Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

ЄБА просить роз’яснити, чи всі ліки є життєво необхідними товарами

Європейська бізнес Асоціація (ЄБА) звернулася з проханням до Кабінету міністрів надати роз’яснення щодо того, чи всі ліки є життєво необхідними товарами і чи поширюється на імпортні ліки пом’якшення обмеження авансових платежів за зовнішньоекономічними контрактами. Про це повідомляється в прес-релізі ЄБА.

“Національний банк України прийняв постанову, якою трохи скоректував попереднє обмеження здійснювати авансові платежі за зовнішньоекономічними контрактами, якщо сума перевищує $50 тис. Тепер вимога про проходження купи додаткових перевірок, які затримують розрахунки, до 3 квітня 2015 р. не поширюватиметься на життєво необхідні товари. Однак, на лікарські засоби, що поставляються з-за кордону, ці вимоги, як і раніше, поширюються”, – йдеться в прес-релізі.

В ЄБА звернули увагу на те, що постановою НБУ №161 від 3 березня 2015 р. поняття “життєво необхідних товарів”, для яких НБУ ввів послаблення, прив’язане до закону, яким було введено додатковий імпортний збір.

“Тому, послаблення не стосуються ліків, які імпортуються в Україну. На жаль, офіційні джерела досі не містять опублікованого роз’яснення про те, що імпортний збір на рівні 5% не буде застосовуватися до всіх лікарських засобів. А тепер ще й нові ослаблення обмежень від НБУ не можуть бути застосовані для імпортних лікарських засобів”, – підкреслили в ЄБА.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В асоціації зазначили, що “вартість долара відносно гривні вже піднялася за межі можливостей населення платити за імпортовані товари, введені нові податки, які також підвищать ціну, яку платить в Україні пацієнт, аналогів багатьох лікарських засобів в Україні немає, а велика їх кількість не може бути замінена, оскільки це зашкодить пацієнтові в процесі лікування”.

“Ми звертаємося з повторним проханням про офіційне чітке роз’яснення від Кабміну в митні органи про те, що всі лікарські засоби відносяться до життєво необхідних товарів. Відповідно, до них не можна застосовувати 5%-й додатковий збір, а імпортери можуть скористатися скасуванням обмежень за розрахунками з зарубіжними партнерами і не піддавати ризику поставки ліків, що імпортуються в Україну”, – наполягають в ЄБА.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності