Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Допомога і виплати біженцям колись можуть і припинитися, що тоді?

В Європі стало нормою, коли напівпокинута комуна (село) продає приїжджим за символічну ціну житло і бізнес, або вже влада за безцінь продає усю комуну. Так в Іспанії зараз за 260 тисяч євро виставили на продаж покинуте село Сальто де Кастро у пошуках нового інвестора, який знайде йому застосування – фермерство, виробництво чи туризм.

В Іспанії на сьогодні перебувають понад 100 тис. біженців з України (прохання не називати усіх їх українцями), які попри соціальну допомогу уряду цієї країни із забезпеченням житлом, харчуванням та певними щомісячними сумами грошей, мають нахабство вимагати більшого*. Тож, можливо, було б доречним Києву придбати за таку символічну суму для них цю комуну, щоб ті мали, де реалізувати свій потенціал і перестати ганьбити в очах іноземців Україну, а навпаки – довести, що біженці таки чогось варті? Хоча не виключено, що іспанський уряд навіть подарував би цю комуну, якщо б Україна виступила з такою ініціативою…

Отож, село розташоване у північно-західній Іспанії біля кордону з Португалією (не такий спекотний клімат, як на Півдні). Попри крихітний розмір населеного пункту, він має інфраструктуру, більш характерну для міста: на додачу 44 будинків, школи й церкви, це також муніципальний басейн, готель та навіть приміщення для проживання громадської варти.

У Сальто де Кастро ніхто не живе вже більш ніж 30 років. Початково це поселення у 50-х роках побудувала енергетична компанія – для родин своїх робітників, які будували об’єкт поруч. Проте після завершення робіт вони роз’їхалися в інші місця і з 1980-х у поселенні – що розташоване у дуже малонаселеному районі країни – майже нікого не залишилося.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У 2000-х роках поселення придбав інвестор, який думав перетворити його на туристичний об’єкт, але після економічної кризи змушений був відмовитися від своїх планів. Зараз йому 80 років.

У компанії-представниці інвестора кажуть, що з часу виставлення на продаж селом активно зацікавилися – близько 300 осіб з низки країн – Франції, Бельгії, Британії, росії – уточнювали деталі, а один вже сплатив завдаток, щоб «зарезервувати» його.

Це не перша спроба виставити Сальто де Кастро на продаж. Перший час його намагалися продати за 6,5 млн євро, але тоді охочих віддати таку суму не знайшлося. З часом стан будівель погіршився і ціна всього поселення обвалилася до рівня вартості квартири у Мадриді чи Барселоні. Для «оживлення» поселення та доведення його до стану, коли з цього можливо отримувати прибутки, можуть бути потрібні інвестиції у розмірі понад 2 млн євро.

*На сьогодні багато українців повернулися до України після поспішної втечі у лютому-березні закордон, зокрема в Іспанію, яка доволі швидко оформила усім біженцям офіційні документи на проживання, допомогу чи працю, а також навчання дітей. Але, як розповідають західні українці наживо чи у сотнях своїх дописів у соцмережах, в Іспанії серед українських біженців майже не чутно української мови – “оні всє рускоязичниє украінци”, які з призирством і ненавистю ставляться до справжніх україномовних, негативно відгукуються про визвольну війну в Україні, про президента Зеленського і ЗСУ…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Живучи на соцдопомогу відмовляються від житла з більшістю кімнат (за Іспанськими законами кожна дитина в сім’ї повинна мати окрему кімнату, особливо, коли діти різної статі, в іншому разі навіть іспанців за це позбавляють батьківських прав) – так сім’я таких бєжєнців із трьома дітьми відмовляється від 4-кімнатної квартири, вимагаючи натомість 2-кімнатну, мовляв: “а кто ето будєт убірать, у нас же нєту домработніци”, а попри це вимагають собі марципанів, нових велосипедів для дітей і автомобіль-автомат для себе, супер-швидкісний інтернет, безкоштовні абонементи в басейни, гідропарки, на туристичні поїздки та інший відпочинок – те, чого часто не можуть собі дозволити самі громадяни Іспанії.

Більше того, іспанці перші місяці давали цим біженцям сотні коробок із різноманітною допомогою, в надії, що самі ці рускоязичниє украінци зможуть передати це за адресою в Україні для родичів в ЗСУ чи нужденних. Але після того, як іспанці почали знаходити ці розпатрані і перебрані коробки на смітниках, бажання допомагати “українцям” у цього гордого народу спало на 80-90%… Ось так то.

Україна наразі очікує новий пакет військової допомоги від Іспанії.

Також Іспанія надаватиме фінансову допомогу, яка дозволить відбудувати інфраструктуру та об’єкти спадщини України.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Крім того, Іспанія передасть України чотири системи протиповітряної оборони Hawk і протитанкові ракетні комплекси.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності