Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

До нас завітав Міністр

Міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков побував минулої п’ятниці з робочим візитом на Прикарпатті. Як зауважив сам урядовець, спілкуючись з журналістами, метою його приїзду стало вивчення ситуації на Домбровському кар’єрі Калуського гірничопромислового району та вироблення можливих варіантів вирішення проблеми.

Власне з відвідування Домбровського кар’єру Міністр і розпочав свою поїздку Прикарпаттям. Разом з ним на небезпечному об’єкті побували перший заступник Міністра Микола Романов, голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Василь Чуднов, його перший заступник Ігор Зварич, заступник голови ОДА Віктор Костючик, голова Калуської райдержадміністрації Василь Петрів, Калуський міський голова Ігор Насалик, керівництво департаменту екології та природних ресурсів, а також управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Івано-Франківської облдержадміністрації.
В ході відвідування кар’єру представники обласної та районної влади поінформували урядовця про ситуацію, яка має місце на об’єкті в даний час. Зокрема, як зауважив заступник директора департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Василь Головчак, наразі руйнівні процеси мають місце на північному борті кар’єру. Фахівці фіксують два базиси ерозії. Там мають місце утворення тріщин та просідання ґрунту. Одночасно має місце певне збільшення рівня розсолів (від жовтня місяця – приблизно на 1 метр) у кар’єрі та засоленості води у розташованих поруч з кар’єром колодязях в цілому у 2 – 3 рази. На інших бортах Домбровського кар’єру та на хвостосховищах наразі змін не фіксується.
Вирішення ситуації Міністр Проскуряков, як він сам зауважив, вбачає в укріпленні північного борту Домбровського кар’єру та активізації співпраці з італійською компанією “VOMM”.
Детальніше про це йшлося на засіданні Міжвідомчої комісії з вивчення ситуації щодо комплексного розв’язання екологічних проблем у зоні впливу Домбровського кар’єру, яке відбулося того ж дня на базі Івано-Франківської облдержадміністрації за участі Міністра О.Проскурякова.
Як було відзначено в ході зібрання, на сьогоднішній день вже в повному обсязі вивезено гексахлорбензол з полігону «Оріана – Галев» (за минулий рік – 8 тонн) та токсичні відходи з внутрішнього поля Домбровського кар’єру (близько 4 тисяч тонн), вирішується питання щодо можливої переробки шкідливих розсолів. Так, фахівці італійської компанії “VOMM” запропонували керівництву області встановити в зоні кар’єру дослідно-експериментальний модуль з переробки розсолів пропускною здатністю 300 тисяч метрів кубічних на рік. Є, звісно, певні проблеми, зокрема, пов’язані з потребою у великій кількості пального, використання вторинного тепла тощо.
При цьому голова облдержадміністрації Василь Чуднов запевнив присутніх на засіданні, що усі роботи з вирішення проблем Домбровського кар’єру будуть проводитись прозоро, публічно, з максимальним залученням засобів масової інформації.
Міжвідомча комісія розглянула на своєму засіданні і низку інших екологічних питань, як-от: вивезення креозоту з Тисмениці, де виділені торік кошти так і не були освоєні, тому Міністр екології і природних ресурсів запропонував цьогоріч змінити розпорядника коштів і тепер ним стане управління капітального будівництва облдержадміністрації; питання забруднення навколишнього середовища шкідливими викидами в атмосферу тощо. До речі, в останньому контексті доречно прозвучала пропозиція Міністра Проскурякова щодо підписання тристороннього природоохоронного меморандуму між очолюваним ним Міністерством, Івано-Франківською облдержадміністрацією та компаніями – найбільшими забруднювачами атмосфери.
Зі слів урядовця, у вказаному документі необхідно прописати усі основні природоохоронні заходи, які необхідно буде здійснити на підприємствах-забруднювачах на виконання відповідних директив Європейського Союзу.
Як зауважив пан Проскуряков, це, однак, не означає, що наявні в області підприємства не використовують очисні системи, проте стандарти постійно змінюються і те, що було нормою 10 років тому, сьогодні вже відстає від чинних стандартів і меморандум – це додатковий засіб для того, щоби закріпити успіх.
Короткий підсумок всьому озвученому на засіданні Комісії підбив голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Василь Чуднов, який, виступаючи на брифінгу для представників засобів масової інформації, заявив: «Івано-Франківська область впритул наблизилася до того моменту, коли можна буде говорити, що на наших теренах взагалі не залишилось отрутохімікатів. Вже вивезені пестициди, гексахлорбензол. Залишилося ще вивезти креозот. Ми повинні зробити все від нас залежне, щоб зробити Прикарпаття максимально безпечним і комфортним для проживання».

Гнат Шумлянський

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності