 вантажівок. Надважкою залишалося ситуація з рухом на трьох з шести заблокованих пунктах пропуску — «Краківець», «Ягодин» та «Шегині». Якщо дії на українському кордоні залишаються безкарними, у столиці протестувальникам не дають виходити за рамки законів. Після багатотисячного протесту фермерів у Варшаві, який відбувся 6 березня затримали 55 осіб.

За словами міністра внутрішніх справ Польщі Марціна Кервінського, це – провокатори, які атакували поліцію після закінчили маніфестацію.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

26 правопорушників поводилися особливо агресивно, приблизно половина з них були у стані сильного алкогольного сп’яніння.

Нові злочини росії

Вдень 7 березня росія завдала авіаційно-ракетного удару по Сумах, є руйнування цивільної інфраструктури. Приблизно о 10 годині ранку російські агресори 7 березня завдали удару керованими авіабомбами по житловій забудові прикордонного міста Вовчанська на Харківщині. Три ворожі КАБи влучили по приватному сектору міста.

Об 11:10 російські війська завдали авіаудару по Торецьку. Вчергове окупанти застосували проти мирного населення КАБ-500. Керована авіабомба поцілила по одній з вулиць приватного сектору міста. Постраждали троє людей – містянин 47 років й 63-річні чоловік та жінка. Потерпіла отримала контузію, в одного з чоловіків діагностовано перелом руки, в іншого – поранення руки.

У ніч на 7 березня російські окупанти атакували безпілотниками територію навчального полігону ДСНС в Харківській області. Внаслідок обстрілу спалахнула пожежа, але без постраждалих.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

743 доба війни

У Сумській області російські окупанти не припиняють спроб прорвати кордон України. В ніч на 7 березня прикордонники зупинили чергову таку спробу. Прикордонники по диверсантах одразу відкрили вогонь зі стрілецької зброї та гранатометів. Противник відступив, його втрати уточнюються.
Напередодні українські десантники напередодні зірвали штурм окупантів у районі Новомихайлівки Донецької області. Росіяни влаштували штурм одразу з кількох напрямків. За повідомленням 79-тої окремої десантно-штурмової бригади, противник одночасно з кількох напрямків штурмував позиції десантників, залучивши для підтримки своєї піхоти значну кількість бронетехніки. Штурмові дії почалися зранку і тривали цілий день.

росія продовжує зазнавати втрат у загарбницькій війні проти України. За минулу добу, 6 березня, Сили оборони ліквідували 1 160 окупантів, 51 ББМ, 42 артилерійські системи та 17 танків ворога.

Стало відомо, що на війні загинув громадянин Індії. Чоловік був у лавах російських військ і загинув в Україні. Його брат стверджує, що його обдурили і завербували. Чоловік дізнався про роботу в росії від YouTube-блогера Baba Vlogs, а після прибуття до Москви його та двох інших індусів змусили підписати документ російською мовою. Пізніше виявилось, що це був контракт з армією, але їм пообіцяли, що вони будуть працювати «помічниками» і у боях участі не братимуть.

“Кантори” працюють

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

СБУ повідомила про підозру двом жителям Вовчанська, колишнім співробітникам «Харківгазу», які підозрюються у пособництві російським окупантам. За даними слідства, під час окупації Вовчанська один із підозрюваних очолив ДП «Газова служба», а другий — обійняв посаду «главного инженера». За свою роботу вони отримували 55 і 48 тисяч рублів відповідно.

Суд визнав винним та призначив покарання у виді 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна жителю Луганщини, який перейшов на бік ворога у 2022 році. Бойовика затримали Сили оборони під Бахмутом, але він встиг повоювати проти ЗСУ у Донецькій та Луганській областях. З’ясувалося, що він вступив у незаконне збройне формування «народна міліція» терористичної організації «лнр» та проходив службу у 6-му окремому мотострілецькому козачому полку, який входить до складу 2-го армійського корпусу військ рф, на посаді стрілка.

Журналісти проєкту «Схеми» дізналися, що усе обладнання компанії кримського бізнесмена DriveEnergy, яка у червні 2023 року відкрила в окупованому росією Сімферополі «найбільшу зарядну станцію в Європі», на якій були написи «Зроблено в Україні», було зроблене на харківському заводі Autoenterprise. Є інформація, що до цього заводу має відношення депутат Верховної Ради від «Слуги народу» Олександр Куницький.

Міжнародні новини

У Череповці Вологодської області російської федерації в районі металургійного комбінату стався вибух. Росіяни заявили, що причиною нібито стала атака безпілотника. Тимчасовий виконуючий обов’язки губернатора Вологодської області Георгій Філімонов заявив, що на один з найбільших металургійних комбінатів в рф нібито було здійснено атаку безпілотника.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Правоцентристська Європейська народна партія (ЄНП) проголосувала за підтримку Урсули фон дер Ляєн як своєї кандидатки на посаду президента Єврокомісії. Виступаючи на партійному конгресі у Бухаресті, фон дер Ляєн назвала війну в Україні, нестабільність на Близькому Сході і посилення Китаю ключовими викликами, що стоять перед країнами ЄС. Перед цим прем’єр-міністр Естонії Кайя Каллас відмовилася від пропозицій європейських лібералів стати їхнім головним кандидатом у виборчій кампанії на посаду голови Єврокомісії.

7 березня Швеція офіційно приєдналася до Північноатлантичного Альянсу і таким чином стала 32-м членом НАТО. У цей день міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто прилетів до США, щоб передати Швеції ратифікаційні документи своєї країни.

У Фінляндії оголосили перший вирок бізнесменові, який порушив санкції Євросоюзу щодо росії. Термін у дев’яти місяців умовно отримав громадянин Франції та уродженець Естонії Габріель Темін, який є виконавчим директором фінських компаній Luminor та Siberica хоча прокуратура вимагала чотири роки реального терміну ув’язнення. Його компанія займається логістикою та складами. За версією слідства, підконтрольні йому компанії постачали до росії обладнання, яке могло використовуватися у створенні безпілотників.

Тим часом президент Литви Гітанас Науседа позбавив громадянства балерину Ілзе Лієпу яка на постійній основі мешкає у росії, де відзначилася підтримкою російського диктатора путіна та його війни в Україні. Крім балерини, громадянство Литви також втратив колишній співробітник КДБ Юрій Кудімов.

У Німеччині профспілка німецьких машиністів GDL розпочала черговий страйк пасажирського залізничного транспорту. На підтримку своїх вимог вони будуть страйкувати  35 годин. Страйк став відповіддю на безрезультатні переговори з Deutsche Bahn (DB) на початку тижня, які мали тривати до 10 березня. За словами представників залізничної компанії, профспілка передчасно перервала їх. Головною вимогою GDL залишається скорочення робочого тижня до 35 годин зі збереженням заробітної плати.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності