Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Дозволили продавати квартири без згоди співвласників

Нерухомість та інше майно, що перебуває у спільному володінні, може продаватися без дозволу співвласників з невеликими частками. Так постановив Верховний суд, розглядаючи справу № 6-68цс14 від 02.07.2014 р

«У ньому говориться, що один з найбільших власників майна, в даному випадку, приватного будинку, може без згоди іншої особи – володіє меншою часткою в цій нерухомості – його продати. Це не означає, що останній нічого не отримає з цього продажу – йому дістанеться сума пропорційна його частці, проте важливий сам факт угоди: нерухомість може бути продана без згоди співвласника, якщо продаж, на думку суду, не завдає всім сторонам «істотної шкоди».

Яку саме частку майна – який відсоток – тепер слід вважати значною і незначною, теж не ясно. Це повністю передано на розсуд судам, тобто з’явилася нова корупційна лазівка», – пояснюють юристи.

Юристи практично не сумніваються, що переконувати суддів у своїй правоті тепер побіжать чи не всі, кому не вдавалося вмовити рідних і близьких на продаж квартир. Домашні склоки перенесуться в зали засідань. Рішення ж судів будуть дуже непередбачуваними, ще й тому, що кожен суддя буде на власний розсуд вирішувати, чи завдає угода «істотної шкоди» всім співвласникам майна чи ні. Дане поняття чітко не прописано чинним законодавством.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Це суб’єктивний фактор. Суди приймають рішення виходячи з оцінки доказів за своїми внутрішніми переконаннями, які має ґрунтуватися на всебічному, повному, об’єктивному та безпосередньому вивченні наявних у справі доказів. Власник починає піддаватися ризику суб’єктивної оцінки матеріалів справи з боку суду, що може спричинити за собою позбавлення права власності», – прокоментують фахівці-юристи з питань нерухомості. При цьому зазначаючи, що, незважаючи на те, що рішення ВСУ прийнято у спорі за нерухомість, воно стосується ще й рухомого майна.

Головна порада, яку сьогодні дають юристи на випадок, якщо ваше майно захочуть продати – це постаратися максимально закріпити свої права на нього.

«Власникові, який побоюється позбавлення його частини у спільному майні рекомендується проживати в даному нерухому майні самостійно або поселити туди членів своєї сім’ї», – каже керуючий партнер однієї з юридично-консалтингових компаній Григорій Трипульський.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності