Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Дві прихожанки подарували священику квартиру, будинок і землю на 1,5 млн. грн, – декларація

Священник і депутат Полтавської міської ради Олександр Дедюхін у 2020 році прожив рік на 30 тис. грн, з яких майже половину перевів у доларову готівку. А на початку 2021 року він отримав від прихожанок своєї церкви подарунків у вигляді нерухомості на 1,5 млн грн.

Про це повідомляє ІА “Полтавщина“.

15 березня депутат Полтавської міськради та настоятель Свято-Миколаївського храму Олександр Дедюхін подав декларацію про суттєві зміни у майновому стані. Підставою стало те, що упродовж місяця він отримав у власність квартиру, будинок і земельну ділянку, загальна вартість яких оцінюється у 1,5 млн грн. Про це «Полтавщині» стало відомо з сайту НАЗК.

Так, судячи з даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, тепер в Олександра Дедюхіна, окрім квартири на 65 м² на вул. Зіньківській і 2000 м² землі у Підварівці Великорублівської громади (колишній Котелевський район), ще й є квартира у пров. Шевченка, площею 29,5 м², будинок на вул. Тімірязєва, площею 69,3 м², та 1000 м² землі під ним (у декларації вказано тільки 100 м²). Квартиру він отримав від 85-річної Ганни Войнаровської, а будинок і ділянку — від 61-річної Римми Сіренко.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нова нерухомість Олександра Дедюхіна

Враховуючи, що за даними попередніх декларацій, у депутата не було таких статків, які би дозволили придбати таку нерухомість, ми звернулися до самого Олександра Дедюхіна. Він пояснив, що квартира і будинок з землею належали двом прихожанкам, які вирішили відписати житло церкві.

— А які гроші? Це подарунок. Я можу пояснити. Це прихожани нашої церкви — бабусі. Вони віддали на церкву. Вони ще живі, вони там прописані. Вони якби заповідали на церкву, але на моє ім’я, тому що я настоятель храму, тому от якби і все логічне пояснення. А грошей нема — це подарунок, — пояснив Олександр Дедюхін.

Він додав, що жінки склали не заповіти, за якими нерухомість перейшла б церкві після їхньої смерті, а дарчі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

— Вони написали дарчу, офіційно оформили її у нотаріуса. Особисто грошей ніяких не вкладав. Більше того — для оформлення документів ці бабусі самі відкладали зі свої пенсії гроші. Ми їм давно допомагаємо. При цьому, щоб було зрозуміло, одна, 35 року народження, старенька бабуся, а друга — вона 59 року народження. Так що дай Боже їй ще здоров’я на багато-багато років. Там можна перевірити по адресах, вони там прописані і живуть. Записали все на мене, бо дарувати юридичній особі — це було дорожче. І вони довіряють мені як настоятелю храму. Я тут вже 20 років настоятель. І вони ходять до нашого храму. Вони сказали: «ми вам віримо, а там — ми не знаємо, хто там, шо там», — додав священник.

Тобто, окрім того, що ці жінки подарували настоятелю храму власну нерухомість, вони самостійно оплатили оформлення всіх документів. Зокрема, за актуальними цінами послуг оцінки майна, роботи нотаріуса та державного мита, Ганна Войнаровська мала сплатити не менше 12 тис. грн, а Римма Сіренко — не менше 40 тис. грн.

Також варто зазначити, що ім’я Ганни Войнаровської ми знайшли у «базі пенсіонерів», дані якої «зливали» у публічний доступ під час місцевих виборів, і яка була подана так, ніби це інформація про виборців, яких Олександр Мамай «підкупив» грошима і продуктовими наборами. Щоправда, адреса проживання там була вказана інша: замість провулку Шевченка — вулиця Шевченка.

Відповідно до «бази пенсіонерів Полтави», Ганна Войнаровська мешкає на вул. Шевченка

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Зазначимо, що, судячи з результатів голосування під час останньої сесії Полтавської міськради 19 березня Олександра Дедюхіна можна віднести до коаліції, яка сформувалася навколо Олександра Мамая. Зокрема, він віддав голоси «за» забудову території кінотеатру «Алмаз» та виставлення на аукціон усіх 9 земельних ділянок на Артскладах.

Нову нерухомість священник отримав якраз перед сесією. Квартиру він оформив 24 лютого, а будинок із ділянкою — 9 березня. Саму ж декларацію подав 15 березня.

До цього, декларації Олександра Дедюхіна були скромніші. Так, у 2019-му році він мав 9,5 тисяч доларів готівки та 30 тисяч гривень зарплати у ПЦУ за весь рік, а у 2020-му — вже 10 тисяч доларів готівки та 31 тисячу гривень зарплати.

Тобто, уся родина священника з 4-х осіб змогла заощадити понад 13 тисяч гривень, аби зконвертувати їх у валюту і прожити на 1,5 тисячі гривень на місяць. Інших джерел доходів священник не вказав. Окрім того, у нього є автомобіль Peugeot 307 SW 2006 року випуску, який він придбав за 50 тис. грн у 2017 році. Частину коштів йому добровільно відшкодували благодійники.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності