Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

Доля “Легендарної Тачанки” і дкомунізатора-металобрухтника, – краще перейменувати її

У Херсонській області судитимуть 30-річного чоловіка, який вирішив здати на металобрухт монумент “Легендарна Тачанка”. Пам’ятка належить до об’єктів культурної спадщини національного значення.

Про це повідомляють у Херсонській обласній прокуратурі.

Інцидент стався у листопаді минулого року. За даними слідства, раніше судимий мешканець Каховки умисно пошкодив монумент. Чоловік відбив від нього бронзові частини загальною вагою 290 кг та здав їх на металобрухт.

Скільки грошей йому заплатили за уламки монументу, у прокуратурі не повідомили.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Кримінальне провадження відкрито за ч. 3 ст. 298 (Умисне пошкодження об’єкту культурної спадщини національного значення) та ч. 2 ст. 185 (Крадіжка, вчинена повторно) КК України.

За вчинене зловмиснику загрожує покарання у вигляді позбавлення волі до п’яти років.

Обвинувальний акт щодо 30-річного чоловіка передано до суду. До винесення вироку він перебуватиме цілодобовим домашнім арештом.

Легендарна Тачанка

Пошкоджений монумент Легендарна Тачанка вважається одним із найбільших бронзових пам’ятників, споруджених на території усього колишнього СРСР. Офіційно пам’ятник було відкрито у 1967 році: у розібраному вигляді із Ленінграду його привезли на потужних вантажівках.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Монумент Легендарна Тачанка присвячено бойовим діям часів Громадянської війни, коли влітку-восени 1920 року на Каховському плацдармі зустрілися Червона армія та війська генерала Врангеля.

Зважаючи на закон про декомунізацію, на початку 2020 року Український інститут національної пам’яті офіційно звернувся до мера Каховки із закликом демонтувати пам’ятник.

У відповідь на це міський голова Андрій Дяченко заявив, що “боротиметься за монумент”.

Попри те, що монумент “Легендарна Тачанка” присвячено бойовим діям часів Громадянської війни (насправді, судячи з будьонівок на головах у вояків, – червоноармійцям) слід пам’ятати, що своїм винаходом легендарна тачанка зобов’язана Гуляйпільській армії “анархістів” славнозвісного Батька Нестора Івановича Махна, який недовго повоював за червоних, які й скомуніздили у нього ідею рухомого кулеметного гнізда на возі – тачанку, а її винахід приписали собі, як згодом автомат системи “Калашникова” у ІІІ-Рейху і т.д..

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Отож, щоб повернути історичну справедливість і недати декомунузаторам знищити один із найбільших у Європі бронзових монументів, чи не було б краще його перейменувати на честь винахідників тачанки – махновців, які таки воювали того часу в степах Херсонщини теж, а будьонівки на пам’ятнику замінити іншими головними уборами, відповідно історичних фото з гуляйпільцями?!

 

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності