Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Добудовувати Хмельницьку АЕС буде… Росія, – а як же війна?!

Поки на Донбасі тривають обстріли, керівництво державного “Енергоатому” веде активні переговори із росіянами про добудову Хмельницької АЕС.

Як повідомив в.о. президента “Енергоатому” Петро Котін, відбулася робоча нарада з чеською Skoda JS, яка виступить підрядником добудови двох енергоблоків ХАЕС.

Бюджет, за словами Котіна, становить 73 млрд грн. Звідки узята така цифра – він не уточнив, адже востаннє проект обраховувався у 2017 році і був на 1 млрд грн менше озвученої зараз суми. При цьому, нові розрахунки, як і проект будівництва, не бачив навіть регулятор – Держінспекція з ядерного регулювання.

Тим часом онлайн-наради із представниками Skoda JS Котін планує проводити щотижня, акцентуючи, що Skoda JS – це європейська компанія.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Skoda JS – насправді знаходиться у Чехії, що визначає її місцезнаходження в Європі. Однак, це також представництво російської групи “Об’єднані машинобудівні заводи” (“ОМЗ”), яке підконтрольне Газпромбанку. І наприклад, одне з найстаріших підприємств РФ – “Іжорські заводи” у Skoda JS називають “сестринською компанією у складі “ОМЗ”.

Нагадаємо, що домовленості України і Росії про добудову двох енергоблоків Хмельницької АЕС було підписано ще у 2010-2012 роках. Оскільки коштів у бюджеті України не було, передбачалося, що будувати блоки доведеться на кредит російської сторони, але кошти так і не були виділені. Після подій 2014 року Україна почала згортати відносини з РФ в атомній галузі, оголосивши про відмову співпрацювати по Хмельницькій АЕС і за проектом будівництва в Україні заводу ядерного палива.

Відновив проект Президент Володимир Зеленський, підписавши у вересні відповідний указ про добудову Хмельницької АЕС.

Нагадаємо, що у 1955 році у Севастополі диверсанти підірвали лінкор Чорноморського флоту “Новоросійськ”, який насправді був трофейним кораблем, конфіскованим у Італії після її  поразки як союзника ІІІ Рейху у ІІ-Світовій. Виявляється, що диверсанти привели в дію вибухівку закладену у корабель ще під час консервації корабля в італійському порту в 1943 році… Далі треба було дочекатися тільки слушної нагоди… А в нашому випадку мова йде не про якийсь там лінкор, а цілу АЕС…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності