Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

ДПІ

При оформленні трудових відносин не погоджуйтесь отримувати «зарплату в конвертах»

На цьому наголосила начальник інформаційно-комунікаційного відділу Івано-Франківської ДПІ Галина Яремко під час зустрічі зі студентами І-ІІ курсів Івано-Франківського технікуму ресторанного сервісу і туризму. Вона зосередила увагу майбутніх комерсантів на тому, що виплата «неофіційної» зарплати сприяє ухиленню від сплати податків, потурає розвитку тіньового бізнесу в Україні. Крім того, людина, яка працює без юридичного оформлення трудових відносин, свідомо позбавляє себе права на отримання лікарняних, відпускних та достойної пенсії.

«Після закінчення технікуму деякі  з вас підуть працювати, тому знання трудового та податкового законодавства має стати зброєю на захисті ваших інтересів», – зауважила Галина Яремко.

Вона також ознайомила студентів зі спрощеною умовою ведення бізнесу шляхом сплати єдиного податку.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На завершення зустрічі посадовиця запросила студентів технікуму на День відкритих дверей до міської ДПІ.

Івано-Франківські податківці навчають правилам ведення бізнесу переселенців з зони АТО

Нещодавно фахівці ДПІ у м. Івано-Франківську провели семінар-тренінг для переселенців з Донецької та Луганської областей і мешканців обласного центру. Всі вони перебувають на обліку у міському центрі зайнятості.

Під час семінару начальник інформаційно-комунікаційного відділу ДПІ у м. Івано-Франківську Галина Яремко розповіла присутнім про порядок започаткування громадянами власної справи та вибору системи оподаткування, зокрема, застосування спрощеної системи оподаткування. Вона охарактеризувала кожну з груп спрощеної системи, зосередивши увагу на порядку подання звітності та сплати податків підприємцями – «єдиноподатниками».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Посадовиця також наголосила на необхідності дотримання суб’єктами господарювання трудового законодавства при оформленні трудових відносин з найманими працівниками.

Крім того, Галина Яремко ознайомила слухачів семінару з переліком послуг, які надає Центр з обслуговування платників податків міської ДПІ, та з  електронними сервісами, які пропонує платникам податків Державна фіскальна служба України.

Семінар-тренінг проведено за сприяння Івано-Франківського центру зайнятості.

За 11 місяців 2014 року від івано-франківських платників «хмільного» збору   надійшло більше 10 млн.грн.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За січень-листопад цього року платники податків, які перебувають на обліку в ДПІ у м. Івано-Франківську, сплатили до державного бюджету 10,2 млн.грн. збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства. Це на 1,2 млн.грн., або на 17%  більше, ніж за аналогічний період минулого року.

В обласному центрі сплачують цей збір 571 суб’єктів господарювання, близько 80% з них – юридичні особи.

Нарахування збору здійснюється в розмірі 1,5% від гуртово-роздрібного продажу алкогольних напоїв та пива на кожній ланці реалізації.

З запровадженням податкової реформи у наступному році очікується відміна нарахування та сплати цього збору.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Ціннопаперові» операції – порядок відображення у звітності по прибутку

 Державна фіскальна служба України у листі від 06.11.2014 р. №9666/7/99-99-19-02-01 надала платникам податку на прибуток рекомендації щодо порядку відображення у звітності сум податку на прибуток від операцій з торгівлі цінними паперами у зв’язку зі законодавчими змінами розміру ставки податку на прибуток, отриманого від зазначених операцій.

Нагадуємо, що з 3 серпня 2014 р. набрав чинності Закон України від 31.07.2014р. №1621 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України” положеннями якого передбачено, що прибуток, отриманий від операцій з торгівлі цінними паперами, що перебувають/не перебувають в обігу на фондовій біржі, підлягає оподаткуванню за ставкою 18 відсотків. До внесення відповідних змін до форм податкових декларацій з податку на прибуток у рядку 10 податкової декларації з податку на прибуток підприємств (на доходи (прибуток) страховика) та у рядку 11 податкової декларації з податку на прибуток банку за звітні податкові періоди – три квартали та 2014 р. потрібно відображати загальну суму податку на прибуток від операцій з торгівлі цінними паперами, які перебувають/не перебувають в обігу на фондовій біржі, що складається із:

• суми податку, обчисленої за ставкою 10 відсотків, – з 1 січня по 2 серпня 2014 р. включно;

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

• суми податку, обчисленої за ставкою 18 відсотків, – з 3 серпня по 31 грудня 2014 р. включно.

У табл. 1 та 2 додатка ЦП до податкових декларацій підприємства (банку, страховика), в яких передбачено здійснення розрахунку податку на прибуток за ставкою податку 10 відсотків, слід відображати показники за операціями, які здійснено платником податку з 1 січня 2014 р. по 2 серпня 2014 р. включно. За операціями з торгівлі цінними паперами, що перебувають/не перебувають в обігу на фондовій біржі, проведеними з 03.08.2014р. по 31.12.2014р. включно, розрахунок суми фінансового результату слід відобразити у доповненні до декларації з податку на прибуток, складеному за довільною формою, який подати у складі податкової декларації з податку на прибуток згідно з правилами п.46.4 Податкового кодексу України.

Щодо застосування штрафних санкцій

Державна фіскальна служба України у своєму листі від 24.11.2014 року №11511/7/99-99-22-06-02-17 роз‘яснила порядок застосування підвищених розмірів штрафів у разі встановлення заниження податкового зобов‘язання по податку на додану вартість.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Як зазначено в листі, визначені у п.123.1 ст.123 Кодексу санкції застосовуються не за сам факт повторного виявлення будь-яких порушень, а за повторне вчинення протиправних діянь за обставин, передбачених у пп.54.3.1, 54.3.2, 54.3.5, 54.3.6 пункту 54.3 ст.54 Кодексу. Тобто, повторним у розумінні ст.123 Кодексу є визначення контролюючим органом податкових зобов’язань внаслідок вчинення одного й того самого порушення.

За яких умов підприємці  можуть бути платниками єдиного податку другої групи  

До платників єдиного податку, які відносяться до другої групи, належать фізичні особи – підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку чи населенню, виробництво або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

– не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

– обсяг доходу не перевищує 1 мільйон гривень.

Це визначено пп.2 п.291.4 ст.291 Податкового кодексу України від
02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями .

Водночас, дія цього підпункту не поширюється на фізичних осіб – підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі фізичні особи – підприємці належать виключно до третьої або п’ятої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для таких груп.

З цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (дане роз’яснення у категорії 107.01).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Особливості сплати єдиного соціального внеску фізичними особами-підприємцями, що одночасно здійснюють незалежну професійну діяльність

Особа, яка є підприємцем та одночасно займається незалежною професійною діяльністю, є платником єдиного соціального внеску як фізична особа-підприємець. Тобто, ЄСВ фізична особа сплачує  тільки з доходів, отриманих від здійснення підприємницької діяльності. При цьому, така особа не має обов’язку щодо обліку та сплати єдиного внеску із сум доходу, отриманого від її незалежної професійної діяльності.

Якщо особа перебуває на обліку платників єдиного соціального внеску в органах ДФС як підприємець, але підприємницьку діяльність не здійснює та доходів від цієї діяльності не отримує, така особа повинна стати на облік як платник єдиного внеску – фізична особа, яка забезпечує себе роботою самостійно – займається незалежною професійною діяльністю, та сплачувати єдиний внесок з доходів, отриманих від незалежної професійної діяльності.

Фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, формують та подають до органів доходів і зборів звіт самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом. Звітним періодом є календарний рік.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Єдиний соціальний внесок фізичні особи сплачують самі за себе шляхом перерахування безготівкових коштів з  банківського рахунку. Платники, які не мають банківського рахунка, сплачують єдиний внесок шляхом готівкових розрахунків через банки чи відділення зв’язку у такі терміни:

фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування сплачують єдиний внесок до 10 лютого року, наступного за звітним;

фізичні особи – підприємці на спрощеній системі оподаткування сплачують єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок;

фізичні особи, які забезпечують себе роботою самостійно, сплачують єдиний внесок, нарахований за календарний рік, до 1 травня наступного року на підставі даних річної податкової декларації.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Порядок нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску регулюється Законом України від 08.07.2010 р. №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

16 грудня – останній день подання заяви для переходу на сплату єдиного податку

Платники інших податків і зборів, які планують з І кварталу 2015 року перейти на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, повинні подати відповідну заяву до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Тобто, останнім днем подання заяви таким платником є 16 грудня 2014 року.

До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

Перехід на спрощену систему оподаткування може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб’єктом господарювання дотримано вимоги, встановлені для відповідних груп платників єдиного податку.

Порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування регламентується ст. 298 Податкового кодексу України.

Про порядок формування та ведення Реєстру волонтерів антитерористичної операції

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

 05 грудня 2014 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 30.10.2014 № 1089 «Про затвердження Порядку формування та ведення Реєстру волонтерів антитерористичної операції», який зареєстровано у Міністерстві юстиції України 19.11.2014 за № 1471/26248 (далі – Порядок).

Наказ розроблено на виконання Закону України від 02 вересня 2014 року № 1668-VIІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування благодійної допомоги» та пункту 2¹ розділу VII «Прикінцеві положення» Закону України від 05 липня 2012 року № 5073-VI «Про благодійну діяльність та благодійні організації».

Порядком встановлюється механізм включення фізичних осіб – благодійників до Реєстру волонтерів антитерористичної операції (далі – Реєстр) та структура цього Реєстру, форма заяви про включення / внесення змін / виключення до/з Реєстру, а також форма довідки з банку про відкриття/закриття рахунка фізичною особою.

Відповідно до Порядку для включення до Реєстру фізична особа – благодійник особисто може звернутися до будь-якого органу ДФС.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У разі подання документів поштою або через представника документи подаються до органу ДФС за місцем проживання фізичної особи – благодійника.

Включення до Реєстру здійснюється за заявницьким принципом протягом одного робочого дня.

У заяві мають бути зазначені категорії фізичних осіб, на користь яких надається благодійна допомога волонтером антитерористичної операції  (далі – АТО), та дата початку здійснення діяльності як волонтера АТО.

Дата початку здійснення діяльності як волонтера АТО не може бути раніше 21.11.2013 та раніше дати відкриття рахунків, призначених для здійснення благодійної діяльності.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Датою включення фізичної особи – благодійника до Реєстру є дата внесення відповідного запису до цього Реєстру.

Державна фіскальна служба України щодекадно оприлюднює Реєстр на офіційному веб-порталі.

Термін розгляду договору «Про визнання електронних документів» – до 5 робочих днів

 Термін розгляду договору «Про визнання електронних документів» з боку органів ДФС – до 5 робочих днів. Квитанції мають розширення «.rpl» та відкриваються за допомогою ключа електронної печатки, а у разі її відсутності, підписом фізичної особи – підприємця (для фізичної особи – підприємця). Інші файли, що мають розширення «.xml» не потребують розшифрування. Електронні звіти можна відправляти лише після отримання квитанції про успішне підписання договору з боку органів ДФС.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

З цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися у загальнодоступному інформаційно – довідковому ресурсі (веб – портал ДФС, вкладинка «Інформаційно – довідковий ресурс», дане роз’яснення  у категорії 401.02).

Підприємці –«спрощенці» можуть йти у відпустку і не сплачувати податок

 Це стосується тих платників єдиного податку першої і другої груп, котрі не використовують працю найманих осіб.

Не сплачувати податок на час відпустки «єдинники» можуть раз на рік протягом одного місяця. Для цього їм необхідно подати заяву у довільній формі про період щорічної відпустки до ДПІ у м.Івано-Фравнківську.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Згідно із нормами Податкового кодексу України, платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок авансовими внесками не пізніше 20 числа поточного місяця. Щоб уникнути порушення терміну сплати авансових платежів фахівці ДФС області рекомендують заздалегідь повідомляти про те, що ви вирішили скористатись своїм правом на щорічну відпустку.

Звільнення від сплати податку можливе також на період хвороби, яка підтверджується копією листка непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів. Підставою для не нарахування єдиного податку «спрощенцю», у зв’язку з відпусткою чи лікарняним, є заява. При цьому, у випадку лікарняного, необхідно додати листок непрацездатності.

Порядок нарахування та строки сплати єдиного податку суб’єктами господарювання, які обрали спрощену систему оподаткування, визначені статтею 295 Податкового кодексу України.

 З 2015 року івано-франківці побачать нові акцизні марки для алкоголю та тютюну

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Кабінет Міністрів України запроваджує марки акцизного податку нового зразка для алкогольних напоїв і тютюнових виробів вітчизняного та імпортного виробництва з 1 січня 2015 року.

Про це йдеться в Постанові уряду від 19 листопада 2014 року № 627 «Деякі питання запровадження марок акцизного податку нового зразка для алкогольних напоїв і тютюнових виробів». Цим же документом Кабмін затвердив зразок акцизних марок, а також доручив Державній фіскальній службі до 25 грудня цього року забезпечити виробництво марок і їх продаж у встановленому порядку. З 1 січня 2015 року продаж марок акцизного податку попереднього зразка припиняється.

Згідно з документом, вартість акцизної марки на алкогольну продукцію з наступного року буде знижена до 0,1926 грн/шт. з 0,27 грн/шт., а на тютюнові вироби – до 0,091 грн/шт. з 0,142 грн/шт.

Варто відмітити, що вищевказаною постановою Уряд врахував побажання виробників алкогольної продукції та висловив сподівання на те, що вони, у свою чергу, будуть виконувати податкові зобов’язання у повному обсязі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

 Підстави для анулювання ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями

 Ліцензія на роздрібну торгівлю алкогольними напоями анулюється шляхом прийняття органом, який видав ліцензію, відповідного письмового розпорядження на підставі:

– заяви суб’єкта господарювання;

– рішення про скасування державної реєстрації суб’єкта господарювання;

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

– несплати чергового платежу за ліцензію протягом 30 календарних днів від моменту призупинення ліцензії;

– рішення суду про встановлення факту незаконного використання суб’єктом господарювання марок акцизного збору (стосовно імпортерів);

– рішення суду про встановлення факту торгівлі суб’єктом господарювання алкогольними напоями або тютюновими виробами без марок акцизного збору;

– рішення суду про встановлення факту переміщення суб’єктом господарювання алкогольних напоїв або тютюнових виробів поза митним контролем;

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

– порушення вимог статті 15 прим.3 цього Закону щодо продажу алкогольних напоїв, тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років або у не визначених для цього місцях.

Ліцензія анулюється та вважається недійсною з моменту одержання суб’єктом господарювання письмового розпорядження про її анулювання.

Державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів здійснюється відповідно до Закону України від 19 грудня 1995 року №481/95-ВР (із змінами та доповненнями).

 Перевіряйте стан розрахунків з бюджетом через „Електронний кабінет платника податків”

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

 Завдяки сервісу „Електронний кабінет платника податків” платники податків отримали змогу використовувати низку он-лайн послуг через безконтактний спосіб їх взаємодії з органами Державної фіскальної служби (ДФС) з використанням сучасних інформаційно-комунікаційних технологій.

Електронний кабінет є захищеним, персоналізованим та безпечним електронним сервісом, працювати в якому можна без використання спеціально встановленого клієнтського застосування.

За допомогою цього сервісу платник податків має змогу:

– підготувати, заповнити та надіслати податкову звітність в електронному вигляді;

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

– переглядати дані про стан розрахунків з бюджетом (картки особових рахунків).

Для роботи з кабінетом платника податків необхідно мати:

– комп’ютер з встановленою операційною системою Windows (версії від Windows XP SP3 до Windows 8), підключений до мережі Інтернет;

– електронні ключі, видані Акредитованим центром сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (АЦСК ІДД – http://acskidd.gov.ua/);

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

– бажано мати встановленим Microsoft .NET версії 4.0 або вище.

З інструкцією з експлуатації можна ознайомитися за адресою: kpp.minrd.gov.ua.

Облік розрахунків платника податків з бюджетом ведеться окремо за кожним податком, збором. Для цього з кожного податку або збору, належного платнику до сплати, в ДФС відкривається картка особового рахунку (КОР).

Компонент „Розрахунки з бюджетом” надає змогу платнику переглянути інформацію щодо стану його розрахунків з бюджетом з усіх відкритих КОР, зокрема інформацію про податковий борг, у розрізі податків, належних платнику до сплати, на задану дату та прогноз щодо платежів до кінця поточного року, не витрачаючи робочий час на відвідування органів фіскальної служби.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Подання звітності  з єдиного внеску підприємцем у разі відсутності діяльності

 Пунктом 4 частини другої ст. 6 Закону про ЄСВ встановлено, що платник єдиного внеску зобов’язаний подавати звітність до територіального органу пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими цим фондом за погодженням з відповідними фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування та центральним органом виконавчої влади у галузі статистики.

Згідно з п. 3.2 розділу III Порядку №22-2 фізичні особи — підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, самі за себе формують та подають до органів пенсійного фонду звіт один раз на рік до 1 квітня року, наступного за звітним роком.

Винятків щодо подання звітності для фізичних осіб — підприємців у разі, якщо вони не отримували доходу (діяльність призупинено), Законом про ЄСВ та зазначеним Порядком не передбачено

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Припинення підприємницької діяльності не впливає
на подання звітності 

У разі тимчасового припинення господарської діяльності суб’єкт господарювання не звільняється від обов’язку своєчасного подання звітності за кожний звітний період і з кожного податку, платником якого він є, до органу Міндоходів , в якому такий суб’єкт господарювання перебуває на обліку.

Порядок подання податкових декларації визначено статтею 49 Податкового кодексу України.

Тобто, платник податків, згідно з положеннями цієї  статті, має за кожний звітний період подавати  податкові декларації з кожного окремого податку, платником якого він є, незалежно від того, здійснює такий платник господарську діяльність у звітному періоді чи ні, до моменту ліквідації такого платника податку.

 Підготовлено інформаційно-комунікаційним відділом  ДПІ у м. Івано-Франківську ГУ Міндоходів в Івано-Франківській області

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності