Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Догралися: у Росії сало подорожчає на 50%

Після того, як Россільгоспнагляд заборонив поставки з Європи до Росії свинини, крім тієї, що пройшла високотемпературну обробку, ціни на сало найближчим часом можуть зрости на 50%. Такий прогноз, як повідомляє “Росбалт”, дав Юрій Ковальов, керівник Національної спілки свинарів.

У бесіді з агентством головний свинар розповів, що причина нової заборони в тому, що в багатьох країнах, зокрема, в Литві, виявлено вірус африканської чуми свиней.
Ввезення свинини на територію РФ дозволяється лише за відсутності в тій чи іншій країні протягом трьох років спалахів цього захворювання.

У Россільгоспнагляді заявляють, що, враховуючи відсутність кордонів у Європі, гарантувати, що вірус не потрапив з Литви до будь-якої іншої країни, не можливо. В силу логістичних особливостей порядку 60% імпорту свинини в Росію в цілому припадало саме на Європу. Торік було завезено близько 300 тис. тонн. Це приблизно 10% загального рівня споживання, розповів журналістам Юрій Ковальов.

Якби це сталося п’ять років тому, були б серйозні економічні наслідки, сьогодні ж вони можуть бути лише короткостроковими. Протягом останніх 15-20 років в Росії сформувалися виробничі ланцюжки, які ніколи не працювали з вітчизняною сировиною, а тільки з обробленою, привезеною з Європи. Дуже багато підприємств Москви і московського регіону працюють за такою схемою.

Зараз деякі регіональні підприємства і великі столичні комплекси працюють на власній сировинній базі. Вони у меншій мірі залежать від поставок імпортної сировини.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тому, вважає експерт, роздрібні ціни на свинину більше, ніж у межах інфляції, не виростуть. Але сало подорожчає на 30-50%, оскільки його не так багато на складах. Наслідком нинішньої ситуації стане зміна рецептур і зниження імпорту шпику. Його перестануть використовувати як здешевлюючий елемент.

Африканська чума свиней – вкрай небезпечне для тварин, але не заразне для людини захворювання. Вакцин і лікування від нього немає. Традиційний метод протидії – карантин і ліквідація поголів’я на заражених територіях.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності