Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

Дзвіниця та поховання часів козаччини – нове відкриття українських археологів

У Меджибожі археологи натрапили на поховання та залишки дзвіниці давньої церкви. Розкопки проводилися перед забудовою ділянки.

У Меджибожі археологи натрапили на фрагмент фундаменту дзвіниці Успенської церкви середини XVII століття. Як розповідає завідувач сектором археології Державного історико-культурного заповідника «Межибіж» Віктор Вєтров, його виявили під час археологічного нагляду на приватній території, який здійснювали перед початком будівництва.

_U_Medzhibozhi_arheologi_natrapili_na_pohovannya_ta_zalishki_dzvinici_davnoyi_cerkvi__1_2019_11_08_04_28_27

Знайдений прицерковний могильник – багатошаровий. Фото: з фейсбуку

«Ця ділянка розташована поблизу знищеної місцевої пам’ятки – Успенської церкви, час будівництва якої припав на середину XVII сторіччя, – каже Віктор Вєтров. – Храм був повністю зруйнований наприкінці 50-х років ХХ століття. Наразі стовідсотково ми поки не можемо визначити точне розташування церкви, для цього необхідні фахові дослідження. Та все ж, можемо сказати, що ділянка під приватну забудову, на якій ми вели археологічний нагляд, відноситься до території подвір’я церкви. Під час розкопок тут ми зафіксували частину фундаменту дзвіниці та прицерковний могильник. Він багатошаровий. Нижні поховання належать до періоду Київської Русі. Надалі буде проводитися антропологічне визначення цих кістяків: стать, вік, за можливості етнічна приналежність».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Віктор Вєтров зазначає: те, що археологи натрапили на такі знахідки, ще раз вказує на важливість досліджень території Меджибожа. Особливо, перед будівельними роботами. Наслідки порушення цих норм наразі спостерігають в центрі містечка, де проводився благоустрій території та будівництво фонтану без попередніх геологічних та археологічних досліджень.

«Дослідження історичної частини селища – вкрай важливе на сьогодні питання. Однак селищна рада його не лише не ініціює, а й проводить будівельні роботи без попередньої археологічної розвідки. Як наслідок, маємо руйнацію історичного центру Меджибожа. А це – втрати і в історичному аспекті, і гроші на нове будівництво, вважайте, викинуті на вітер», – зазначає археолог.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності