Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Держава подарувала «Укртатнафті» Коломойського $ 375 млн?!

У 2013-2014 рр. шляхом надання ряду пільг держава фактично дотувала ПАТ «Укртатнафта» (Кременчуцький НПЗ), контрольоване «Приватом», на загальну суму 375 млн. доларів. Про це повідомила народний депутат Вікторія Войціцька з посиланням на аналіз фінансової звітності ПАТ, розміщеної в системі розкриття інформації Держкомісії з цінних паперів.

За даними нардепа, приховані фінансові дотації з держбюджету здійснювалися в 2013-2014 рр. шляхом надання 15% знижки на українську нафту і занижених в 10 разів (у порівнянні із собівартістю) тарифів на транспортування сировини магістралями «Укртранснафти».

«Результат шокував – у 2013 році держава подарувала Коломойському 240 мільйонів доларів, а в 2014 році – 135 млн. доларів», – зазначила В. Войціцький.

Вона нагадує, що нова команда менеджерів НАК «Нафтогаз України» за підтримки Кабміну домоглася скасування 15% знижки на нафту, а НКРЕКУ з ініціативи нового гендиректора «Укртранснафти» Романа Сидорака підвищила тарифи на прокачування сировини до економічно обґрунтованого рівня.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В. Войціцький вважає, що бажання «Привату» повернути колишні «пільги» від держави і є справжньою причиною організації мітингів в Кременчуці і в Києві, на яких співробітники Кременчуцького НПЗ і «тітушки» з охоронних фірм «Привату» (переодягнені в уніформу «Укртатнафти») вимагають змінити керівництво» Укртранснафти»і змістити окремих менеджерів «Нафтогазу».

«Аналіз показав, що при відсутності преференцій від держави – завод неефективний і глибоко збитковий! Це все, що потрібно знати про професійних менеджерів Коломойського «, – підсумувала Войціцька.
Згідно раніше опублікованої фінансової звітності, в 2009-2015 рр. філія «Укртранснафти» – «Придніпровські магістральні нафтопроводи» (ПДМН) – отримала майже 1 млрд. грн збитків через занижені тарифи на транспортування сировини «Укртатнафті».

Перше півріччя 2015 (до підвищення тарифів на прокачування) ПДМН закінчив зі збитками 102,1 млн. грн. У той же час «Укртатнафта» в січні-червні 2015 року збільшила чистий прибуток в 2,2 рази в порівнянні з аналогічним періодом 2014 року – до 1 млрд. 26,068 млн. грн.

Проте «Приват» намагається скасувати підвищення тарифів як у судових інстанціях, так і за допомогою лояльних чиновників у профільному міністерстві та організації мітингів у Києві.
Конфлікт «Привату» і НАК «Нафтогаз України» розпочався з початку кампанії по відстороненню Олександра Лазорка від керівництва «Укртранснафтою» у березні 2015 р. Причиною зміни голови правління стали маніпуляції з викачування більше 600 тис. т технологічної нафти, за зберігання якої в 2015 році компанія платить структурам групи «Приват» близько 2,5 млн. грн на день.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Джерело: ОilNews

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності