Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Дожилися: в Нідерландах судові суперечки довкола права на смерть-евтаназії

Окружний суд Гааги в середу відхилив позов громадської ініціативи про скасування заборони на асистований суїцид – позивачі стверджували, що вона порушує їхнє право визначати, коли закінчується їхнє життя.

Про це повідомляє видання AP.

«Право самостійно вирішувати, коли закінчити своє життя, справді захищене (Європейською конвенцією про права людини). Однак це право на самовизначення не поширюється настільки, що існує також право на отримання асистованого суїциду», – йдеться в рішенні суду.

Там також зазначається, що закон про евтаназію, який діє в Нідерландах «належним чином урахував різні інтереси» захисту життя та вразливих осіб та інтерес тих, хто потребує допомоги для припинення життя.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Одночас суд визнав, що умови, які повинні бути виконані лікарем для здійснення евтаназії, означають, що «не кожен, хто вважає своє життя завершеним, зможе отримати допомогу для самогубства».

Голова ініціативи «Спільна остання воля» Фріц Спангенберг, яка ініціювала позов спільно з 29 індивідуальними позивачами, у розмові з АР висловив розчарування рішенням суду, але наголосив, що може подати апеляцію.

Нідерланди першими у світі легалізували евтаназію у 2002 році. Відповідний закон дозволяє лікарям переривати життя пацієнтів за дотримання строгих умов вводячи смертельну дозу ліків або даючи їм спеціальні ліки.

Раніше в Італії вперше провели евтаназію: чоловік був паралізований протягом 10 років. 44-річний паралізований чоловік помер у результаті асистованого суїциду.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Президент Франції Еммануель МакАрон представив план шестимісячних консультацій з громадянами щодо евтаназії.

Європейський суд з прав людини виніс рішення, що Бельгія не порушила права людини, яка страждала на депресію, коли прийняла її рішення про проведення процедури евтаназії.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності