Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

DPI

У Івано-Франківську телефонні шахраї від імені податківців ошукують суб‘єктів господарювання
Податківці застерігають – впродовж цього року на стаціонарні та мобільні телефони суб’єктів господарювання – юридичних та фізичних осіб Івано-Франківська надходять телефонні дзвінки від невідомих осіб, які намагаються шахрайським шляхом виманювати грошові кошти, представляючись керівником податкової служби.
Зокрема, вказані особи телефонують з номерів 0972659582, 0673423719 та звертаються з проханням перерахувати кошти для забезпечення обслуговування групи перевіряючих.
ДПІ у м. Івано-Франківську звертається до суб’єктів господарювання з проханням бути пильними і не дозволяти аферистам вводити себе в оману.
Про такі випадки необхідно повідомляти за номерами телефонів:
– відділ внутрішньої безпеки ГУ Міндоходів в Івано-Франківській області (0342) 77-19-07, 77-19-25, 77-19-36.
– «гаряча» телефонна лінія Міндоходів «Пульс» (044) 284-00-07.
– приймальня ДПІ у м. Івано-Франківську (0342) 55-24-08, 2-48-93.
Звертаємо увагу, що за вказані протиправні дії передбачена відповідальність гідно з чинним законодавством.

Кабмін схвалив проект закону про податковий компроміс
21 травня 2014 року на засіданні Уряду схвалено проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей уточнення податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу». Відповідно до установленого порядку, вказаний законопроект направляється Урядом до Парламенту для його реєстрації та спрямування для подальшого опрацювання профільному комітету Верховної Ради України.
Основні положення законопроекту передбачають можливість звільнення від відповідальності платників податків за заниження податку на додану вартість та податку на прибуток за періоди до 2014 року за умови сплати 15% податкових зобов’язань. Така акція буде тривати 60 днів з дня набрання чинності таким законом.
Слід зазначити, що платник податків не притягується до кримінальної відповідальності за діяння, які він уточнив. Уточнені періоди, які будуть перевірені органами доходів і зборів, не підлягатимуть подальшим перевіркам. У разі, якщо за наслідками перевірки буде встановлено неправильність декларування та прийнято податкове повідомлення-рішення, то платник податків має право заплатити за ним також лише 15% такого зобов’язання, а 85% вважається погашеним. Штрафи та пеня до платника податків не застосовуються.
На думку розробників законопроекту, така модель компромісу держави та платників податків відповідає міжнародному досвіду та є важелем детінізації економіки та надходження коштів до бюджету.
Із законопроектом можна ознайомитися на сайті Міністерства доходів і зборів http://minrd.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2014-rik/63198.html.

Акцизи на алкоголь та тютюн підвищаться з 1 липня
Внесеними змінами до «Антикризового закону» перенесено термін підвищення ставок акцизного податку на алкогольні напої з 1 вересня на 1 липня 2014 року.
Тобто з 1 липня цього року ставки акцизного податку на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищаться на 25%.
Так, на вермути та кріплені вина ставка акцизу збільшується з 2,86 грн. до 3,58 грн. за літр, вина ігристі – з 4,16 грн. до 5,2 грн. за літр. Ставка акцизу на спирт, спиртові дистиляти, алкогольні напої підвищується з 56,42 грн. до 70,53 грн. за літр 100% спирту. Тобто ціна за 1 пляшку горілки об’ємом 0,5 літра збільшиться в середньому на 4 гривні.
Специфічні ставки акцизу на сигарети без фільтра збільшуються з 77,5 до 96,88 грн. за тис. шт., з фільтром – з 173,2 до 216,5 грн. за тис. шт. Тож ціна за одну пачку цигарок збільшиться в середньому на півтори гривні.

Заявки на придбання торгового патенту потрібно подавати за новою формою
Наказом Міністерства доходів і зборів України від 30.12.2013 р. №867 «Про затвердження форм та Порядку заповнення торгових патентів, форми Заявки на придбання торгових патентів», який набув чинності з 21 березня 2014 року, затверджено нові форми:
торгового патенту (короткотермінового) на провадження торговельної діяльності;
торгового патенту (пільгового) на провадження торговельної діяльності;
торгового патенту на провадження торговельної діяльності, діяльності з надання платних побутових послуг, торгівлі валютними цінностями, діяльності у сфері розваг;
заявки на придбання торгового патенту.
Тобто з 21 березня цього року заявки на придбання торгових патентів подаються за новою формою, затвердженою наказом Міндоходів від 30.12.2013 р. №867.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Переплату з податку на прибуток можна зарахувати у рахунок сплати авансових платежів
Платник податку на прибуток, в якого за даними органу Міндоходів рахується переплата з податку на прибуток, може подати заяву до такого органу в довільній формі про зарахування йому переплати у сплату наступних платежів або повернення такої переплати.
У заяві слід вказати напрям перерахування коштів:
– у рахунок сплати авансових внесків з податку на прибуток;
– на погашення грошового зобов’язання (податкового боргу) з інших платежів;
– на поточний рахунок платника податку в установі банку;
– повернення готівкою за чеком у разі відсутності у платника податків рахунку в банку.
Роз’яснення з цього питання надане листом Міндоходів від 24.04.2014 р. №6599/6/99-99-19-03-02-15.

Як платнику, який звітує засобами електронного зв’язку, подати пояснення до декларації?
При поданні податкових документів в електронній формі платник податків створює податковий документ в електронному вигляді відповідно до затвердженого формату (стандарту) за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення.

Також такі документи можна надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

Нагадаємо, подане платником доповнення до декларації, яке складене за довільною формою, вважатиметься невід’ємною частиною податкової декларації. Таке доповнення подається з поясненням мотивів його подання.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

Соціальні новини

ДПІ

У Івано-Франківську телефонні шахраї від імені податківців ошукують підприємців

Податківці застерігають – впродовж березня цього року на стаціонарні та мобільні телефони суб’єктів господарювання, а також керівників ринків, закладів торгівлі та громадського харчування Івано-Франківська надходять телефонні дзвінки від невідомих осіб, які намагаються шахрайським шляхом виманювати грошові кошти, представляючись керівником податкової служби.
Зокрема, вказані особи телефонують з номеру 0632795227 та звертаються з проханням перерахувати кошти для забезпечення обслуговування групи перевіряючих.
ДПІ у м. Івано-Франківську звертається до суб’єктів господарювання з проханням бути пильними і не дозволяти аферистам вводити себе в оману.
Про такі випадки необхідно повідомляти за номерами телефонів:
– відділ внутрішньої безпеки ГУ Міндоходів в Івано-Франківській області
(0342) 77-19-07, 77-19-25, 77-19-36.
– «гаряча» телефонна лінія Міндоходів «Пульс» (044) 284-00-07.
– приймальня ДПІ у м. Івано-Франківську (0342) 55-24-08, 2-48-93.
Звертаємо увагу, що за вказані протиправні дії передбачена відповідальність гідно з чинним законодавством.

Законодавці ініціюють скасування утилізаційного збору та акцизу на переобладнані авто

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України щодо відміни утилізаційного збору та акцизу з переобладнання транспортного засобу.
Законопроектом пропонується скасувати сплату екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів та звільнити від оподаткування акцизним податком операції з переобладнання ввезеного на митну територію України не підакцизного транспортного засобу у підакцизний легковий автомобіль.
Нагадаємо, з відповідними пропозиціями щодо зміни діючого законодавства звернулися також суб’єкти зовнішньо-економічної діяльності Прикарпаття під час нещодавньої зустрічі з керівництвом Івано-Франківської митниці Міндоходів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Шукати українські тіньові кошти будуть не лише в Україні, а й за кордоном

В Україні планується створення міжнародних груп, які забезпечуватимуть фінансові інтереси нашої держави. Про це йшлося під час зустрічі Першого заступника Міністра доходів і зборів України Ігоря Білоуса та заступника Міністра Володимира Хоменка з Генеральним директором Європейського бюро по боротьбі з шахрайством (OLAF) Джованні Кеслером.
До складу груп увійдуть представники правоохоронних органів України та фахівці з ЄС, які розслідуватимуть кримінальні провадження, пов’язані з фінансовими шахрайствами та виведенням за межі України незаконно здобутих коштів.
За словами Ігоря Білоуса, така скоординована співпраця, оперативний та максимальний обмін інформацією одночасно із застосуванням успішного європейському досвіду сприятиме якнайшвидшому поверненню в  Україну викрадених фінансових ресурсів.
У свою чергу, заступник Міністра Володимир Хоменко, зазначив, що відомство вже має перелік конкретних фізичних осіб, відносно яких відкриті кримінальні провадження. Ці особи оголошені у міжнародний розшук.  За його словами, основною метою діяльності у цьому напрямі має стати повернення державі коштів та притягнення до відповідальності винних у їх розкраданні.
Антикорупційні ініціативи Міндоходів підтримав Генеральний директор OLAF Джованні Кеслер. Запропоновані заходи, впевнений він, запобігатимуть нецільовому використанню коштів, що інвестуватимуться в економіку України та перешкоджатимуть їх залученню до будь-яких непрозорих схем.
Учасники зустрічі також обговорили заходи Міндоходів щодо боротьби з функціонуванням тіньового ринку підакцизних товарів, зокрема, впровадження в Україні електронної системи контролю виробництва та обігу підакцизних товарів, яка має прийти на зміну існуючим акцизним маркам.
Додатковим важелем контролю за фінансовою безпекою держави має стати створення служби фінансових розслідувань, яка не тільки боротиметься зі злочинами у податковій та митній сферах, а й, за словами керівників Міндоходів, контролюватиме надходження та видатки бюджету.

Хто має пільги з земельного податку

Відповідно до статті 281 Податкового кодексу від сплати земельного податку звільняються: інваліди першої і другої групи; фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Звільнення від сплати земельного податку для вищезазначених фізичних осіб поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах таких норм: для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари; для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара; для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара; для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара; для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.
Право на пільги щодо сплати земельного податку мають фізичні особи, які є власниками земельних ділянок, земельних часток (паїв); землекористувачами та зареєстровані платниками цього податку.
Фізична особа отримує право на пільгу лише після оформлення права власності на земельну ділянку та внесення відповідних даних до державного земельного кадастру.
Відповідно до статті 126 Земельного кодексу документами, що посвідчують право на земельну ділянку, є: право власності на земельну ділянку (посвідчується державним актом); право постійного користування земельною ділянкою (посвідчується державним актом на право постійного користування земельною ділянкою); право оренди земельної ділянки (посвідчується договором оренди землі).
Тобто, для отримання пільги фізична особа повинна подати до територіального органу Міндоходів за місцезнаходженням земельної ділянки заяву довільної форми про надання пільги, документ на право використання земельної ділянки та документи, що засвідчують право такої особи на пільгу. (паспорт, пенсійне посвідчення, посвідчення «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», посвідчення «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи», посвідчення «Учасник бойових дій», посвідчення «Інвалід війни», посвідчення «Учасник війни», посвідчення «Член сім’ї загиблого», тощо.
Вищезазначені пільги не розповсюджуються для власників земельних ділянок, наданих для здійснення підприємницької діяльності.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

 

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності