Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Дорогезний для українців Київ тільки у другій сотні світового рейтингу, – Шмигале, а-у-у

Київ, який для українців з їхньою зарплатнею рахується чи не найдорожчим містом для проживання в Україні, у міжнародному рейтингу зайняв аж 106 місце, у той час коли столиця Туркменістану Ашгабат – найдорожче місто у світі для іноземців. Про це свідчить свіжий рейтинг міст за вартістю проживання від аналітичної консалтингової фірми Mercer.

Українська столиця в ньому трохи не дотягнула до першої сотні найбільш вартісних міст для експатів.

Очолили рейтинг найдорожчих міст Ашгабат, Гонконг, Бейрут, Токіо, Цюрих, Шанхай, Сінгапур, Женева, Пекін і Берн.

Туркменська столиця з населенням близько мільйона людей змогла обійти минулорічного лідера Гонконг, ліванський Бейрут, японську столицю Токіо та швейцарський Цюрих.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

АВТОР ФОТО,MERCER.COM

Всього ж у рейтингу 209 міст, які порівнювали за вартістю житла, транспорту, їжі та інших схожих витрат.

У Mercer кажуть, що оцінили більше 200 товарів та послуг для свого дослідження, яке покликане допомогти компаніям по всьому світу оцінити, скільки їм доведеться платити своїм працівниками у випадку релокації в інше місто.

Експати – люди, які живуть і працюють не у своїх рідних містах.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Київ у рейтингу посів 106 місце в середині таблиці – одразу після ірландського Белфаста.

Але українська столиця мала всі шанси увійти у першу сотню найдорожчих міст – минулого року вона на 149 місці й за 2020 рік піднялася на 43 сходинки.

Проживання у більшості східноєвропейських сусідів Києва оцінили дешевше: Бухарест опинився на 160-у місці, Будапешт – на 162-у, Варшава – на 169-у, Мінськ – на 197-у.

Водночас столиця Росії Москва вважається дорожчою – вона на 62-у місці, але суттєво втратила у рейтингу, адже минулого року взагалі була на 21-й сходинці.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Більшість міст у топ-10 рейтингу – бізнес-хаби, де економічне зростання призвело до зростання цін на нерухомість та проживання.

Але в Ашгабата трохи інша історія – він своїм високим місцем серед найдорожчих міст для експатів завдячує скоріше економічним проблемам, ніж процвітанню.

Зокрема Жан-Філіп Сарра з Mercer пояснив AFP, що столиця Туркменістану опинилася на першому місці через високу внутрішню інфляцію та подорожчання товарів і послуг в місті.

Туркменістан – автократична країна, відома своїми багатими запасами газу. Водночас вона довгий час бореться з економічною кризою, яка призвела до бідності частин населення.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Колишня радянська республіка і зараз залишається дуже залежною від експорту газу до Росії.

Тож економічні потрясіння Туркменістану частково зумовлені низькими цінами на природний газ, які впали у 2014 році.

А минулорічне дослідження Human Right Watch стверджує, що пандемія Covid-19 “різко загострила існуючу в Туркменістані продовольчу кризу”.

“Дефіцит продуктів, який посилюється з 2016 року, ще погіршився, і люди змушені чекати годинами у черзі, щоб спробувати придбати більш доступні харчі. Часто вони залишаються з пустими руками”, – йшлося у звіті.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Попри це уряд Туркменістану розпочав розширення Ашхабаду в травні. Багаторічний президент Гурбангули Бердимухамедов пообіцяв перетворити свою столицю на “одне з найбільш процвітаючих міст у світі”.

Схожі проблеми стосуються й іншого лідера Бейрут, який за рік піднявся з 45 на 3 місце.

У Mercer пояснюють це низкою факторів, включно з “політичними негараздами” останніх років та “важкою та масштабною економічною депресією”.

Зокрема на це вплинула пандемія коронавірусу та величезний вибух в порту Бейрута, за якими послідувала інфляція.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тож, “панове”, робім висновки про рівень соціального життя та заробітку, коли дорогий для прожиття пересічного українця Київ тільки на 106 місці у світовому рейтингу, а столиця такого ж пострадянського Туркменістану є на першому, а “дід Панас” на Печерських пагорбах з прем’єрського крісла і далі годує пересічний люд обіцянками та казочками про добробут…

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності