Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

ДПІ

Понад 17 тисяч послуг надали фахівці Івано-Франківського Центру обслуговування платників
Упродовж січня-вересня 2014 року працівниками Центру обслуговування платників ДПІ у м. Івано-Франківську надано 17,3 тисяч адміністративних послуг.
Як свідчить статистика, найбільшою популярністю користувались послуги з видачі облікових карток платників податків та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки. Податківці надали 6,7 тис. таких послуг, або 38,7% від загальної кількості.
На другому місці послуги з реєстрації книг обліку розрахункових операцій – 2,3 тис. послуг (13,3%), на третьому – з реєстрації розрахункових книжок – 1,5 тис. послуг (8,7%).
«Ми створили комфортні та зручні умови для ведення бізнесу в Івано-Франківську та дбаємо про те, щоб представники усіх категорій платників податків і звичайні громадяни отримували якісне сервісне обслуговування у Центрі обслуговування платників податків», – зауважив начальник ДПІ у м. Івано-Франківську Дмитро Романюк.
Нагадаємо: з переліком та умовами отримання адміністративних послуг можна ознайомитися на сайті ГУ ДФС у Івано-Франківській області та за адресою: 76018 м. Івано-Франківськ, вул. Незалежності, 20, або за номером телефону (0342) 784033.

Понад 41 млн. грн. єдиного податку надійшло до місцевого бюджету від спрощенців Івано-Франківська
Упродовж 9 місяців 2014 року від суб’єктів господарювання Івано-Франківська, які обрали спрощену систему оподаткування, до бюджету надійшло 41,3 млн. грн. єдиного податку. У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження зросли на 2,3 млн.грн. Про це повідомила заступник начальника ДПІ у м. Івано-Франківську Олена Мухіна
Підприємці-«спрощенці» забезпечили майже 70% надходжень цього податку, а це 29 млн.грн. Порівняно з аналогічним періодом минулого року надходження збільшились на 604,6 тис.грн.
Від юридичних осіб-платників єдиного податку за січень-вересень 2014 року до бюджету надійшло 12,3 млн. гривень. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року ці надходження також зросли на 1,6 млн.грн.
«Стабільне наповнення місцевого бюджету свідчить про зростання рівня свідомості суб’єктів господарювання обласного центру щодо необхідності добровільної сплати податків та розбудови держави», – зазначила Олена Мухіна.

Податкові накладні з 1 січня 2015 року – лише в електронній формі
З 01.01.2015 року Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України» від 31.07.2014 № 1621-VII встановлюється норма, згідно з якою платник ПДВ зобов’язаний надати покупцю (отримувачу) податкову накладну, складену в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації в порядку, визначеному законодавством, електронного цифрового підпису уповноваженої платником особи, та зареєстровану в Єдиному реєстрі податкових накладних.

З 1 січня 2015 року всі податкові накладні реєструються в Єдиному реєстрі податкових накладних
Реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних з 01.01.2015 року підлягатимуть всі податкові накладні незалежно від розміру ПДВ в одній податковій накладній.
Змінами внесеними Законом України від 31.07.2014 № 1621-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України» до п.201.15 ст. 201 Податкового кодексу України, не передбачено ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних і подання до контролюючого органу копій записів у такому реєстрі в електронному вигляді.
Водночас зазначену статтю доповнено новим пунктом 201.11¹, згідно з яким на платників ПДВ покладено обов’язок ведення реєстру виданих та отриманих документів, які є підставою для нарахування сум ПДВ, що відносяться до податкового кредиту, без отримання податкової накладної (транспортний квиток, готельний рахунок або рахунок, який виставляється платнику податку за послуги зв’язку, інші послуги, касові чеки, податкова накладна при постачанні послуг нерезидентом). Платники податку у складі податкової звітності з цього податку подають до контролюючого органу копії записів у цих реєстрах за такий період в електронному вигляді. Форму, порядок заповнення та подання реєстру буде встановлено згідно із законодавством.
Доповненнями, внесеними до п. 198.6 ст. 198 Податкового кодексу України, передбачено, що не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних податковими накладними.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Звіт про військовий збір – без штрафних санкцій!
Державною фіскальною службою України розроблено та направлено до Міністерства фінансів України проект форми податкового розрахунку, який передбачає відображення податковим агентом загальної суми доходу, з якого утримано військовий збір за звітний період, без відображення персоніфікованих даних фізичних осіб – платників військового збору.
До набрання чинності нової форми Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ) органи ДФС будуть приймати Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, за раніше затвердженою формою.
У зв’язку з тим, що вимога до податкового агента в частині подання нового звітного (уточнюючого) розрахунку виникла не з його вини та не має на меті виправлення помилок, що призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань платника податку та/або до зміни платника податку, штрафні санкції згідно з п. 119.2 ст. 119 Кодексу застосовуватись не будуть.
Після прийняття нової форми Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ), податкові агенти зобов’язані будуть за новою формою подати новий звітний (уточнюючий) податковий розрахунок за III кв. 2014 року лише із заповнення загальної суми нарахованих у звітному періоді доходів у вигляді процентів та доходів, із яких утримується військовий збір, і загальну суму утриманого з них податку.

В Україні продукцію оборонного призначення звільнено від оподаткування
Набули чинності Закони про внесення змін до Податкового та Митного кодексів щодо звільнення від оподаткування та мита продукції оборонного призначення.
Законом України від 02.09.2014р. № 1657-VII в Митному кодексі визначено конкретні коди УКТ ЗЕД оборонної продукції, яка звільняється від мит. Про це йдеться в пункті 20 частини першої статті 282 Митного кодексу України. При цьому змінами не передбачено особливого періоду, протягом якого вони діятимуть. Отже, зазначена продукція буде ввозитися без мит на постійній основі.
Ця ж продукція звільняється і від обкладення ПДВ при імпорті її в Україну. Відповідні зміни внесено Законом від 02.09.2014р. № 1658-VII до Перехідних положення Податкового кодексу. Пільговий режим оподаткування ПДВ оборонної продукції застосовується тимчасово: на період проведення АТО та/ або введення воєнного
Дія Закону не поширюватиметься на продукцію оборонного призначення, що ввозиться на митну територію України з території держави, визнаної відповідно до законодавства України державою-окупантом чи нормами міжнародного права – державою-агресором.
Закони набрали чинності 25.09.2014 р.

Юридичні та фізичні особи, податковою адресою яких є ВЕЗ «Крим», прирівнюються до нерезидентів
27 вересня 2014 року набрав чинності Закон України від 12 серпня 2014 року № 1636-VII «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України».
Відповідно до пунктів 5.2 та 5.3 статті 5 зазначеного закону, взаємовідносини між особами, які мають податкову адресу на території ВЕЗ «Крим», та особами, які мають податкову адресу на іншій території України, є контрольованими операціями згідно із статтею 39 Податкового кодексу України. Юридичні особи (відокремлені підрозділи) та фізичні особи, які мають податкову адресу (місцезнаходження/місце проживання) на території ВЕЗ «Крим», для цілей оподаткування прирівнюються до нерезидентів.
Таким чином, виконання норм статті 39 Податкового кодексу щодо трансфертного ціноутворення має відбуватися з урахуванням норм Закону № 1636.
Детальніше ознайомитися із Законом України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України можна за посиланням http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/zakoni-kraini/63321.html

Плата за землю для учасників АТО
Воїни, визнані учасниками бойових дій, відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», звільняються від сплати земельного податку.
Однак, не слід забувати про обмеження: звільнення поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм (п. 281.2 ст. 281 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)).
Окрім того, органи міського самоврядування можуть встановлювати пільги щодо земельного податку у вигляді часткового звільнення на певний строк або зменшення його суми, яка зараховуються до відповідного місцевого бюджету (п. 284.1 ст. 284 ПКУ).
Що стосується орендної плати, то її розмір встановлюється у договорі оренди між орендодавцем (власником) і орендарем. При цьому нормами ПКУ не передбачено зменшення орендної плати для окремих категорій осіб.
Включення вартості ліцензій до складу витрат: нюанси
Підприємствам з метою оподаткування всі ліцензії слід поділяти на короткострокові і довгострокові. Витрати на придбання короткострокових ліцензій (зі строком дії до року) включаються до складу інших витрат від звичайної діяльності, оскільки, строк дії таких ліцензій – менший за рік (навіть, якщо їх вартість перевищує 2500 грн.).
Довгострокові ліцензії (тобто зі строком дії понад рік). Якщо вартість довгострокової ліцензії:
– більше 2500 грн. – ліцензія обліковується так само, як об’єкт основних засобів. І витрати на її придбання підлягають амортизації;
– менше 2500 грн. – тоді витрати на придбання ліцензії включаються до складу інших витрат.
Операція з придбання ліцензій не є об’єктом обкладення податком на додану вартість, оскільки не вважається постачанням товарів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

Соціальні новини

ДПІ

Як скласти податкову декларацію зі збору за спеціальне використання води за I півріччя 2014 року

З 1 квітня 2014 року згідно з «Антикризовим законом» №1166 збільшено ставки всіх ресурсних податків і зборів, окрім збору за спеціальне використання лісових ресурсів.
Ставки збору за спеціальне використання води, встановлені статтею 325 Податкового кодексу України, підвищені для всіх напрямів і джерел використання: підземних, поверхневих джерел, використаної води для потреб гідроенергетики, для житлово-комунальних підприємств, водного транспорту, рибного господарства, виробництва напоїв, кар’єрної та дренажної води.
Оскільки відповідно до пункту 326.1 статті 326 ПКУ збір за спеціальне використання води обчислюється щоквартально наростаючим підсумком з початку року, то в податкових деклараціях дані про нарахування збору слід відображати двома рядками:
за I півріччя 2014 року
за період з 01.01.2014 по 31.03.2014 –
за ставками, що діяли до 01.04.2014;
за період з 01.04.2014 по 30.06.2014  – за новими ставками, що почали діяти
з 01.04.2014;
за три квартали 2014 року
за період з 01.01.2014 по 31.03.2014 –
за ставками, що діяли до 01.04.2014;
за період з 01.04.2014 по 30.09.2014 – за новими ставками, що почали діяти
з 01.04.2014;
за 2014 рік
за період з 01.01.2014 по 31.03.2014 –
за ставками, що діяли до 01.04.2014;
за період з 01.04.2014 по 31.12.2014 – за новими ставками, що почали діяти з 01.04.2014.
Збір сплачується до бюджету поквартально протягом 50-ти днів після закінчення звітного кварталу.
У разі несплати платниками збору або його сплати в неповному обсязі, контролюючі органи подають інформацію про таких платників до органів, що видають дозволи на спеціальне водокористування, для скасування виданих дозволів зазначеним платникам.

Заповнення платіжних документів
При сплаті податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів заповнення поля «Призначення платежу», в полі N 3 вказуються відповідні реквізити:
– код ЄДРПОУ платника податку (у разі здійснення юрособою сплати за відокремлений підрозділ друкується код за ЄДРПОУ відокремленого підрозділу, за який здійснюється така сплата);
– реєстраційний номер облікової картки платника податків – фізособи або серія та номер паспорта громадянина України (у разі відмови від реєстраційного номера);
– реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється Міндоходів.
При заповненні полів не допускаються пропуски (пробіли) між словами та службовими знаками.
Порядок заповнення документів затверджений Наказом Міністерства доходів і зборів України N 609 від 22.10.2013 р.

Нові ставки з екоподатку слід застосовувати при складанні декларації, починаючи
з ІІ кварталу 2014 року

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

З 1 квітня 2014 року набрали чинності зміни у Податковому кодексі, які були внесені Законом України від 27 березня 2014 року №1166-VII «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні».
Зокрема, у пунктах 17-22 розділу І заз­наченого Закону викладені нові, збільшені у 0,083 рази, ставки екологічного податку, які повинні застосовуватися платниками при обрахуванні податку за наступні об’єкти оподаткування:
– викиди в атмосферне повітря окремих забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення;
– викиди в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення забруднюючих речовин (які не увійшли до пункту 243.1 статті 243 Податкового кодексу, та на які встановлено та не встановлено клас небезпечності, (крім двоокису вуглецю) – ставки податку застосовуються залежно від установлених орієнтовно безпечних рівнів впливу таких речовин (сполук) в атмосферному повітрі населених пунктів;
– викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення;
– скиди окремих забруднюючих речовин у водні об’єкти;
– розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах;
– утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені);
– тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк.

Сплата податку є обов’язковою передумовою при розірванні договору дарування

Оскільки відповідно до п. 172.8 ст. 172 Податкового кодексу України під продажем розуміється будь-який перехід права власності на об’єкти нерухомості, крім їх успадкування та дарування, то при розірванні фізичною особою договору дарування нерухомого майна, за результатами якого відбувається перехід права власності, виникає об’єкт оподаткування податком на доходи фізичних осіб у тієї особи, яка була обдарована раніш та на момент розірвання договору визначається продавцем нерухомого майна. Оподаткування даної операції регулюється нормами, визначеними п. 172.1 ст. 172 Податкового кодексу України.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності