Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

До біса громадськість: Левицький залишається

Революція не перемогла. Хами залишаються на посадах. Ну принаймні один із них – перший заступник голови Івано-Франківської облради Олександр Левицький. 7 березня депутати Івано-Франківської обласної ради вирішили не відправляти його у відставку, знехтувавши тим самим вимогою громадськості.
2-222Нагадаємо, у січні цього року О. Левицький по-хамськи повівся з художником Андрієм Єфіменком, який, піддавшись ейфорії майдану, висловив припущення, що депутатів до Народної ради можна пускати лише через народну люстрацію – коли народні обранці доведуть, що їх перебува
ння у раді дійсно було корисним для суспільства. «Там встав якийсь художник, я його перший раз бачу в житті, дякувати Богу…Та при всій повазі: чуєш, за мене проголосувало купу людей, чоловіче Божий. А ти помовчи, будь ласка» – відповідь О.Левицького художнику свого часу «порвала» інтернет, обурила сотні людей, які просто таки завалили голову облради заявами та петиціями з вимогою звільнити хамовитого першого заступника з посади.

Врешті-решт численні звернення та пресинг громадськості дали свій результат. Винесення (хоча й не без тиску активістів Громадської народної ради) питання про дострокове припинення повноважень О. Левицького на розгляд сесії одноголосно підтримали члени постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, етики, регламенту, самоврядування, захисту прав людини, законності та правопорядку.
Втім, вже на початку пленарного засідання сесії облради 7 березня стало зрозуміло, що здавати свого колегу депутати не збираються. Спочатку депутат-«фронтовик» Юрій Бабій запропонував взагалі не вносити змін до вже затвердженого порядку денного. Не вийшло. Пропозиція не знайшла підтримки у решти народних обранців.

Втім, додати в порядок денний питання про дострокове звільнення з посади О. Левицького депутати також не захотіли. З 114 обраних до обласної ради і 82 присутніх на сесії депутатів за вказане питання проголосували лише 30.

Ситуацію виправив журналіст і громадський активіст Ігор Ткач. Взявши з дозволу народних обранців слово на сесії, він зауважив, що здивований рішенням депутатів не розглядати питання, яке розглянула і одноголосно схвалила відповідна депутатська комісія. Зі слів пана Ткача, насправді голосування за звільнення О. Левицького – це лише питання часу. Він закликав народних обранців ще раз проголосувати за винесення даного питання на розгляд сесії і попросив зробити це поіменно. В результаті поіменного голосування (Цікаво, що в ході голосування деякі народні обранці, які на засіданні вищевказаної комісії голосували за внесення питання О. Левицького на розгляд сесії, цього разу раптом змінили свою думку – проголосували: хто «проти», хто «утримався»…) 63 депутати голосами «за» вирішили таки поставити питання на розгляд сесії.

В голосуванні, яке, за процедурою, мало бути таємним, взяли участь 70 з 82 присутніх у сесійній залі народних обранців. Втім, за дострокове звільнення О. Левицького насмілилися проголосувати лише 44 депутати, чого, на жаль, виявилось недостатньо для позитивного рішення. Проти проголосували 11 народних обранців, утримались – 12, три бюлетені визнано недійсними.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Зауважимо, розгляд даного питання у сесійній залі спричинив неабияку дискусію як серед депутатів, так і серед громадських активістів.
Вже після поіменного голосування за внесення питання на розгляд сесії до депутатів та громадськості звернувся художник Андрій Єфіменко, якого свого часу образив О. Левицький, через що, власне, і виникло питання. Художник зауважив, що перший заступник голови облради перед ним вибачився, і закликав відмовитись від самосуду та екстремізму. «Час коктейлів Молотова минув», – зазначив він.
У свою чергу новопризначений голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Андрій Троценко, який також є депутатом облради, висловив свою думку з даного приводу словами Ісуса Христа: «Хто з нас відчуває, що у нього немає такого прогрішення, нехай перший кине у Левицького камінь».

Слід зазначити, що виступ художника Андрія Єфіменка розізлив Михайла Бойчука – одіозного активіста «Правого сектора», відомого в народі як «Хімік». Той зайшов до сесійної зали, вийшов на трибуну і вимагав встати того, хто «назвав «Правий сектор» екстремістами та сказав, що час коктейлів Молотова минув». На думку «Хіміка», такі заяви є наругою над пам’яттю загиблих на Майдані.

Ярема Ясінський

 

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності