Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

ДПІ повідомляє

Фінансовий звіт подається одночасно з податковою декларацією на прибуток

ДПІ у м.Івано-Франківську звертає увагу, що згідно з п.46.2 ст.46 Податкового кодексу України платник податку на прибуток подає разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність (крім малих підприємств) у порядку, передбаченому для подання податкової декларації.
Платники податку на прибуток – малі підприємства, віднесені до таких відповідно до Господарського кодексу України (суб’єкти господарювання, у яких середня кількість працівників за рік не перевищує 50 осіб та річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 10 мільйонам євро), подають разом з річною податковою декларацією річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації.
Слід зазначити, що форми фінансової звітності затверджено наказами Міністерства Фінансів України від 24.01.11 р. № 25 «Про внесення змін до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва» та від 07.02.13 р. № 73 «Про затвердження Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»».
Таким чином, платники податку на прибуток – малі підприємства та юридичні особи, що відповідають критеріям, визначеним п. 154.6 ст. 154 Податкового кодексу (до 1 січня 2016 року застосовують ставку податку на прибуток 0 %), подають разом з річною податковою декларацією скорочену фінансову звітність, а саме:
– Баланс (ф.№1-м);
– Звіт про фінансові результати (ф.№2-м).
Всі інші платники до податкової декларації за рік подають:
– Баланс (Звіт про фінансовий стан) (ф.№1);
– Звіт про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід) (ф.№2);
– Звіт про рух грошових коштів (ф.№3);
– Звіт про власний капітал (ф.№4).

При втраті повідомлення про взяття на облік платника єдиного внеску можна отримати дублікат

У випадку втрати або зіпсуття (зношення) повідомлення про взяття на облік платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – Повідомлення) такий платник має право на отримання дублікату документа.
Для цього необхідно подати відповідну заяву. Заява подається до органу доходів і зборів за місцезнаходженням чи місцем проживання платника та складається у довільній формі.
Водночас, взяття на облік юридичних осіб (їх відокремлених підрозділів) та фізичних осіб – підприємців як платників єдиного внеску підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців (далі – Єдиний державний реєстр).
У разі втрати або зіпсуття (зношення) виписки з Єдиного державного реєстру платники можуть звернутися із заявою до державного реєстратора та повторно отримати документ.
При цьому на Повідомленні та виписці з Єдиного державного реєстру, які видаються замість втрачених (зіпсованих, пошкоджених тощо), слово «Дублікат» не зазначається.
Порядок обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування затверджений наказом Міністерства доходів і зборів України від 09 вересня 2013 року № 458.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Єдинники – пенсіонери ЄСВ не платять

Фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.
Така норма передбачена частиною 4 ст. 4 Закону України від 08.07.2010 р. № 464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
Разом з цим, фізичні особи-підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та члени сімей зазначених осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, є платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Декларування доходів громадян за 2013 рік – за новою формою

Міністерство доходів і зборів України нагадує, що з 31.12.2013 року набрав чинності Наказ Міністерства доходів і зборів України №793, яким затверджена нова форма податкової декларації та Інструкція щодо її заповнення. Відповідно втратив чинність Наказ Мінфіну від 07.11.2011 №1395.
Згідно з п. 46.6 ст. 46 ПКУ якщо в результаті запровадження нового податку або зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, який затвердив такі форми, зобов’язаний оприлюднити нові форми звітності.
До визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.
Проте Наказом Міндоходів від 11.12.2013 №793 «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи» форма декларації не змінилася, зміни правил та порядку заповнення декларації не відбулися. Декларація (як і раніше) складається з восьми розділів, що подаються на двох двосторонніх аркушах формату А4, та семи додатків до декларації, які подаються на одно- та двосторонніх аркушах формату А4 та містять розрахунки окремих видів доходів (витрат).
Отже, за 2013 рік громадяни повинні подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи, затверджену Наказом Міністерства доходів і зборів України 11 грудня 2013 року №793.
Порядок подання річної декларації про майновий стан і доходи визначений ст. 179 Податкового кодексу України.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Затверджено форму Довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок

Наказом Міністерства доходів і зборів України від 17.01.2014 р. №32 затверджено форму Довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок (форма №3ДФ) та новий Порядок її видачі.
Довідка підтверджує право фізичної особи на отримання доходу від продажу власної сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) без утримання податку на доходи фізичних осіб.
Для звільнення від оподаткування її власник має подати податковому агенту копію Довідки про наявність у нього земельних ділянок. Довідка видається власникам сільськогосподарської продукції, яка вирощена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих в розмірах, встановлених Земельним кодексом.
Довідка видається безоплатно сільською, селищною або міською радою протягом п’яти робочих днів із дня подання заяви і дійсна протягом п’яти років. Оригінал Довідки зберігається у власника сільськогосподарської продукції протягом трьох років із строку закінчення її дії.
Порядок звільнення від оподаткування доходів громадян, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції, визначений підпунктом 165.1.24 статті 165 Податкового кодексу України.

З 1 квітня 2014 року буде діяти нова форма звіту 1 ДФ

Наказом Міністерства доходів і зборів України від 21.01.2014 р. №49 затверджено нову форму податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників, і сум утриманого з них податку (форма №1ДФ) та порядок її заповнення і подання.
В порівнянні з попередньою формою внесено незначні зміни, а саме:
– у тексті форми змінено «органи державної податкової служби» на «контролюючі органи»;
– виключено графи про податковий борг на 01.01.2011 р.;
Довідник ознак доходів доповнено новими ознаками, які діють з 01.01.2013 р., а саме: 179 – доходи, отримані від продажу власної продукції тваринництва; 180 – доходи від продажу брухту дорогоцінних металів; 181 – доходи від операцій з конвертації цінних паперів; 182 – доходи від операцій з валютними цінностями (крім цінних паперів); 183 – інвестиційні доходи.
Наказ набирає чинності з 1 квітня 2014 року, тобто нова форма розрахунку 1 ДФ перший раз буде подаватися за I квартал 2014 року.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Запроваджено нові ставки акцизного збору

З 1 березня 2014 року набирають чинності зміни до підпункту 215.3.1 статті 215 Податкового кодексу України щодо збільшення ставок акцизного податку на спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, зокрема:
– на вина натуральні з доданням спирту та міцні (кріплені), вермути та інші вина виноградні натуральні з доданням рослинних або ароматизувальних екстрактів –
з 2,51 грн. до 2,86 грн. за 1 літр;
– на вина ігристі, вина газовані –
з 3,65 грн. до 4,16 грн. за 1 літр;
– на певні види підакцизної продукції, спирт етиловий неденатурований, спиртові дистиляти та спиртні напої за кодами 2206, 2207, 2208 згідно з УКТ ЗЕД – з 49,49 грн. до 56,42 грн. за 1 літр 100-відсоткового спирту.
На даний час акцизний податок з однієї пляшки горілки ємністю 0,5 л з вмістом спирту етилового 40% становить 9,90 грн., за новою ставкою становитиме 11,28 грн. або на 1,38 грн. більше.
У зв’язку з цим підприємства, що виробляють алкогольні напої, зобов’язані за станом на 1 березня 2014 року провести інвентаризацію марок акцизного податку.
Нагадаємо, що зазначені зміни внесені Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставок окремих податків» від 19.12.2013 року №713-VII.

 

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності