Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

До уваги ДАЛЕКОБІЙНИКІВ, які працюють в ЄС, – пояснює Європейська комісія…

Європейська комісія в кінці листопада видала роз’яснення, що стосуються впровадження Пакету мобільності. Вони покликані допомогти перевізникам і владі держав-членів правильно впровадити нові правила. Пояснення стосуються, зокрема, дотримання правил обов’язкового повернення на базу і питань документування водіями проведення регулярного тижневого відпочинку поза кабіною транспортного засобу.

Європейська комісія опублікувала в понеділок перший набір «питань і відповідей» про реалізацію деяких соціальних правил в рамках Пакета мобільності. Він містить найбільш актуальні питання, пов’язані з впровадженням, порушені транспортним сектором.

«Ці роз’яснення допоможуть операторам і владі держав-членів правильно впровадити нові правила. Сектор повинен мати ясність щодо того, як нові правила дотримуються в різних ситуаціях, а правоохоронні органи повинні мати однакове розуміння діючих законів для забезпечення дотримання », – сказала Адіна Валеан, комісар ЄС з транспорту.

Обов’язкове повернення водія на базу
Як пояснює Брюссель, метою введення, зокрема, обов’язкового повернення водія в оперативний центр (так звану базу) або за адресою місця проживання водія максимум кожні 4 тижні є поліпшення умов роботи водіїв в дорожньому транспорті. Таким чином, ЄК хоче, щоб далекобійники не проводили занадто багато часу в дорозі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У зв’язку з цим на транспортну компанію покладено обов’язок організувати роботу водіїв таким чином, щоб вони були в змозі повернутися (на базу або додому) в кожен період трьох або чотирьох чергових тижнів (в залежності від того, чи були у водія два коротких періоду тижневого відпочинку).

Як пояснює ЄК, водії можуть вибрати, де вони проведуть період відпочинку – саме вони вибирають один з двох варіантів, пропонованих роботодавцем. Це означає, що далекобійник може бути не зобов’язаний роботодавцем вибирати місцезнаходження свого роботодавця в якості місця повернення.

Тоді виникає питання, що робити в ситуації, коли водій не вибере між цими двома можливостями? «У цьому випадку роботодавець може вибрати між ними відповідно до того, що вважає зручнішим», – йдеться в поясненнях ЄК.

В цьому випадку відповідним доказом може бути запрошення (наприклад, електронний лист), спрямоване водієві, щоб він зробив вибір місця відпочинку, на яке перевізник не отримав відповіді.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Як говориться далі в поясненнях ЄК, водій може вибрати місце відпочинку, але не має можливості звільнити роботодавця від обов’язку організувати роботу, що дозволяє регулярно повертатися на «базу». Це зобов’язання лежить на перевізнику, незалежно від заяви водія. Крім того, заява або інший документ, підписаний водієм (наприклад, в рамках трудового договору) про відмову від його права на вищезгаданий вибір, не може звільнити роботодавця від обов’язку запропонувати реальну можливість повернення або від обов’язку відповідної організації роботи.

“Таким чином, роботодавець зобов’язаний запропонувати водієві можливість повернутися до місця проживання або в операційний центр компанії в країні, де водій нормально проживає, за допомогою відповідної організації роботи. «Коли мова йде про конкретне місце відпочинку, роботодавець або водій не зобов’язані зберігати будь-які конкретні докази”, – додає ЄК.

Брюссель пояснює правила Пакета на прикладі польського водія, який проживає в Словаччині і найнятого компанією зі штаб-квартирою в Польщі, яка здійснює перевезення між Францією та Іспанією.

«Роботодавець повинен згідно з ЄК запропонувати такому працівникові вибір і правильно організувати роботу, щоб водій міг регулярно повертатися або в місце проживання (Словаччина), або в операційний центр компанії (Польща). Проте, водій може повідомити роботодавця про своє рішення скористатися перервою для поїздки в інше місце, наприклад, на південь Італії для відпочинку. Після перерви водій поїде прямо з того місця, де він відпочивав в Італії, в те місце, де він знову почне працювати (Іспанія або Франція) », – пояснює ЄК.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Як документувати повернення на базу?
Комісія також відповідає на питання, як перевізник може довести, що він організував роботу таким чином, що водій має можливість повернутися на так звану базу. Для цього транспортні компанії можуть використовувати:

– записи тахографів,

– списки чергувань водіїв

– або іншу документацію (наприклад, квитки, або інше підтвердження домовленостей про поїздку).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Такі документи перевізник повинен зберігати в штаб-квартирі і подавати на вимогу контролюючих органів.

Як вказує ЄК, від водія не потрібно мати такі документи або документи, що стосуються місця проведення регулярного тижневого або тривалого відпочинку.

Хто повинен покрити витрати на обов’язкове повернення?

ЄК в своїх рекомендаціях також зачіпає питання про вартість проїзду водія в операційний центр підприємства або за місцем проживання. «Якщо водій завершує свій робочий період в одному з двох обраних ним місць повернення або поруч з одним з цих місць, роботодавець не несе ніяких додаткових витрат на проїзд», – йдеться в повідомленні.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У разі, якщо водій завершує роботу перед поверненням на базу в місці, віддаленому від обраного місця, то перевізник несе відповідальність за організацію і фінансування проїзду назад.

Якщо, в свою чергу, водій не скористається поверненням, організованим роботодавцем, і вирішить провести період відпочинку в іншому місці, всі витрати на проїзд в і з цього місця він повинен буде покрити сам.

Як підкреслює ЄК, ті ж правила застосовуються до водіїв, які проживають в третій державі і працюють в компанії з місцезнаходженням в ЄС (тобто, наприклад, українцям, які працюють у перевізника з країн ЄС).

Як щодо водіїв, які є індивідуальними підприємцями?
Європейська комісія також пояснює, як самозайнятий водій може довести, що він виконав зобов’язання повернутися за місцем проживання або в операційний центр підприємства.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Як правило, стаття 8 абз. 8а регламенту (ЄС) № 561/2006, яка зобов’язує водіїв повертатися на базу, поширюється тільки на водіїв – найманих працівників. Таким чином, вона не стосується «водіїв – індивідуальних підприємців». Однак людини, який був тільки оголошений як самозайнятий, але ситуація якого відповідає умовам, що характеризує трудові відносини з іншою особою (фізичною або юридичною), слід вважати найманим працівником, який підлягає описаним вище правилам.

Регулярний щотижневий період відпочинку
Європейська комісія також поставилася до заборони на відпочинок в автомобілі, який діє з серпня цього року. Згідно із записами Пакета мобільності, регулярний щотижневий відпочинок тривалістю не менше 45 годин водій повинен проходити в «сприятливому, відповідному підлозі місці проживання з відповідним місцем для сну і санітарним оснащенням».

Як це місце має виглядати? Пакет мобільності не містить визначення або переліку критеріїв, проте воно повинно забезпечити відповідне спальне місце і санвузол, а також запропонувати всім «достатню конфіденційність». Цим вимогам можуть задовольнити як готель, орендована квартира в мотелі, так і приватний будинок.

Комісія також відповідає на питання, які документи водій повинен пред’явити під час перевірки, щоб довести, що він не проводив регулярний тижневий відпочинок у вантажівці?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

А саме відповідно до ст. 34 абз. 3 Регламенту (ЄС) № 165/2014, держави-члени не пред’являють до водіїв вимоги пред’явити будь-які документи, що підтверджують дії, що здійснюються водіями поза транспортним засобом. Це також відноситься до ситуації регулярного тижневого відпочинку поза вантажівки. У зв’язку з цим правоохоронні органи не можуть вимагати від водіїв документів, що підтверджують, що вони провели тижневий відпочинок, попередній дорожньої перевірки, поза вантажівки.

Отже, водії або роботодавці можуть бути оштрафовані за порушення заборони на регулярний щотижневий відпочинок (або відпочинок понад 45 годин в якості компенсації) в транспортному засобі не менше в ситуації, коли далекобійник спійманий на місці злочину. Тобто під час 45-годинної перерви, проведеного в вантажівці.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності