Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Для чого Палиці своя «варта» у Луцьку?

Понад дві тисячі людей, власний автопарк, зброя, каски по 2,5 тисячі гривень, нова форма, тепловізори, прилади нічного бачення та інші засоби. Що це? Один із добровольчих полків на Сході? Ні. Це громадська організація «Варта порядку», що за сприяння фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» патрулює вулиці нашого міста.

Вона працює для «запобіганні та припиненні кримінальних і адміністративних правопорушень, захисту життя та здоров’я громадян, інтересів суспільства і держави від протиправних посягань, а також рятування людей і майна під час стихійного лиха та інших надзвичайних ситуацій», а ще інколи допомагає команді «Нового Луцька» вирішувати свої політичні суперечки із конкурентами.

Звичайно, моду ходити у камуфляжах та запасатися зброєю «під стріхою» почали не в цій організації. Камуфляжі нам приніс Майдан. У Луцьку їх одягали «Правий сектор», «Самооборона», «Автомайдан» («Автомайдани»), а ще безліч інших активістів, які днювали і ночували у них в центрі Києва. Окремі революціонери не знімали камуфляжі десь так до середини літа 2014-го, окремі досі не знімають, хоча на Схід не спішать. Також долучилася до цього і «Варта порядку».

Нагадаємо, у лютому 2014 року один із активістів Майдану із «пулу» Володимира Бондаря Віктор Швидкий вирішив створити ГО «Варта порядку», яке взялося виконати дуже амбітну місію – замінити міліцію. До неї тоді, мовляв, приєдналися міліціонери, які перешли на бік народу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Однак сталося так, що «Варта порядку» загубилася порівняно із значно потужнішими «Правим сектором», «Самообороною» і «Автомайданом». Згодом саме активісти цих трьох організацій (передусім «Правого сектору») усунули із посади начальника обласного управління МВС самого Віктора Швидкого. Тоді про «Варту» тимчасово забули.
Проте напередодні парламентських виборів організація відродилася вже у новій ролі – масштабної добре забезпеченої організації, що фактично має подвійне призначення. Так, 16 жовтня 2014 року видання «Під прицілом» повідомляло, що «громадське об’єднання «Варта порядку» відновлює свою активну діяльність у Луцьку і закликає усіх охочих та небайдужих вступати до лав організації».

Тоді громадський активіст Ігор Алексєєв заявив, що «основним напрямком діяльності «Варти порядку» є забезпечення громадського правопорядку у місті, а також запобігання сепаратизму та іншим видам заворушень».
Наразі офіційними керівниками організації є Олександр Тиводар, Юрій Зотов та Олександр Рубан. Однак саме Ігор Алексеєв став одним із найактивніших учасників відновлення «Варти». Тому не дивно, що він «грав першу скрипку» на тій прес-конференції.

Все це відбувалося напередодні виборів не випадково. Звичайно, під час передвиборчої кампанії Ірина Констанкевич протиставляла свій імідж інтелігентної, освіченої та успішної жінки іміджу «вояки» Ігоря Лапіна. Але без сильних чоловіків у камуфляжах виграти вибори у Луцьку було складно. Щоб заручити їх підтримкою, домовлялися з Ігорем Рицком, допомагали ДУКу, а ще відновили «Варту порядку».

Одним із перших випадків, у яких вона мала показати результат, було блокування ОВК № 22 у Луцькій міській раді. Нагадаю, 27–28 жовтня біля окружкому відбувалися справжні баталії через визнання результатів виборів на спецдільницях у медзакладах. Боролися до останнього, адже різниця між Лапіним та Констанкевич – 28 голосів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тоді під ОВК були не тільки самооборонівці. Була і «Варта порядку». Щоправда її активістів було менше, а стояли вони дещо збоку. Проте конфлікт був цілком можливим, адже депутатський мандат, за який вже заплатили мільйони гривень – ставка дуже висока. Дякувати Богу, тоді все звели у судову площину, де ображеного»(http://www.volynpost.com/news/41882-rycko-prodovzhuie-sudytysia-spravu-rozgliadatymut-u-lvovi) Ігоря Рицка захищали юристи Микита Рабан та Ігор Поліщук, яких приписують до «групи Палиці».

Очевидно, що тоді «вартистів» ще не було дві тисячі, а їх очільники не були настільки впевнені у необхідності силового варіанту. Проте сьогодні закупівля нових шоломів, тепловізорів, ПНВ, форми, автомобілів не на Схід, а в мирний Луцьк дещо насторожуть. Бо міліціонерів у нашому місті до 1,5 тисячі, а «Варта порядку» – 2 тисячі.

Наразі певне суперництво між «Самообороною» Волині, що має власну ГШР (групу швидкого реагування) та «Вартою порядку» продовжується. Обидві структури патрулюють Луцьк вночі та допомагають міліції забезпечувати громадський порядок.

А ще продовжується інформаційна «війна», яка почалася після смерті бійця ДУКу: його 25 лютого збив п’яний активіст «Самооборони». Цей ганебний вчинок у вже лояльному до Палиці «Правому секторі» намагалися подати, як «гріх» усієї «Самооборони», аби дискредитувати та навіть «заборонити» організацію.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Сьогодні у Луцьку можна побачити рекламу ГО «Варта порядку» із добре помітною емблемою фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк». Можна стверджувати, що вони молодці, мовляв, охороняють нас від хуліганів, сепаратистів та диверсантів. Однак 2 тисячі людей, організованих за швейцарською системою – «це перебор». Здається мені, хтось організовує власну «армію», аби мати ще один козир напередодні місцевих виборів.

Джерело: hromadske.volyn

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності