Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Дифтерію в Ужгород привезли студенти-індуси…

В Ужгороді три десятки студентів медичного факультету місцевого вишу захворіло на дифтерію. Усі вони приїхали з Індії, тож, ймовірно, хворобу привезли звідти.

Діагнози усіх хворих клінічно підтверджені. Лікар, який обстежував першого хворого, певен, що іноземці підхопили хворобу в Україні, бо штам який висіяли в лабораторії,- ходить саме тут.

Ці студенти прибувають в Україні вже понад місяць. Інкубаційний період дифтерії в середньому це десять днів, тому ніякого завезеного випадку дифтерії тут немає”, – каже інфекціоніст Віктор Петров.

Натомість головний лікар Ужгородської інфекційної лікарні підозрює, що дифтерію студенти привезли з Індії. Мовляв, людина півроку може бути носієм і не знати про це.ind_vs

Стан хворих не тяжкий, загрози життю нема. Проте в медиків викликає занепокоєння відсутність сироватки від дифтерії. Її треба вводити обов’язково, бо вона нейтралізує токсин. У лікарні лише вісім ампул, а тому вистачить хіба на одного тяжкохворого.

Першим ще 8 жовтня захворів студент п’ятого курсу. Днями у нього підтвердили дифтерію. Студента доправили до лікарні та почали обстежувати усіх, з ким він контактував. У 15 висіяли дифтерійну паличку.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На трьох факультетах ужгородського університету, де навчаються дві тисячі студентів, від сьогодні запровадили десятиденний карантин.

Це є скасоване навчання і теоретичне навчання і також проведення практичних занять у лікарнях та інших медичних закладах нашого міста”, – каже проректорка Ужгородського національного університету Мирослава Лендєль.

Усім іншим студентам університету порадили пройти медогляд і зробити щеплення.

Горло при ангіні дуже болить, при дифтерії воно не буде боліти. У пацієнтів не буде високої температури, а тому абсолютно всім, хто має хворе горло необхідно проходити обстеження після такого випадку. Особливо, враховуючи те, що кількість щеплених менше 45 відсотків серед дорослих”, – каже інфекціоніст Віктор Петров.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За останні дев’ять років дифтерії на Закарпатті не виявляли. Утім, про ймовірність її спалаху  в Україні епідеміологи попереджали заздалегідь і закликали робити щеплення.

 “Виявлення дифтерії залежить від обережності медиків. Дуже часто дифтерія протікає, як звичайна ангіна. Її можна пропустити, якщо не мати належного досвіду”, – пояснила завідувачка кафедри інфекційних хвороб національного медичного університету Ольга Голубовська.

Дифтерія – це гостре інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Летальність від  може сягати від 50 %.

Врятувати може щеплення, яке дорослим слід робити кожні десять років.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності