Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Держдеп США дав добро на евакуацію дипломатів з України, – в ОПУ кажуть не панікувати

Держдепартамент США дозволив частині співробітників посольства США у Києві залишити Україну із сім’ями. Американцям рекомендовано виїхати із країни. Аналогічна ситуація в посольстві Великобританії. В ОПУ ж рекомендують українцям не панікувати і кажуть, що американці гарячкують.

В цей же час повідомляють, що Польське консульство у Львові тимчасово припинило видавати українцям візи…

Джерела видання AP у Держдепартаменті США наголосили, що посольство у Києві залишиться відкритим і що це оголошення не є евакуацією. За словами офіційних осіб, цей крок розглядається як тимчасовий та не відображає послаблення підтримки України з боку США.

«Умови безпеки, особливо вздовж кордонів України, в окупованому Росією Криму та на сході України, контрольованому Росією, непередбачувані та можуть погіршитися без попередження», – йдеться у заяві.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Як повідомляє посольство США в Україні, обов’язковий від’їзд стосується членів сімей дипломатів.

«24 січня Державний департамент США дав дозвіл на добровільний від’їзд (санкціонований від’їзд) державних службовців США та наказав виїхати членам сімей (обов’язковий від’їзд) державних службовців США з посольства у Києві», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що санкціонований від’їзд дає цим працівникам можливість виїхати, якщо вони хочуть; їхній виїзд не обов’язковий.

«Обов’язковий від’їзд для членів сімей вимагає, щоб сім’ї залишили країну. Статус розпорядження про від’їзд із посольства США буде переглянуто не пізніше 30 днів», – зазначає посольство.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Крім того, Державний департамент оновив четвертий рівень небезпеки у попередньому офіційному бюлетені для подорожей до України.

«Наше посольство у Києві готове до раптового зростання попиту на консульські послуги. В останні кілька місяців посольство віддавало пріоритет обробці американських паспортів та імміграційних віз, включаючи випадки усиновлення. Як завжди, ми надаватимемо підтримку громадянам США у надзвичайних ситуаціях і працюємо над тим, щоб забезпечити нашу постійну здатність робити це», – йдеться у заяві.

Раніше ми писали, що США можуть почати евакуацію співробітників посольства в Україні наступного тижня. Посольство США в Україні попросила Держдепартамент дозволити від’їзд другорядних співробітників дипмісії.

Раніше повідомлялося, що Росія готується до евакуації власних дипломатів із України. 5 січня країну залишили 18 людей – переважно діти та дружини російських дипломатів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаємо, Міноборони Канади направило загін сил спеціального призначення в Україну. Зокрема, військові допомагатимуть своєму дипломатичному корпусу у разі вторгнення Росії.

В Офісі президента України припустили, що евакуація членів сімей та частини співробітників посольства США в Києві викликана не так зростанням загрози вторгнення Росії, як логікою внутрішньополітичної ситуації в США. Радник голови ОП Михайло Подоляк висловив журналістам думку, що якби Держдепартамент США не зробив цього, то зіткнувся б із критикою всередині країни.

Подоляк зазначає, що якщо США постійно говорять про ризики погіршення ситуації з безпекою, було б дивно не піклуватися про членів сімей службовців посольства.

При цьому він вважає, що “не потрібно ті чи інші внутрішні управлінські рішення урядів країн-партнерів перетворювати на будь-які “тривожні сигнали”. Рішення США не вносить серйозних змін у роботу американських диппредставництв, “рівень взаємодії та ефективності залишиться незмінним“, – сказав Подоляк.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Він також вважає ймовірним, що рішення про евакуацію може бути переглянуто вже в лютому.

Сьогодні в пресслужбі МЗС заявили, що вважають передчасним рішення Держдепу про обов’язковий виїзд з України членів сімей американських дипломатів та добровільний виїзд самих держслужбовців США.

  • 10-13 січня 2022 року на переговорах із США, НАТО та в ОБСЄ Росія отримала відмову на її вимогу не брати Україну до НАТО.
  • Після цього у Білому домі заявили, що РФ шукає привід для вторгнення в Україну і для цього може сама атакувати бойовиків на Донбасі “під чужим прапором”. Росія запевняє, що не збирається нападати на Україну.
  • 21 січня держсекретар США Ентоні Блінкен провів переговори з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим. Цього тижня США мають надати письмову відповідь на вимоги РФ, після чого глави дипломатій мають зустрітися знову.
  • США почали постачати в Україну зброю із додаткового пакета військової допомоги на $200 млн.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності