Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

ДЕТАЛІ викриття агента Деркача

24 червня 2022 року Служба Безпеки України заявила, що викрила агентурну мережу Головного управління Генштабу РФ, котра повинна була допомагати ворогу в захопленні України. Керував нею народний депутат України Андрій Деркач.

Як повідомив речник СБУ Артем Дехтяренко Деркач «за даними слідства, курував створення низки приватних охоронних підприємств у різних областях, щоб використати ці структури для швидкого захоплення України. Наразі за ініціативи СБУ стосовно народного депутата Генеральним прокурором розпочато досудове розслідування», – пояснив речник СБУ.

Свій помаранчевий пацан

Наразі за ініціативи СБУ стосовно народного депутата Генеральним прокурором розпочато досудове розслідування.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

СБУ також зазначила, що оперативна розробка мережі велася давно, але остаточно СБУ нейтралізувала її на початку війни, затримавши колишнього помічника Деркача Ігоря Колєснікова. Власне, він, являючись негласним співробітником ГУ генштабу рф із позивним «Ветеран», був зв’язківцем і фінансовим кур’єром між спецслужбами рф і Деркачем.

За словами Колеснікова, Деркач був завербований у 2016 році. З ним особисто працювало вище керівництво ГРУ – начальник управління Ігор Костюков і його перший заступник Володимир Алєксєєв.

Деркач отримував кошти від ГУ ГШ рф для створення приватних охоронних структур, які ворог планував використати для захоплення України. На реалізацію своїх планів ГРУ виділяло по 3-4 мільйони доларів США раз на кілька місяців. Як свідчать матеріали слідства, значна частина цих коштів осіла в кишенях Деркача.

Сам Колєсніков після затримання пішов на угоду зі звинуваченням і дав багато цікавих свідчень. У травні суд вже оголосив йому вирок за державну зраду. Відтак він розповів деталі діяльності мережі та відведену їй роль у підготовці до повномасштабної війни.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Під час входження військ, коли буде зрозуміло, що міста здаються, ці ЧОПи («частные охранные предприятия» – прим.) повинні були забезпечувати проходження техніки, сідати на броню з російськими прапорами, і таким чином забезпечувати мирний вхід у міста», – деталізує Колєсніков.

Також Колєсніков розповів, що ГРУ при захопленні столиці планувало використовувати дві бригади спецназу і сили спецоперацій, які мали зайти з території Білорусі. Звідти – швидко просунутися до Києва, захопити Урядовий квартал і зібрати віче у Верховній Раді, яке б проголосувало за створення нового уряду. Однак ці плани були повністю зруйновані українськими захисниками.

СБУ продовжує оперативно-слідчі заходи, аби притягнути до відповідальності усіх осіб, причетних до розгалуженої агентурної мережі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Хто такий Деркач?

У 1990—1993 роках Андрій Деркач закінчив академію Федеральної служби безпеки РФ та був юристом. Тема дипломної роботи Деркача: «Организация и проведение встреч с негласной агентурой».

Деркач був пов’язаний з релігією вже з 2010 року. Саме у 2010 році Священний Синод Російської Православної Церкви ввів Андрія Деркача до складу Міжсоборної присутності РПЦ. Також Деркач мав безпосереднє відношення до Київської духовної академії і семінарії УПЦ МП і був там доцентом. В КДАіС Деркач читав курс «Державно-церковні відносини».

З 2011 року Андрій Деркач очолював на громадських засадах групу радників Прем’єр-міністра України Миколи Азарова. Він лобіював інтереси УПЦ МП в Верховній раді, бо був народним депутатом III—IX скликань. Він також є спонсором УПЦ МП.

Деркач їхздив у Москву на офіційні заходи РПЦ.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

10 вересня 2020 року на Деркача введені санкції США, як на агента російських спецслужб із стажем в понад десять років. США звинуватило Деркача в спробі вплинути на президентські вибори в США 2020 року.

 

Деркач популяризував дружбу України з рф через УПЦ МП в Києво-Печерській лаврі

Деркач неодноразово був організатором інформаційних форумів, різного роду інформаційних майданчиків, на яких пропагувався “русскій мір”, дружба з РФ і пісня про “адін народ”.

Восени 2020 року Деркач був президентом «XVIII Міжнародного фестивалю православного кіно “Покров”», проведеному на території Києво-Печерської лаври УПЦ МП, на якому пропагувались мир і дружба із країною агресором – Росією.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Детальніше про кінофестиваль, який транслювалався зі студій в Києві і Москві. На фестивалі скандальний митрополит Павло (Лебідь) наголошував на необхідності єдності із росією: «Ми нероздільні і нам нема чого ділити. У нас одна історія, один покров Божої Матері, у нас повинно бути все одно. Ми не повинні ділити Бога, ми не повинні ділити історію, ми повинні бачити один в одному брата, образ Христа», — сказав Павло, цитувало Лебідя видання Апостроф.

Режисер Микола Досталь, володар гран-прі минулого пропагандистського фестивалю «Покров» −2016 зазначив, що віра повинна об’єднувати.

Фільмом відкриття фестивалю став документальний фільм режисера ченця Іларіона (Моїсеєва) «Здрастуй, брат, Христос воскрес», який розповідає про віру, дружбу з росією і «руский мір» українських боксерів Василя Ломаченка та Олександра Усика. Тобто наратив про «ми адін народ» у виконанні відомих спортсменів.

На кінофестиваль навіть приїжджав пропагандист із рф, на якого СБУ завела справу. Це був телеведучий «Росія-1», генеральний директор телеканалу Московського патріархату «Спас» Боріс Корчєвніков, який, зокрема, називав українців «фашистами» та «хунтою». Невідомо для чого він приїжджав, адже фестиваль проходить в онлайн режимі. Його представляли як «православного діяча».
У своєму вітальному слові президент фестивалю «Покров» опальний народний депутат і агент ГРУ росії Андрій Деркач підкреслив, що попри складності, створені коронавірусом, «життя і творчість тривають».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Керівник проєкту кінофестивалю виступав Архієпископ Обухівський Іона (Черпанов), який відомий також своїм знайомством з колишнім діячем проросійського козацтва Олексієм Селівановим, колишнім керівником гуманітарного управління Міністерства оборони України в останні місяці президентства Віктора Януковича і у подальшому — бойовиком “Л/ДНР”. Черпанов також був одним з ініціаторів створення російського пропагандистського фестивалю «Брати» в 2005 році і брав участь в ньому протягом кількох років, в тому числі був організатором проведення даного фестивалю в Глібівці (Київська обл.) влітку 2008 року. Фестиваль проходив здебільшого в Росії, але у 2008 році проводився у Закарпатті й Київщині, а у 2012 році в Криму.

Звертався до глядачів із «вітальним словом» і глава Відділу зовнішньоцерковних зв’язків Російської Православної Іларіон (Алфєєв).

Фестиваль православного кіно «Покров» проводиться з 2003 року з благословення предстоятеля УПЦ МП. Останні рази фестиваль проходив з благословіння очільника РПЦвУ Онуфрія (Березовського). Кінофестиваль проходив в Україні щорічно, аж до моменту повномасштабної війни з рф. Мета кінофестивалю – популяризація Російської культури, дружби із РФ, «руского міра» під прикриттям фільмів християнського змісту.

 

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Агент Деркач і УПЦ МП є союзниками у своїй війні проти Вселенського патріарха Варфоломія

У лютому 2021 року Деркач докладав зусиль для того, щоб візит Вселенського патріарха в Україну не відбувся. Агент генштабу російської федерації особисто “від імені українського православного народу”, написав листа Вселенському патріарху у якому відмовляв його від візиту в Україну і фактично погрожував патріарху фізичною розправою. Деркач дуже вболівав за УПЦ московського патріархату і всіляко захищав їх.

Також Деркач просив у патріарха дати дорожню карту для православних в Україні і це попри те, що Вселенський патріарх запрошував всіх православних в Україні на Об’єднавчий собор, який більшість архієреїв УПЦ МП проігнорувало.

Деркач також просив Варфоломія взяти участь в новому неканонічному Амманському зібрані, який мав організувати Єрусалимський патріарх Феофіл. До останнього російські посли навідуються щомісяця.

Таким чином агент росії – країни агресора, Деркач разом із УПЦ МП перекладав наслідки проблем, які вони створили в Україні, на патріарха Варфоломія, хоча їх би не сталось, якби єпископат МП в Україні по-синівськи послухав патріарха Варфоломія і його заклик до участі в Об’єднавчому соборі і не співпрацював з російською агентурою. З усім тим від УПЦ МП тоді звучали прохання, чи пропозиція відмотати історію назад. Цю пропозицію підтримував і агент розвідки росії Деркач у своїх листах до патріарха Варфоломія.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Після листа Деркача активісти “русского міра” були ображені, що Вселенський патріарх ігнорує “лист Деркача” і планували вручити йому документ особисто.

Аналогічні кроки робили і організації УПЦ МП, такі як ГО “Миряни”. Всі вони, разом із Деркачем організовували мітинги, писали листи та давали гнівні інтерв’ю з метою скасування візиту патріарха Варфоломія в Україну. УПЦ МП виводила своїх вірян, щоб зустріти патріарха Варфоломія із образливими плакатами проти нього.

Очевидно, що незалежність українського православ’я від росії не подобалась агенту Головного розвідувального управління росії Деркачу і він робив все, щоб “відкотити все як було” до Томосу. Це ж саме намагались робити і в УПЦ МП.

 

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Деркач і з’їзд монахів УПЦ МП в Почаївській Лаврі

У липні 2021 року Андрій Деркач продовжив свою антиукраїнську діяльність і виступив на з’їзді монахів УПЦ МП у Почаєві. Саме тоді монахи мали скласти звернення до президента Володимира Зеленського, прем’єр-міністра, глави МВС про нібито «порушення Конституції і антицерковні закони». «Порушенням Конституції» в РПЦвУ традиційно називали приєднання парафій до ПЦУ, шляхом голосування більшості парафіян на зборах. Російський агент очевидно мав це все курувати і підказувати монахам УПЦ МП, як краще вчинити.

«За трибуною почаївського “з’їзду монашества” МП в Україні — депутат А. Деркач. Судячи з повідомлень ЗМІ — дипломований Академією ФСБ спеціаліст з проведення зустрічей з агентурою. Урядом США внесений у санкційний список, як “активний російський агент”». Як полюбляє казати корифей путінської пропаганди Дмітрій Кісєльов: «Савпадєніє? Нє думаю.», — писав тоді речник ПЦУ архієпископ Євстратій.

Він зауважив, що попри такі факти, дехто на просторах Фейсбуку зовсім нещодавно висміював вираз «УПЦ ФСБ»: «Смішно? В Криму і на Донбасі вже “насміялися”…».

Тоді очільник УПЦ МП Онуфрій особисто не приїхав на цей з’їзд, а обмежився лише посланням у якому торкнувся суто церковних тем. Він ані слова не сказав за «антицерковні закони» чи за «порушення конституції», як про це говорили монахи УПЦ МП з диктовки агента росії Деркача.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У з’їзді також брав учать єрарх УПЦ МП із Святогірська, митрополит Арсеній (Яковенко). Він є намісником Святогірської лаври Моспатріархату, яка за даними генерала ЗСУ Ігоря Гордійчука та російського терориста Ігоря Гіркіна переховувала терористів «Л/ДНР». До слова, у 2018 році Арсеній заявив, що війну почала Україна, а не Росія. Також Яковенко характеризує війну РФ проти України, як громадянський конфлікт. Зазначимо, що за місяць до з’їзду монахів УПЦ МП в Почаєві, 15 червня 2021 року відбулись антидержавні мітинги під ОП і ВРУ за участі вірян УПЦ МП.

Друг Деркача Теліженко і Філарет

Деркач курирував відновлення ліквідованого “Київського патріархату” і підтримував розкол ПЦУ через Філарета

Варто додати, що другом Деркача є Андрій Теліженко, який регулярно відвідував почесного патріарха Філарета, щоб його руками завдати удару по ПЦУ, розколоти її на дві групи (Філарта і Епіфанія) і посилити позиції московського патріархату в Україні і загалом проросійські позиції.

На сайті Київського патріархату Теліженка називали “політичним консультантом і екс-дипломатом”. Тоді Філарет “проконсультувався”, із проросійським агентом у питаннях, що складають взаємний інтерес, зокрема про потребу “збереження УПЦ Київського патріархату”.

Деркач неодноразово літав у Москву по декілька разів на рік і при цьому залишався депутатом України і тримав контакти з Теліженком у 2018 – 2021 рр. У 2021 році Теліженко звинуватив українську владу в «нагнітанні ситуації».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Всім відомо про організацію ФСБ спецоперації про “плівки Байдена” у співпраці й інформаційній підтримці агента Деркача і Теліженка та іншими. Американці санкціями викрили всіх основних фігурантів цієї спецоперації, серед яких і Теліженко і Декач.

Саме друг Деркача – Теліженко із початку створення ПЦУ “неочікувано” став другом почесного патріарха Філарета, який підтримує відновлення Київського патріархату. Очевидно, що історія із відновленням “УПЦ КП” є черговою грою російських спецслужб на яку СБУ має звернути увагу.

Російські агенти намагались використати залишки авторитету Філарета для просування власних цілей і нищення української церкви і української держави, шляхом розділення українського суспільства на різні протиборчі Церкви за рік до повномасштабного нападу.

Реакція України і підсумки

У серпні 2021 року РНБО ввела санкції проти Шарія, Гужви, нардепа Деркача і «Страна.ua». Після того президент України Володимир Зеленський підписав указ про введення персональних санкцій проти Деркача та Теліженка.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

24 червня СБУ визнало Деркача агеном ГУР росії, який мав допомагати захопити Україну.

Очевидно, що Деркач тісно пов’язаний з УПЦ МП і співпрацював з нею допомагає їй розколювати Україну. Крім того він допомагав і ліквідованій УПЦ КП, точніше Філарету для розколу ПЦУ.

Враховуючи численні факти колабораціонізму УПЦ МП і викриття Деркача, як агента ГУР рф, не може бути сумніву що в УПЦ МП є інші нерозкриті агенти ФСБ і ГУР росії. Як бачимо УПЦ МП тісно пов’язана з російськими агентами, а тому влада має розглянути закон про заборону московського патріархату в Україні.

Джерело: Духовний Фронт України

 

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності