Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Трафунки: надзвичайні новини та кримінал

Доведеться носити з собою документи

З 7 листопада краще носити з собою паспорт або інше посвідчення особи. На всій території країни набрав чинності Закон України «Про національну поліцію».

«Раніше міліціонери не могли перевіряти документи просто так, за своїм бажанням. Зараз теж не можуть, але в новому законі з’явилися для них ходи. І вони цим обов’язково скористаються, тому краще не ризикувати», – ​кажуть декотрі правознавці.

«Приміром, якщо поліцейський вважатиме, що ви маєте намір вчинити правопорушення, він отримує право перевірити ваші документи. Звучить тупо, але так написано в законі. «Думко-злочин» карається. Правда, незрозуміло як коп буде читати ваші думки», – ​продовжують фахівці права.

Крім того, ви можете проходити повз місце, яке коп кваліфікує як місце надзвичайної події. Тепер це підстава для перевірки документів. Як коп визначатиме, що є надзвичайна подія – ​велике питання. Ознаки надзвичайної події в законі не прописані, тому є, де фантазії розгулятися. Приміром, якщо копи в черговий раз розіб’ють свій патрульний автомобіль – ​це вже ДТП, надзвичайна подія і причина для перевірки документів. Тобто, просто так підійти познімати незграбників для інтернету вже не вийде.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Краще, звичайно, взагалі не ходити поряд з ними, але це не завжди можливо. Якщо не покажете документи, можуть затягти в райвідділ для з’ясування особи. А в райвідділі ви можете раптово впасти зі стільця або зізнатися в якомусь злочині. Таких злочинців повні СІЗО. Тому носіть з собою документи.

Стаття 32. Перевірка документів особи

1. Поліцейський має право вимагати в особи пред’явлення нею документів, що посвідчують особу, та/або документів, що підтверджують відповідне право особи, у таких випадках:

1) якщо особа володіє зовнішніми ознаками, схожими на зовнішні ознаки особи, яка перебуває в розшуку, або безвісно зниклої особи;
2) якщо існує достатньо підстав вважати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення;
3) якщо особа перебуває на території чи об’єкті із спеціальним режимом або в місці здійснення спеціального поліцейського контролю;
4) якщо в особи є зброя, боєприпаси, наркотичні засоби та інші речі, обіг яких обмежений або заборонений, або для зберігання, використання чи перевезення яких потрібен дозвіл, якщо встановити такі права іншим чином неможливо;
5) якщо особа перебуває в місці вчинення правопорушення або дорожньо-транспортної пригоди, іншої надзвичайної події;
6) якщо зовнішні ознаки особи чи транспортного засобу або дії особи дають достатні підстави вважати, що особа причетна до вчинення правопорушення, транспортний засіб може бути знаряддям чи об’єктом вчинення правопорушення.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Одне тішить, тепер копи і самі зобов’язані представлятися не тільки якщо звертаються до громадянина, а й коли громадянин звертається до них. Тобто, кожен з громадян може підійти до будь-якого копа і дізнатися хто він такий. Раніше міліціонери напирали на те, що «я до вас не звертався, тому посвідчення показувати не буду», а зараз громадяни можуть нахабно цитувати статтю 18:

Стаття 18. Основні обов’язки поліцейського

3. Звертаючись до особи, або у разі звернення особи до поліцейського, поліцейський зобов’язаний назвати своє прізвище, посаду, спеціальне звання та пред’явити на її вимогу службове посвідчення, надавши можливість ознайомитися з викладеною в ньому інформацією, не випускаючи його з рук.

Основною порадою правозахисників в Україні як і раніше залишається принцип співробітництва та мінімізації взаємодії.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Якщо бачите копа, найбезпечніше перейти на інший бік вулиці. Якщо бачите як копи порушують права іншого громадянина – ​допоможіть громадянину. У наших умовах захищатися краще натовпом і з включеними відеокамерами.

І пам’ятайте, що недавно Аваков публічно визнав очевидне – ​реформа полягає в тому, що «старих ментів» переодягнуть у нову форму.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності