Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

DPI

Івано-Франківські податківці розглянули 35 письмових звернень від громадян

Також на усний прийом до керівництва інспекції з початку року звернулось 13 громадян. Особистий прийом проводиться згідно графіку прийому громадян, який розміщено на стенді у Центрі обслуговування платників податків на першому поверсі інспекції. Прийом здійснюється за попереднім записом.
Усі звернення розглянуто своєчасно та в повному обсязі. Питання, які порушують громадяни у зверненні, це: порядок оподаткування доходів від здавання в оренду нерухомості фізичними особами; надання роз‘яснень податкового законодавства; невиплата, або несвоєчасна виплата зарплати найманим працівникам; проведення контрольно-перевірочної роботи.
Крім того, в ДПІ у м. Івано-Франківську розглянуто 9 запитів на отримання публічної інформації.

У цьому році працівники Івано-Франківської ДПІ виявили 15 таксистів-нелегалів

Вони надавали послуги перевезення пасажирів у нашому місті без будь-яких дозвільних документів. Втрати місцевого бюджету від перевізників без державної реєстрації за орієнтовними підрахунками лише від ненадходження єдиного податку орієнтовно склали близько 10 тис. грн.., а єдиного соціального внеску – близько 32 тис.грн.
На всіх «підпільних бізнесменів» складено протоколи про адміністративну відповідальність за ст.164 КУпАП та передано до суду. Всім їм загрожує адмінштраф у розмірі від 340 до 1700 гривень за порушення, вчинене вперше, та від 1700 до 8500 гривень, якщо порушення вчинене повторно.
Івано-Франківські податківці проводитимуть перевірки щодо виявлення нелегальних таксистів і надалі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Про особливості оподаткування при заготівлі грибів, ягід, лікарських рослин

В зв’язку з початком сезону заготівель 2014 року перед суб’єктами господарської діяльності, що займаються цим видом діяльності, виникає необхідність достовірного ведення обліку заготовленої продукції та сплати всіх належних платежів до бюджетів і фондів.
Відповідно до діючого законодавства обсягом виручки від реалізації для юридичних та фізичних осіб – суб’єктів господарської діяльності вважається сума будь-яких коштів, одержаних платником податків у власність або нарахованих на його користь, протягом відповідного звітного податкового періоду з різних джерел як на території України, так і за її межами.
Підприємство (підприємець), або інший суб’єкт господарської діяльності, що виплачує доходи фізичним особам за здану лісову продукцію, гриби, ягоди, лікарські рослини виступає податковим агентом.
Податковий агент, який нараховує (виплачує) оподатковуваний дохід на користь платника податку, утримує податок від суми такого доходу використовуючи ставку 15% (17%). Податковий агент зобов’язаний нараховувати, утримувати та сплачувати цей податок до бюджету від імені та за рахунок платника податку, вести податковий облік та подавати податкову звітність податковим органам. Податок підлягає сплаті до місцевого бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом.
Громадяни, які отримали доходи від заготівлі грибів, ягід, лікарських рослин зобов’язані включити суму таких доходів до складу загального річного оподатковуваного доходу та подати річну декларацію про дохід.

Оновлений фінансовий звіт малий бізнес подаватиме за результатами 2014 року

Мінфін роз’яснив, як звітуватимуть до ДПІ суб’єкти малого підприємництва в зв’язку із змінами стандартів бухобліку.
Платники податку на прибуток подають до податкової інспекцій у визначених Податковим кодексом випадках квартальну чи річну фінансову звітність. При цьому для підприємств, що відповідно до Господарського кодексу України належать до суб’єктів малого підприємництва, в тому числі до суб’єктів мікропідприємництва, це буде річна фінансова звітність.
Враховуючи, що оновлена форма Фінансового звіту суб’єкта малого підприємництва та Спрощеного фінансового звіту суб’єкта малого підприємництва набрала чинності в березні поточного року, платники їх будуть заповнювати за результатами 2014 року.
Оновлена форма Фінансового звіту суб’єкта малого підприємництва та спрощеного фінансового звіту суб’єкта малого підприємництва затверджена наказом Міністерства фінансів України від 08.02.2014 року №48 «Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку», який набрав чинності 18 березня 2014 року.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Плата за користування надрами – нагадуємо про зміни

Складаючи звітність по платі за користування надрами за ІІ квартал п.р., платники повинні враховувати новації, які були внесені до законодавства Законом України від 27 березня 2014 року N 1166-VII «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні».
Так, гірничі підприємства при обчисленні плати за користування надрами для видобування корисних копалин мають враховувати, що відносні ставки для всіх неенергетичних та нерудних видів корисних копалин уніфіковано у розмірі 5% вартості товарної продукції. При обчисленні податкових зобов’язань базою оподаткування є вартість кожного виду товарної продукції гірничого підприємства. Порядок обчислення вартості відповідного виду товарної продукції гірничого підприємства передбачає її визначення у податковому (звітному) періоді таких видів продукції для кожної ділянки надр на базових умовах поставки (склад готової продукції гірничодобувного підприємства). Платники, які не видобувають корисні копалини, але використовують підземні простори надр під час проведення господарської діяльності (наприклад, для зберігання харчових продуктів, вирощування грибів, витримування виноматеріалів чи зберігання виноробної продукції) мають задекларувати зобов’язання по сплаті цього платежу за ІІ квартал п.р, враховуючи нові ставки, які у порівнянні з діючими раніше збільшені на 8 %.

Міндоходів роз’яснило 48 актуальних податкових питань в узагальнюючих податкових консультаціях

Міністерство доходів і зборів України затвердило 4 узагальнюючі податкові консультації. Їх темами стали найактуальніші питання, з якими платники найчастіше зверталися за роз’ясненнями до органів доходів і зборів.
Зокрема, фахівці Міністерства роз’яснили застосування норм податкового законодавства щодо трансфертного ціноутворення, витрат на гарантійний ремонт або гарантійні заміни товарів, сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з операцій з купівлі іноземної валюти, а також податкового обліку поворотної фінансової допомоги.
Загалом у затверджених консультаціях надано відповіді на 48 податкових питань.
Так, зокрема, вирішено питання щодо неврахування при визначенні вартісного критерію контрольованих операцій сум кредиту, депозиту, поворотної фінансової допомоги та посередницьких операцій, роз’яснено порядок відображення у податковому обліку платників податку запровадженого збору на обов’язкове державне пенсійне страхування на купівлю валюти та витрат з гарантійного ремонту. Акцентовано увагу на праві платників податку на прибуток враховувати витрати на гарантійний ремонт незалежно від статусу покупця (фізична або юридична особа).
Крім того, на конкретних числових прикладах проілюстровано порядок податкового обліку операцій за отримання та повернення поворотної фінансової допомоги.
Усі проекти узагальнюючих податкових консультацій попередньо пройшли стадію обговорення з громадськістю та отримали схвальну оцінку. Всі роз’яснення чіткі та зрозумілі, що дає можливість платнику уникати двозначного трактування деяких норм податкового законодавства.
Із текстами узагальнюючих податкових консультацій можна ознайомитися за посиланням: http://minrd.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/uzagalnyuyuchi-podatkovi-konsultatsii/.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Довідка про доходи осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, надається тільки за звітний рік

Фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, можуть отримати довідку про доходи. Для цього зазначені особи повинні подати відповідний запит до органу доходів і зборів за місцем своєї податкової адреси. Така довідка видається не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання запиту. Довідка формується на підставі поданої податкової декларації такої фізичної особи.
Оскільки звітним періодом для фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, є рік, то довідку про доходи таких суб’єктів господарювання орган доходів і зборів надає за період, що дорівнює звітному року.
Порядок оподаткування доходів, отриманих фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, регулюється положеннями ст. 178 Податкового кодексу України.

Loading

Реклама

Соціальні новини

ДПІ

На Прикарпатті викрито завданих збитків на 10,8 млн. грн.

Працівниками відділу боротьби з відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом, Головного управління Міндоходів в Івано-Франківській області проведено моніторинг фінансових операцій суб’єктів господарювання області та виявлено 8 сумнівних операцій у сфері державних закупівель. За результатами їх розгляду, до Єдиного реєстру досудових розслідувань правоохоронними органами внесені відомості по 7 кримінальних правопорушеннях, де загальна сума завданих державі збитків становить 10 854 тис. грн. Про це повідомив начальник відділу боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, Василь Сосяк.
Зокрема, в результаті проведеного дослідження одного з суб’єктів господарювання Івано-Франківщини, встановлено завищення вартості виконаних робіт по об’єктах бюджетної сфери та, як наслідок, безпідставне отримання 270,0 тис. грн. державних коштів. В подальшому ці кошти були легалізовані в господарській діяльності підприємства. За результатами розгляду зазначених матеріалів правоохоронними органами обліковано кримінальне провадження за частиною 1 статті 209 «Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом» та частиною 4 статті 191 «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем» Кримінального кодексу України.

Міндоходів створить реєстр платників для отримання ПДВ за облігаціями внутрішньої державної позики

За дорученням Уряду для визначення граничного обсягу випуску облігацій внутрішньої державної позики Міністерство доходів і зборів України проводить інвентаризацію платників ПДВ, у яких наявні відповідні суми податку. Потім на підставі заяв платників про оформлення відшкодування вказаними облігаціями будуть складені реєстри проведеної інвентаризації.
Відшкодування ПДВ для таких платників відбуватиметься за допомогою облігацій державної внутрішньої позики, випуск яких затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 21 травня 2014 року «Про випуск облігацій внутрішньої державної позики для відшкодування сум податку на додану вартість».
Згідно з документом, номінальна вартість зазначених облігацій становитиме 1 000 грн., а строк обігу 5 років. Ставка дохідності по цих цінних паперах встановлюється на рівні облікової ставки Національного банку України.
Обсяг випуску облігацій визначатиметься Мінфіном у межах граничного обсягу, визначеного Кабінетом Міністрів відповідно до реєстрів проведеної інвентаризації платників.
Для погашення облігацій кожні шість місяців протягом строку їх обігу будуть проводитися виплати із погашення основної суми боргу в розмірі 10% їх номінальної вартості та доходу за цими облігаціями.
Облігації випускатимуться у бездокументарній формі у вигляді записів на рахунках у цінних паперах у Нацбанку.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Особливості включення до складу витрат платника на перевезення працівників до місця роботи

Витрати, які враховуються для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток, визнаються на підставі первинних документів, що підтверджують здійснення платником податку витрат, обов’язковість ведення і зберігання яких передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку, та інших документів (п.138.2 ст.138 ПКУ).
Не включаються до складу витрат витрати, не пов’язані з провадженням господарської діяльності, а саме витрати на фінансування особистих потреб фізичних осіб за винятком виплат, передбачених ст.142 і 143 ПКУ, та в інших випадках, передбачених нормами р. ІІІ ПКУ (пп.139.1.1 п.139.1 ст.139 ПКУ).
Отже, якщо перевезення працівників до місця роботи здійснюється службовим автотранспортом платника податку, то підтверджувальними документами мають бути відповідний наказ керівництва підприємства, подорожні листи тощо.
Якщо перевезення працівників до місця роботи здійснюється сторонньою особою – перевізником на підставі договору про надання таких послуг, то підтверджуючими документами про надання послуг з перевезення працівників до місця роботи мають бути договір про надання послуг з перевезення, акт приймання-передачі послуг або будь-який інший документ, що підтверджує фактичне надання послуг.

Прес-служба ГУ Міндоходів
в м. Івано-Франківську

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності