Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

До Дня Відродження гривні: куди поділися Херсонес та тіара Володимира Великого (фото)

Днями українська Гривня святкувала День свого Відродження.

Так 2 вересня 1996 р. до обігу, на зміну гіперінфльованим купонам, прийшли гривня. Вона спричинила революцію в історико-культурному житті України! Ми втратили сіро-буденні і не зрозумілі замінники грошей і отримали державницькі банкноти! Чого лишень варта назва! Гривня- похідне від слова гривна, що означало у часи України-Русі вагу. Гривна срібла- понад 160 г. (у подальшому до 200 з +). Саме слово “гривна” походить від слова “грива”/”шия” і позначало срібний дріт, що носили на шиї і який мав свою відповідну вагу. Нумізмати розрізняють кілька видів гривень в історії середньовічної України відповідно до ваги, часу побутування та місця перших знахідок: київська, чернігівська, новгородська, галицько-волинська, литовська, татарська, булгарська.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ: Тризубі монети Київської Русі знайшли у скарбі вікінгів в Ірландії (фото)

У часи Визвольних змагань за доби Української Народної Республіки та Української Держави Гетьмана Скоропадського гривня була українською  національною валютою.
Із впровадженням гривні у 1996 р. українці отримали не лише нові гроші, але й набір героїв Української історії, що були розміщені на найпоширеніших зображеннях.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Особливої уваги слід надати постаті Гетьмана Івана Мазепи. У 90-х роках ще діяла залишкова пропаганда про нього, як про антигероя. Із розміщенням його на 10 грн,, він став близьким українському обивателю.

Слід відзначити, що за часів президентства Леоніда Кучми зображення гривні кардинально змінилось. У 2004 р. на номіналі 1 грн зникли руїни Херсонесу/Корсуня. Їх замінило зображення княжого Києва. Тоді говорили, що руїни на грошах спричинять до руйнації держави. І ось Крим у 2014 р. окупували, а РФ випустила банкноту в 200 рублів з тими самими руїнами

Разом із тим з’явився новий портрет Володимира Святого: довге не мите волосся та борідка. Подейкують, що це  вплив “бородатої партії” на чолі з Табачником. Також тоді виступали проти православні МП. Справді, як це святий, що має дорослий вік, без бороди? Водночас маємо сотні монет Володимира Святого 4-х типів та кількох сотень штемпелів і жодного з бородою!

ФОТО: 25 російських рублів 2015 року

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У 2000-х гривню ще кількаразової ґвалтували. Випускали монети до “ювілеїв”. Тричі вони стосувались ІІ-Світової війни, яка на монетах визначалась 1941-1945 рр. Без жодних натяків про окупацію німецько-радянськими військами Польщі у 1939 р, коли насправді розпочалась війна для мешканців західної України.

Образ Володимира на сучасних банкнотах та металевих гривнях не відповідає образу з срібників часу самого Володимира. Це інша реальність і космос.
Мабуть, слід звернутися до НБУ, щоби на монетах і грошах зображали хоча б копію того, що на свої срібниках зображав себе Володимир: людина у імператорському одязі з діадемою, спокійне обличчя, а з верхньої губи спускаються довгі вуса…

За матеріалами Oleksandr Alfyorov

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності