Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Для чого Землі необхідно знищити Юпітер, – лобісти сфери Дайсона

Наше Сонце — це величезний ядерний реактор, який виробляє гігантську кількість енергії. Щоб найефективніше збирати цю енергію, можна було б використати сферу Дайсона — гігантську оболонку навколо зорі.

Але для побудови такої неймовірно величезної конструкції потрібно стільки матеріалу, якого на Землі просто фізично не вистачить.

Гіпотетична сфера Дайсона. Скриншот із гри Dyson Sphere Program

У новій книзі The Possibility of Life («Можливість життя») наукова фантастка Джеймі Грін досліджує проблему побудови сфери Дайсона навколо Сонця. На її думку, щоб побудувати таку мегаструктуру, потрібно зруйнувати планету розміром з Юпітер.

«Щоб отримати достатньо матеріалу для створення сфери Дайсона, вам, по суті, доведеться розібрати планету розміром з Юпітер», — пише Грін у своїй книзі.

Побудова такої мегаструктури життєво необхідна для розвитку людства та вдосконалення його технологій у майбутньому, коли вимоги до електроенергії збільшуватимуться експоненційно. І це стосується не тільки людства. Деякі астрономи взяли на себе обов’язок шукати ознаки позаземного життя, скануючи небо на предмет існування сфер Дайсона, що ховаються в інших зоряних системах.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Манія мегаструктур

Така сфера може дозволити цивілізації перейти від типу I до типу II за шкалою Кардашова — методом вимірювання того, наскільки є розвиненим суспільство на планеті. Простіше кажучи, замість того, щоб використовувати енергію за допомогою всіх існуючих поверхонь певної планети, вона використовує всю енергію своєї материнської зорі.

Не всі згодні з тим, що побудова сфери Дайсона врешті буде таким величезним завданням. В інтерв’ю з Грін астрофізик Джейсон Райт порівняв ці зусилля з розбудовою Манхеттена, який розвивався та створювався протягом тривалого періоду часу, по крупицях. Таким же чином сфера Дайсона може бути створена з часом, щоб зрештою перейти на повноцінне використання усієї енергії зорі.

«Ця енергія все одно розсіюється у космосі, то чому б нам її не взяти?» — резюмує Грін.

За матеріалами WashingtonPost.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності